«Χαμηλές προσδοκίες» έχει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη συνάντηση με τον Πούτιν

«Χαμηλές προσδοκίες» έχει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη συνάντηση με τον Πούτιν
Carlos Barria / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως έχει χαμηλές προσδοκίες σχετικά με τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα στο Ελσίνκι.

«Πηγαίνω με χαμηλές προσδοκίες, δεν πηγαίνω με υψηλές προσδοκίες» είπε ο Τραμπ, σε συνέντευξή του στο CBS News που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του την Κυριακή.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «τίποτα κακό» δεν πρόκειται να προκύψει από τη συνάντηση, αλλά «ίσως να έρθει κάτι καλό».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι θα θέσει το ζήτημα των 12 Ρώσων που κατηγορούνται για «χακάρισμα» των υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ- ωστόσο «δεν είχε σκεφτεί» να ζητήσει την έκδοσή τους (σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες έκδοσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ), αλλά θα το ζητήσει- αν και τόνισε ότι ό,τι συνέβη, συνέβη επί Ομπάμα. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν φωνές που ζητούν τη ματαίωση της συνάντησης με τον Πούτιν εξαιτίας του συγκεκριμένου ζητήματος. Επίσης, την Κυριακή έλαβε χώρα διαδήλωση κατά της συνόδου στο Ελσίνκι. Ωστόσο η ρωσική πλευρά έχει αναφέρει πως προσβλέπει στις συνομιλίες ως όχημα για τη βελτίωση των σχέσεων.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στο CBS ότι «πιστεύει στις συναντήσεις» και ότι οι συναντήσεις του με τους ηγέτες της Βόρειας Κορέας και της Κίνας ήταν καλές.

«Νομίζω ότι είναι καλό πράγμα να έχεις συναντήσεις. Πιστεύω στις συναντήσεις. Πιστεύω πως η συνάντηση με τον Κιμ ήταν καλό πράγμα. Πιστεύω πως το να έχω συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας ήταν πολύ καλό πράγμα. Νομίζω ότι είναι πραγματικά καλό. Οπότε το να έχω συναντήσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, πιστεύω σε αυτό. Δεν πρόκειται να προκύψει κάτι κακό, και ίσως να βγει κάτι καλό. Δεν μπορώ να σας πω τι θα συμβεί, αλλά μπορώ να σας πω τι θα επιδιώκω εγώ. Και θα δούμε αν βγει κάτι».

Επίσης, επανέλαβε τις επικρίσεις του προς την κυβέρνηση Ομπάμα, κατά τη θητεία της οποίας έλαβε χώρα το επίμαχο περιστατικό. «Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών θα έπρεπε να ντρέπεται που επέτρεψαν να τους χακάρουν. Είχαν κακές άμυνες» πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είπε πως θέλει να θέσει θέματα όπως ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών, η Ουκρανία και η Συρία, στη συνάντησή του με τον Πούτιν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, προειδοποίησε τον Τραμπ να μην προβεί σε μονομερείς συμφωνίες με τη Ρωσία οι οποίες θα έχουν κόστος για τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Δύση.

Υπενθυμίζεται πως, πριν τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και είχε επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας αίσθηση με τις δηλώσεις του, καθώς κατηγόρησε έντονα τη Γερμανία και άλλες χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πως δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους για τις αμυντικές δαπάνες, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, ενώ, σε συνέντευξή του στη The Sun, είπε πως οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα υπέγραφαν εμπορική συμφωνία με τη Μ. Βρετανία, καθώς δεν επικροτούσε τους όρους που πρότεινε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι- ενώ είπε ότι η Ευρώπη «χάνει τον χαρακτήρα της» εξαιτίας της μετανάστευσης από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Έκτοτε, υποβάθμισε τα σχόλιά του, πλέκοντας το εγκώμιο της Τερέζα Μέι και λέγοντας πως ΗΠΑ και Βρετανία θα υπογράψουν εμπορική συμφωνία (ωστόσο από πλευράς της η Μέι είπε ότι ο Τραμπ την είχε συμβουλέψει να «μηνύσει την ΕΕ» αντί να διαπραγματευτεί).

