Χαρίτσης για τα ελληνικά νησιά: Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υποστήριξη τους

Χαρίτσης για τα ελληνικά νησιά: Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υποστήριξη τους
/

Η νησιωτικότητα δεν είναι ένα θέμα που εξαντλείται στην Ελλάδα, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη, σημειώνει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή το 13ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιείται στη Ρόδο, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, 16 και 17 Απριλίου 2018.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ύψους 102 εκατ. ευρώ μέσα από τα οποία υλοποιούνται περισσότερα από 100 έργα στις δύο περιφέρειες, ενώ πρόσθετες παρεμβάσεις 77 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από άλλα προγράμματα που τρέχει το υπουργείο. Παράλληλα, η χώρα μας πιέζει ώστε περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι να κατευθυνθούν στα νησιά και να εκπονηθούν στοχευμένες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυσή τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρίτσης δήλωσε: «Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αλλά και των ιδιαίτερων κοινωνικών και οικονομικών τους χαρακτηριστικών, τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις οι οποίες απαιτούν ειδική μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας. Ως υπουργείο Οικονομίας υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υποστήριξη τους, προσφέροντας ουσιαστική χρηματοδότηση αλλά και εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη.

Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας βρίσκονται τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ύψους 102 εκατ. ευρώ μέσα από τα οποία υλοποιούνται περισσότερα από 100 έργα στις δύο περιφέρειες, ενώ πρόσθετες παρεμβάσεις 77 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από άλλα προγράμματα που τρέχει το υπουργείο.

«Έργα σε όλους τους τομείς - από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση αλλά και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Σε κάθε νησί υλοποιείται τουλάχιστον ένα έργο, και όλα αποτελούν προτάσεις των τοπικών φορέων οι οποίες επιλέχθηκαν με βάση τον βαθμό ωριμότητας και τη χρησιμότητά τους για τις τοπικές κοινωνίες. Για πρώτη φορά ακριτικά και μικρά νησιά όπως το Αγαθονήσι, ο ’Αη Στράτης, η Κάσος, δέχονται χρηματοδότηση τέτοιου ύψους.

Η νησιωτικότητα όμως δεν είναι ένα θέμα που εξαντλείται στην Ελλάδα, αφορά όλη την Ευρώπη, όπως υπενθύμισαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές των τελευταίων ετών. Στην πολύ κρίσιμη συζήτηση που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην ΕΕ για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής (ΕΣΠΑ) μετά το 2020 παρεμβαίνουμε δυναμικά διεκδικώντας, πέρα από την αύξηση του προϋπολογισμού, και τη διεύρυνση των κριτηρίων στην κατανομή των πόρων. Ένα από αυτά τα κριτήρια οφείλει να είναι η νησιωτικότητα. Πιέζουμε ώστε περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι να κατευθυνθούν στα νησιά και να εκπονηθούν στοχευμένες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυσή τους.

Προσερχόμαστε λοιπόν στον αναπτυξιακό συνέδριο που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Ρόδο, όχι για να κάνουμε εξαγγελίες αλλά για να συνεχίσουμε την πολύ σημαντική δουλειά που έχει ήδη ξεκινήσει. Να εντείνουμε τη συνεργασία μας με τους τοπικούς φορείς στον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων έργων που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών και βελτιώνουν τη ζωή των νησιωτών».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή