ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/04/2021 17:52 EEST | Updated 22/04/2021 17:52 EEST

Χάλκη: Ένας «COVID - free» παράδεισος περιμένει την επιστροφή των τουριστών

Φωτογραφικό ταξίδι σε ένα μαγικό νησί, όπου όλοι θα θέλαμε να βρεθούμε.

LOUIZA VRADI via REUTERS
Χάλκη, 13 Απριλίου 2021. Στιγμιότυπο από ένα νησί που δεν «αγγίζει» πλέον ο κορονοϊός. REUTERS/Louiza Vradi

Ο Αλέκος Σφυρίου ξεμπλέκει τις πετονιές του και μετράει τις μέρες, μέχρι τα φέρι να ξαναφέρουν επισκέπτες πίσω στο γαλήνιο ελληνικό νησάκι όπου κατοικεί.

″Όλα τα μικρά νησιά περιμένουν τουρίστες”, λέει ο 62χρονος ψαράς, καθισμένος κάτω από ένα δέντρο στο λιμάνι. ”Θα φάνε τα ψάρια που πιάσω!”

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα COVID-19 στη Χάλκη, ένα μικρό νησί - πιο κοντά στις ακτές της Τουρκίας παρά στην Αθήνα, όπου ο μόνος ήχος που διαπερνούσε τον αέρα, ένα ήσυχο πρωινό του Απριλίου, ήταν η λαλιά ενός κόκορα.

Σχεδόν στο σύνολό τους, οι 250 κάτοικοί του νησιού έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ανέφεραν οι τοπικές αρχές, αναμένοντας την αναβίωση του τουρισμού - δηλαδή της οικονομίας...

VASSILIS TRIANDAFYLLOU via REUTERS
Χάλκη, 13 Απριλίου 2021. Στιγμιότυπο από ένα νησί που δεν «αγγίζει» πλέον ο κορονοϊός. REUTERS/Vassilis Triandafyllou

Οι κάτοικοι σε πολλά μακρινά νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου οι πληθυσμοί είναι ηλικιωμένοι και οι γιατροί σπανίζουν, εμβολιάστηκαν. Πλέον η Ελλάδα ξεκινά εμβολιασμούς σε νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους, πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Μαΐου.

″Η Ελλάδα κάνει σκέψεις για το μέλλον, εμβολιάζοντας τα μικρά νησιά πρώτα, ώστε να κάνει αυτά τα απομονωμένα νησάκια πρότυπα ασφάλειας”, δηλώνει ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης της πιο δημοφιλούς περιοχής για τον τουρισμό της Ελλάδας, στο νότιο Αιγαίο.

 

LOUIZA VRADI via REUTERS
13 Απριλίου 2021. Ψαράδες ξεμπερδεύουν τις πετονιές τους, εν πλήρη ηρεμία στην Χάλκη. Picture taken April 13, 2021. REUTERS/Louiza Vradi

Στη Χάλκη, με τον τέλειο παραθαλάσσιο οικισμό, σε παστέλ αποχρώσεις, μια τουριστική περίοδος έξι έως οκτώ μηνών βοηθά την οικονομία ώστε να αντέχει  τον σκληρό χειμώνα, λέει ο δήμαρχος Άγγελος Φραγκάκης

«Ουσιαστικά, είναι το οξυγόνο μας», είπε.

Παρά τη χειρότερη τουριστική χρονιά σε δεκαετίες για την Ελλάδα (το 2020), η Χάλκη απόλαυσε μια καλή σεζόν με πολλούς Έλληνες να επιλέγουν αποδράσεις μικρών νησιών.

Αλλά φέτος, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι. Οι ντόπιοι φοβούνται ότι χωρίς τουρίστες, τα λιγοστά καφέ και ταβέρνες της Χάλκης θα επιβιώσουν δύσκολα.

LOUIZA VRADI via REUTERS
13 Απριλίου 2021. Το γαλήνιο λιμανάκι της Χάλκης. REUTERS/Louiza Vradi

Ο Γιώργος Φραγκάκης, συνταξιούχος ναυτικός και πατέρας του δημάρχου, είπε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί έναν τόσο δύσκολο χρόνο, στα 74 του χρόνια.

«Είμαστε κολλημένοι στο σπίτι... Δεν μπορούσαμε καν να δούμε τα παιδιά μας γιατί δεν είχαμε εμβολιαστεί», είπε, αναφερόμενος στις εγγονές του που έβγαλε επιτέλους για μια βόλτα.

″Τώρα αισθανόμαστε σχετικά ασφαλείς. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσει... βλέποντας τα εγγόνια μου”, είπε.

LOUIZA VRADI via REUTERS
13 Απριλίου 2021. Ελάχιστοι τυχεροί ταξιδιώτες φτάνουν στην Χάλκη... REUTERS/Louiza Vradi

Τον Μάρτιο, μια στρατιωτική μονάδα ενεργοποιήθηκε για να βοηθήσει στο έργο του εμβολιασμού. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι έμπαιναν σε ένα μικρό αυτοκίνητο που κάποιος δώρησε στο νησί, ώστε να ανηφορίσουν ευκολότερα στους απότομους και στενούς πλακόστρωτους δρόμους που οδηγούσαν στο κέντρο υγείας, το οποίο έχει έναν γιατρό.

«Στην αρχή, υπήρχε δισταγμός», είπε ο νοσοκόμος Νίκος Στογιάννης. ”Τότε το συζήτησαν μεταξύ τους και κατέληξαν τελικά: ”Ελάτε, ας εμβολιαστούμε!”

VASSILIS TRIANDAFYLLOU via REUTERS
13 Απριλίου 2021. Η Χάλκη από ψηλά. REUTERS/Vassilis Triandafyllou

Ο Φραγκάκης είπε ότι τα εμβόλια ήρθαν σαν ”απο μηχανής Θεός” για τη Χάλκη, αλλά ακόμη και πριν από αυτό, οι ντόπιοι εφάρμοζαν τις κοινωνικές αποστάσεις και φορούσαν μάσκες.

″Εάν ο ιός έφτανε σε εμάς, θα είχαμε πολλά προβλήματα.”

 

πηγή: Reuters