«Εχθρός των ΗΠΑ η Ρωσία», δηλώνει ο Τραμπ

Η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι οι «εχθροί» των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Στη συνέντευξη αυτή, που παραχωρήθηκε το Σάββατο και μεταδόθηκε σήμερα, παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία, η ΕΕ και η Κίνα είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι «εχθροί» των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα... Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», σημείωσε.

Διαδηλώσεις κατά των δύο ηγετών στο Ελσίνκι

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Ελσίνκι, την παραμονή της ιστορικής συνόδου κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Κάτω από τον καυτό ήλιο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Γερουσίας, έξω από τον μεγάλο λουθηρανικό καθεδρικό του Ελσίνκι, σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο όπου αύριο θα φιλοξενηθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συμμετέχοντες ήταν 2-2.500, οι διοργανωτές από την πλευρά τους έκαναν λόγο για «πολλές χιλιάδες».

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση της οργάνωσης Helsinki Calling, η οποία εκπροσωπεί δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Ούτι Ααλτόνεν κατέβηκε στη διαδήλωση μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της, με ένα τρίκυκλο καλυμμένο με συνθήματα. ”Τους εξήγησα (σ.σ. στα παιδιά της) τι συνέβαινε με τα παιδιά των προσφύγων στις ΗΠΑ και σοκαρίστηκαν πολύ. Ζούμε ελεύθεροι στη Φινλανδία και είναι υποχρέωσή μας να διαμαρτυρόμαστε” είπε η νεαρή γυναίκα, αναφερόμενη στη μεταχείριση που επιφύλαξαν οι αμερικανικές αρχές στα μικρά παιδιά των παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνονταν στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Κίρα Βόρλικ κρατούσε μια σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου και ένα πλακάτ με τη φράση «Φύγαμε από την Αμερική για να απαλλαγούμε από εσένα». «Είμαι Αμερικανίδα και ντρέπομαι για τον Τραμπ (...) Δεν του αξίζει ο τίτλος του προέδρου», είπε, εξηγώντας ότι έχει ενοχληθεί για τη στάση του απέναντι στις γυναίκες, τις μειονότητες και τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη Βόρλικ, η οποία εδώ και έναν χρόνο εργάζεται για μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών στη Φινλανδία, «ο Τραμπ δεν θα έπρεπε να συναντήσει τον Πούτιν» μετά την παραπομπή, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δώδεκα Ρώσων πρακτόρων με την κατηγορία ότι παρενέβησαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Κάποιοι στο πλήθος φώναζαν συνθήματα υπέρ της Ουκρανίας, ενώ υπήρχε και ένα πλακάτ με τη φράση «Απελευθερώστε τον Σεντσόφ», τον Ουκρανό σκηνοθέτη που παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία και πραγματοποιεί απεργία πείνας από τα μέσα Μαΐου. Η συγγραφές Σόφι Οξάνεν διάβασε κείμενα του Σεντσόφ στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Την ίδια ώρα, περίπου 50 διαδηλωτές, προσκείμενο σε ένα νεολαιίστικο κίνημα ευρωσκεπτικιστών, καθώς και μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, εξέφραζαν την υποστήριξή τους στον Τραμπ, στο κέντρο του Ελσίνκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο STT.

Η φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat νοίκιασε 300 γιγαντοοθόνες στην πρωτεύουσα, στις οποίες αύριο θα αναγράφεται η φράση, στα αγγλικά και τα ρωσικά: «Κύριε πρόεδρε, καλωσήρθατε στη χώρα της ελευθεροτυπίας» – μια υπενθύμιση ότι η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που σέβονται την ελευθερία του Τύπου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή