Κάμερον: Δεν έχω μετοχές ή offshore εταιρείες

Κάμερον: Δεν έχω μετοχές ή offshore εταιρείες
Britain's Prime Minister David Cameron leaves 10 Downing Street for Prime Minister Questions at the Houses of Parliament in London, Wednesday, March 23, 2016. (AP Photo/Frank Augstein)
Britain's Prime Minister David Cameron leaves 10 Downing Street for Prime Minister Questions at the Houses of Parliament in London, Wednesday, March 23, 2016. (AP Photo/Frank Augstein)
ASSOCIATED PRESS

Υπό μεγάλη πίεση βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τις αποκαλύψεις στο πλαίσιο των «Panama Papers», καθώς, όπως αναφέρθηκε, το όνομα του πατέρα του ήταν μεταξύ των πελατών της εδρεύουσας στον Παναμά δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, που ειδικευόταν στον τομέα των offshore εταιρειών.

Ο Κάμερον δήλωσε την Τρίτη ότι δεν κατέχει μετοχές ή εξωχώριες (offshore) εταιρείες. «Έχω έναν μισθό ως πρωθυπουργός, και κάποιες οικονομίες, από τις οποίες παίρνω κάποιους τόκους, και έχω σπίτι...δεν έχω μετοχές, offshore trusts, offshore ταμεία, τίποτα τέτοιο».

Ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού, όπως αναφέρθηκε, είχε την επίβλεψη ενός δικτύου offshore επενδυτικών ταμείων, και όταν υποβλήθηκε σχετική ερώτηση τη Δευτέρα για το αν υπάρχουν ακόμα λεφτά της οικογένειας σε αυτά, η εκπρόσωπος του Κάμερον έκανε λόγο για «προσωπικό θέμα».

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, ζήτησε από την κυβέρνηση την Τρίτη να λάβει μέτρα όσον αφορά στο θέμα των «φορολογικών παραδείσων», υποστηρίζοντας ότι είναι ώρα ο Κάμερον να σταματήσει να επιτρέπει «στην πάμπλουτη ελίτ να αποφεύγει τους φόρους».

«Δεν μπορεί να υπάρχουν άλλοι φορολογικοί κανόνες για την πλούσια ελίτ και άλλοι για εμάς τους υπόλοιπους» είπε σχετικά ο Κόρμπιν, κατά την έναρξη της εκστρατείας των Εργατικών για τις τοπικές εκλογές τον επόμενο μήνα, κάνοντας λόγο για μεγάλη ευθύνη της Μ. Βρετανίας στο θέμα, καθώς πολλοί φορολογικοί παράδεισοι βρίσκονται σε περιοχές υπό βρετανική δικαιοδοσία, όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, τα Νησιά Κάιμαν κ.α.

Σημειώνεται πως σκληρή κριτική δέχτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός και από έναν από τους θεωρούμενους ως μεγαλύτερους υπερμάχους της προστασίας προσωπικών δεδομένων, τον Έντουαρντ Σνόουνεν, ο οποίος έγραψε ειρωνικά στο Twitter, σχολιάζοντας τα περί «προσωπικού θέματος» ότι «τώρα τον ενδιαφέρει η εμπιστευτικότητα/ ιδιωτικότητα».

Ο Σνόουντεν έχει αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Ισλανδία- ο πρωθυπουργός της οποίας εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση, ενώ έγραψε ότι τα εν λόγω σκάνδαλα ίσως θα έπρεπε να οδηγήσουν σε έναν νέο κανόνα: Εάν είσαι επικεφαλής μιας χώρας, να κρατάς τα χρήματά σου σε αυτήν.

Δημοφιλή