ΤΟ BLOG
29/01/2021 11:39 EET | Updated 29/01/2021 11:39 EET

Cambridge Analytica, ο Τραμπ και η Ρωσία

Το τέλος της ιστορίας θα έρθει όταν το τελευταίο προπύργιο το οποίο είναι η ελεύθερη βούληση μας θα καταρρεύσει.

SOPA Images via Getty Images

Μια εφαρμογή μπήκε ξαφνικά στην ζωή μας η οποία όντως έχει βοηθήσει στην επικοινωνία και στο να ενταχθούν σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον άνθρωποι οι οποίοι γεωγραφικά είναι περιορισμένοι. 

Αυτή η εφαρμογή έχει πλέον πρόσβαση σε κάθε πληροφορία με τρομακτική συνέπεια. Το Facebook, λοιπόν, είναι μια εφαρμογή η οποία έχει την δυνατότητα να συλλέξει πληροφορίες για τον καθένα μας ξεχωριστά σε μικροπεριβάλλον. Είναι η μεγαλύτερη ψυχογραφική μηχανή που έχει περάσει από την ανθρώπινη ιστορία σε περίπτωση που λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο.  

Αιώνες τώρα έχουν περάσει καθεστώτα από την ανθρωπότητα με τυράννους, δικτάτορες, στρατηλάτες, μονάρχες, αυτοκράτορες, βασιλείς και τον τελευταίο αιώνα με Δημοκράτες. Όλα τα καθεστώτα στην ιστορία έχουν ανατραπεί και αυτό γιατί όσο σκληρά μέτρα και να λάμβανε ο Άρχων, όσο σκληρός και βάναυσος και να ήταν, δεν είχε το μέγιστο των όπλων, αυτό που διακαώς ήθελαν ο Χίτλερ, οι Σοβιετικοί όπως και οι Αμερικανοί. Το όπλο της διείσδυσης στα έγκατα των νευρώνων ενός ανθρώπινου εγκεφάλου, στην άβυσσο του εγκεφάλου και των σκέψεων του εκάστοτε υποκειμένου.  

Πλέον αυτή η μηχανή η οποία σήμερα συλλέγει άπειρες πληροφορίες για το πως αντιδρούμε σε κάθε περίσταση, πως σκεφτόμαστε, τι μας ενοχλεί, τι μας χαροποιεί, ποιο προφίλ ανθρώπων μας ενδιαφέρει και ποιο προφίλ μας αηδιάζει. Αυτή η μηχανή σήμερα είναι ένας ανενεργός ηλεκτρονικός στρατός ο οποίος ανά πάσα στιγμή στα λάθος χέρια μπορεί να ξεκινήσει οργή, μισός ακόμα και πολέμους εάν πέσει στα λάθος χέρια.  

Ολα αυτά δεν είναι διάχυτες σκέψεις στο σύμπαν αλλά είναι μια απτή πραγματικότητα, μια απειλή που χτυπάει την πόρτα της νέας γενιάς, μίας ηλεκτρονικής ατμοσφαιρικής σκέψης και ήδη υπάρχει το πρώτο κρούσμα αυτής.

 

ASSOCIATED PRESS

 Η «μηχανή προπαγάνδας» της Cambridge Analytica η οποία λειτουργεί ως ο πιο εξελιγμένος φορέας πολιτικής επικοινωνίας που δημιουργήθηκε ποτέ, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς από το 2018 που ξέσπασε το σκάνδαλο για το κατά πόσο έγινε κατάχρηση των δεδομένων άνω των 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook με σκοπό να επηρεάσει τις εκλογικές τους προτιμήσεις στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ. 

Έπειτα από την δίκη κατά την οποία εγκρίθηκε πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων, βάσει του διακανονισμού, το συμβούλιο της Facebook είχε συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή προσωπικών δεδομένων που θα αφαιρεί τον «απεριόριστο έλεγχο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζάκεμπεργκ αναφορικά με τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών» όμως ακόμα και αυτό είναι δύσκολο να διαφανεί κατά πόσο λειτουργεί.  

Πώς ξεκίνησαν όλα, η Cambridge Analytica συνεργάστηκε με την Global Science Research (GSR), η οποία κατασκεύασε ένα κουίζ με ονομασία “thisiyourdigitallife” και το προώθησε ως “κοινωνικό πείραμα που χρησιμοποιούν ψυχολόγοι“. 

Η εφαρμογή είχε αντλήσει πληροφορίες από 270.000 χρήστες, η οποία έδωσε άμεσα πρόσβαση στην GSR (και κατ’ επέκτασιν στην Cambridge Analytica) σε πληροφορίες που αφορούσαν τον τόπο κατοικίας, τις λίστες με τους φίλους τους και τα likes που έχουν κάνει.  

Πρόκειται για μια ανυπέρβλητη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και των κανόνων που έχει θέσει η Facebook για τους developers. Οι χρήστες νόμιζαν ότι απλά έπαιρναν μέρος σε ένα κουίζ και χωρίς να το γνωρίζουν έδιναν πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς σκοπούς. 

Από τις λίστες των διαδικτυακών φίλων των 270.000 χρηστών, υπήρξε μια εκθετική αύξηση στα δεδομένα που έφτασαν στην βάση δεδομένων της Cambridge Analytica μια αποτέλεσμα να έχει μια ψυχογραφική μελέτη για 50.000.000 ανθρώπους. 

Όπως ανέφερε δημοσίευμα του Das Magazin το 2017, μέσω των συγκεκριμένων ψυχομετρικών μεθόδων και τεχνικών Big Data είναι δυνατή η διαμόρφωση προφίλ χρηστών με τέτοιο βαθμό ακριβείας, που καθίσταται δυνατή η μαζική αποστολή στοχευμένων, εξατομικευμένων μηνυμάτων με καταλυτικά αποτελέσματα. «Έχουμε κάνει το προφίλ της προσωπικότητας του κάθε ενηλίκου στις ΗΠΑ- 220 εκατομμύρια ανθρώπους» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Cambridge Analytica, Αλεξάντερ Νιξ. 

Η απεριόριστη δύναμη του Facebook είχε ως αποτέλεσμα να ”ξεφύγουν” δεδομένα στην άλλη πλευρά του κόσμου.  

Πώς η Ρωσία αναμείχθηκε στην εκλογή του Τράμπ και στο Brexit  

FRANCOIS WALSCHAERTS via Getty Images
Ο καταμηνυτής των ατασθαλιών ο οποίος ήταν και συνιδρυτής της Cambridge Analytica Κρίστοφερ Γουάιλι.

Η εταιρία προσέφυγε σε Ρώσους ερευνητές και μοιράστηκε τα δεδομένα που είχε αποκτήσει με άλλες εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, υποστήριξε ο καταμηνυτής ατασθαλιών ο οποίος ήταν και συνιδρυτής της Cambridge Analytica Κρίστοφερ Γουάιλι. Ο Γουάιλι κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2016 καθώς έχει αποκαλύψει ότι η Cambridge Analytica συνέλεγε τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και χρησιμοποιούσε τις πληροφορίες αυτές για να φτιάξει τα ”πολιτικά και ψυχολογικά” προφίλ τους ώστε να επηρεάσει την ψήφο τους με τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα. 

Ο Γουάιλι, κατέθεσε σε μια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ , ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας είχαν πρόσβαση στα δεδομένα που είχε συλλέξει η Cambridge Analytica. Αναφέρθηκε κυρίως στον Ρώσο ερευνητή Αλεξάντρ Κόγκαν, ο οποίος είχε αναπτύξει μια εφαρμογή ψυχολογικών τεστ που επέτρεπε να συλλέγονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook και στη συνέχεια να καταλήγουν στην Cambridge Analytica.  

Σύμφωνα με τον Γουάιλι, ο Κόγκαν εργαζόταν ταυτόχρονα για άλλα προγράμματα που τα χρηματοδοτούσαν οι Ρώσοι. 

Στη γραπτή κατάθεσή του υποστήριξε επίσης ότι η Cambridge Analytica ”χρησιμοποιούσε Ρώσους ερευνητές για να συγκεντρώνει τα δεδομένα και μοιράστηκε φανερά πληροφορίες αναφορικά με τις «φήμες τις προεκλογικής εκστρατείας» με εταιρείες και στελέχη που συνδέονται με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB). 

Η σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με την Ρωσία   

JIM WATSON via Getty Images

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εν μέρη χρωστάει την νίκη του, το 2016, στην Cambridge Analytica όπου από πίσω κρυβόταν η Ρωσία, είναι ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος εξυμνεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με τις κινήσεις του έχει αποδυναμώσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στα πλαίσια της ανατολής καθώς η Αμερική η οποία ήταν παγκόσμια δύναμη επιρροής πλέον δεν φαίνεται να παίζει ενεργό ρόλο σε ζητήματα όπως ο εμφύλιος της Λιβύης, τα τεκταινόμενα στην Συρία, η πολιτική επιρροή στην Αρμενία όπου θα μπορούσε κάλλιστα να ασκήσει επιρροή εφόσον η Ρωσία επέλεξε να ενισχύσει το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα η διεθνής κοινότητα γίνεται θεατής από έναν Αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας, τον Ερντογάν να ξεφτιλίζει διαρκώς τις ΗΠΑ με την αγορά των S400, με την φυλάκιση Αμερικανών πολιτών , με την διάλυση ειρηνικής διαδήλωσης από ”μπράβους” μέσα στην καρδιά της Δημοκρατίας, στην Ουάσινγκτον.  

Ο Τραμπ έκανε δεκάδες φορές ειδική μνεία στον Πούτιν όπου με εκφράσεις θαυμασμού, με τα κάτωθι παραδείγματα από τις δεκάδες αναφορές.  

9 Νοεμβρίου 2013: Σε συνέντευξη με το MSNBC στη Μόσχα, ο Τραμπ ρωτάται αν έχει σχέση με τον Πούτιν. Ο Τραμπ δηλώνει, «έχω σχέση και μπορώ να σας πω ότι ενδιαφέρεται πολύ για αυτό που κάνουμε εδώ σήμερα». 

Μόλις επέστρεψα από πολλά και πολλά που έμαθαν από τη Ρωσία. Η Μόσχα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και καταπληκτικό μέρος! 

 - Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 11 Νοεμβρίου 2013 

17 Δεκεμβρίου 2015: Αφού ο Πούτιν περιγράφει τον Τραμπ ως «ταλαντούχο άτομο» και «τον απόλυτο ηγέτη» στον προεδρικό αγώνα, ο Τραμπ αποκρίνεται: «Είναι πάντα μεγάλη τιμή να συγχαίρουμε τόσο όμορφα από έναν άντρα που είναι πολύ σεβαστός στο δικό του χώρα και πέρα από αυτήν».  

Οι αναφορές στον Πούτιν από τον Τραμπ ως σπουδαίο χαρισματικό ηγέτη είναι αμέτρητες και τα tweet το φανερώνουν αρκεί κάποιος να είναι προσεκτικός, δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ότι ο Τραμπ ξεπλήρωνε χαρές στην Ρωσία με μια ουδέτερη και μουδιασμένη εξωτερική πολιτική όμως το σίγουρο είναι πως μέσα σε μια πενταετία οι ΗΠΑ έχασαν την δυναμική τους και την επιρροή τους στον παγκόσμιο χάρτη ειδικά στην ανατολή την ίδια στιγμή που χωρίς ουσιαστικό λόγο οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει σκόπελο στις σχέσεις με την ΕΕ την οποία από αδερφή των ΗΠΑ πλέον οι Τραμπ την έχει θεωρήσει ως το μεγάλο ανταγωνιστή της Αμερικής, κάτι που θυμίζει μια βυζαντινή τακτική του διαίρει και βασίλευε.  

Εάν ο Τραμπ εν τέλη λειτούργησε προς όφελος των ΗΠΑ αυτό θα το γράψει η ιστορία πάντως.

 

JOHN THYS via Getty Images

Συμπερασματικά αξίζει να σημειωθεί πως μια νέα γενιά ανθρώπων έχει δημιουργηθεί με ψηφιακό αποτύπωμα το οποίο διεισδύει στα έγκατα των σκέψεων ίσως ακόμα και στου υποσυνείδητου με αποτέλεσμα αφενός να μπορεί ανά πάσα στιγμή ο άρχων να λαμβάνει γνώση για τις σκέψεις μας και αφετέρου να μπορεί να ελέγξει αυτήν με διαφορά τεχνάσματα.  

Κατά πόσο μπορεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος να αποκτήσει ανοσία σε αυτόν τον ψυχολογικό πόλεμο εφόσον ήδη έχουμε εθιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς έχουν γίνει απαραίτητη ανάγκη τόσο όσο στον ηλεκτρισμός, θα το δείξει η ιστορία.  

Αξίζει να σημειωθεί πως στην κορυφή των ανθρώπων που επηρέασαν περισσότερο τον πλανήτη στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας πλάι σε αρχηγούς κρατών και δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες, στέκεται ο Κρίστοφερ Γουάιλι, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και εξέθεσε τους δεσμούς μεταξύ των δικτύων της εναλλακτικήςΑκροδεξιάς και παραγόντων του Κρεμλίνου. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω δηλώσεων του δέχεται καθημερινά απειλές, ωστόσο, αναφέρει πως δεν υπάρχει μέρα που να το έχει μετανιώσει.