CDC: Πράσινο φως για ενισχυτικές δόσεις με Moderna και J&J - Εγκρίνει και την ανάμειξη των εμβολίων

Νέα δεδομένα για τις ενισχυτικές δόσεις.
Dado Ruvic via Reuters

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Πέμπτη ενέκριναν τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Moderna και Johnson & Johnson για την Covid-19.

Η απόφαση ακολουθεί την έγκριση του οργανισμού τον περασμένο μήνα για αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech και δίνει το δικαίωμα στους πολίτες των ΗΠΑ να εμβολιαστούν με επιπλέον δόση εφ’ όσον έχουν ολοκληρώσει τις προηγούμενες και έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Έτσι, και οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι των εμβολίων Moderna και Johnson & Johnson πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για τρίτη δόση. Και σε μια μεγαλύτερη αλλαγή, ο οργανισμός επιτρέπει την ευελιξία της «ανάμειξης και αντιστοίχισης» αυτής της επιπλέον δόσης, ανεξάρτητα από το εμβόλιο που έκαναν στον αρχικό τους εμβολιασμό.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε ήδη εγκρίνει από την Τετάρτη τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών και έχουν ανοσοποιηθεί με το εμβόλιο Johnson& Johnson, αλλά και για κάποιες κατηγορίες ευάλωτων ατόμων στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της Moderna, κυρίως τους ηλικιωμένους.

Η διευθύντρια του CDC Δρ Ροσέλ Ουαλένσκι είχε τον τελικό λόγο για το ποιος θα λάβει τις επιπλέον δόσεις.

«Αυτοί οι τελευταίοι 20 μήνες μας δίδαξαν πολλά πράγματα, αλλά κυρίως να έχουμε ταπεινότητα», δήλωσε στην επιτροπή. «Μαθαίνουμε συνεχώς για αυτόν τον ιό, αυξάνουμε τη βάση των στοιχείων και συσσωρεύουμε περισσότερα δεδομένα».

Εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το ποιος δικαιούται και πότε αναμνηστικό εμβόλιο. Ξεκινώντας έξι μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους από την Pfizer ή τη Moderna, ο κόσμος παροτρύνεται να κάνει τρίτη δόση εάν είναι 65 ετών και άνω, κάτοικοι γηροκομείου ή τουλάχιστον 50 ετών και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου λόγω προβλημάτων υγείας. Επιτρέπονται επίσης αναμνηστικές δόσεις -χωρίς να συστήνεται ρητά- για ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης λόγω προβλημάτων υγείας ή λόγω της εργασίας ή των συνθηκών διαβίωσής τους. Αυτό περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τους εκπαιδευτικούς και τα άτομα σε φυλακές ή καταφύγια αστέγων.

Το αναμνηστικό της Moderna θα είναι στη μισή δόση από τις αρχικές δύο ενέσεις.

Όσον αφορά τους λήπτες του εμβολίου J&J με μία δόση, συνιστάται αναμνηστική δόση COVID-19 για όλους τουλάχιστον δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το εμβόλιο J&J δεν έχει αποδειχθεί τόσο προστατευτικό όσο οι επιλογές Moderna ή Pfizer με δύο δόσεις.

Το CDC δεν συνέστησε ρητά τη χορήγηση μια διαφορετική μάρκα από αυτή με την οποία ξεκίνησε, αλλά άφησε ανοιχτή την επιλογή - λέγοντας μόνο ότι συνιστάται ένα είδος αναμνηστικής αγωγής. Και ορισμένοι από τους συμβούλους δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν εκείνοι που έλαβαν J&J, να λάβουν ενισχυτικό εμβόλιο από άλλη μάρκα, επικαλούμενοι προκαταρκτικά δεδομένα από μια εν εξελίξει κυβερνητική μελέτη που υποδηλώνει μεγαλύτερη ενίσχυση των αντισωμάτων κατά του ιού από αυτόν τον συνδυασμό.

Popular in the Community