Χαμηλοί τόνοι, αλλά και μέτωπα ανησυχίας στις επαφές των θεσμών με την Αθήνα

Αποφεύγονται οι κόντρες, εν όψει ευρωεκλογών.
ASSOCIATED PRESS

Χαμηλούς τόνους, χωρίς εντάσεις και εμπλοκές επιθυμούν να διατηρήσουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών στις επαφές τους με την Αθήνα. Ο δρόμος προς τις Ευρωπαϊκές εκλογές δεν αφήνει περιθώρια στην ιεραρχία της Κομισιόν να ανοίξει νέες κόντρες με την κυβέρνηση.

Οι εντολές προς τους επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων είναι να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, καθώς όσο στην Ελλάδα πλησιάζουν οι κάλπες τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος να υπάρξουν «αποκλίσεις» από το πρόγραμμα.

Στόχος είναι να υπάρχει ενδελεχής έλεγχος στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να μην προκληθούν δημοσιονομικές αστοχίες. Ο μεγαλύτερος φόβος των Θεσμών είναι η μεταρρυθμιστική «χαλάρωση» στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Η Ελληνική εμπειρία των Θεσμών είναι πλέον μεγάλη, και ως εκ τούτου γνωρίζουν πολύ καλά πως συνηθίζουν να λειτουργούν οι Ελληνικές κυβερνήσεις στις προεκλογικές περιόδους. Αυτή τη φορά όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς η Ελλάδα από τον Αύγουστο βρίσκεται και επίσημα εκτός Μνημονίου και η κυβέρνηση έχει αναλάβει εξολοκλήρου την ορθή τήρηση των συμφωνηθέντων.

Σε αυτό το πλαίσιο αξιωματούχοι των Βρυξελλών στέλνουν μήνυμα και προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους Θεσμούς. Το μήνυμα στην Αθήνα είναι να μην ακολουθήσει την πρακτική προηγούμενων κυβερνήσεων, όταν την προεκλογική περίοδο ξεκίνησαν το «ξήλωμα» των Μνημονιακών δεσμεύσεων.

Μήνυμα όμως στέλνουν και προς το εσωτερικό των Θεσμών ώστε να μην προκληθεί ένταση με την Ελληνική πλευρά. Όπως εκτιμούν ένας νέος γύρος «εσωστρέφειας» με επίκεντρο την Ελλάδα δεν θα ευνοήσει τις εσωτερικές διαδικασίες στις Βρυξέλλες εν όψει της μάχης των Ευρωεκλογών.

Μέτωπα ανησυχίας

Το κλίμα ηρεμίας και συνεννόησης το οποίο διέπει πλέον τις σχέσεις Κυβέρνησης και Θεσμών, δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν συνεχίζουν να «χτυπούν καμπανάκι κινδύνου» όπου θεωρούν ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τη συμφωνία. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι οι παρεμβάσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλούν εντάσεις.

Η περίφημη πολιτική διαπραγμάτευση άλλωστε πλέον είναι μέρος των συνομιλιών με αποτέλεσμα όλες οι πλευρές να «ζυγίζουν» τις κινήσεις τους. Με αυτή τη λογική οι Θεσμοί έδειξαν την ενόχληση τους, αλλά δεν προκάλεσαν θέμα αναφορικά με την αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δανειστές επέλεξαν να ξεκαθαρίσουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να μην προκαλέσουν «εκτροχιασμό» των στόχων, γεγονός που θεωρήθηκε ως αποδοχή αυτής της απόφασης, αλλά προειδοποίηση για τις επόμενες.

Το επόμενο διάστημα αυτή η απόφαση θα φανεί στην πράξη, καθώς τα θέματα τα οποία οι δανειστές έχουν χαρακτηρίσει ως μεγάλης σημασίας, βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι δανειστές έχουν χαρακτηρίσει κρίσιμο να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρόνου η διαδικασία εξεύρεσης λύσης για τα κόκκινα δάνεια προκειμένου οι τράπεζες να ξεκινήσουν και πάλι τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας.

Εξίσου σημαντικό για την πορεία των δημοσιονομικών θεωρούν τον κύκλο δικαστικών αποφάσεων που έχει ανοίξει αναφορικά με τα αναδρομικά, τα δώρα και τις περικοπές μισθών και συντάξεων, χωρίς ωστόσο να εκτιμούν ότι θα προκληθεί δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Δημοφιλή