ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2020 09:54 EEST

«Χαρούμενη υποξία» - Το ασυνήθιστο σύμπτωμα του κορονοϊού που ανησυχεί τους γιατρούς

Δεν διαπιστώνεται ωστόσο μόνο στις περιπτώσεις του Covid-19.

Taechit Taechamanodom via Getty Images

Εντονη ανησυχία προκαλεί στην ιατρική κοινότητα το φαινόμενο «χαρούμενη» ή αλλιώς «σιωπηλή» υποξία που φαίνεται να επιδεινώνει έντονα την κατάσταση πολλών ασθενών με κορονοϊό, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να συνειδητοποιούν την σοβαρότητα της κατάστασης τους.

Πρόκειται για ένα αντικειμενικά μυστηριώδες σύμπτωμα που έχει κάνει πολλούς γιατρούς να αμφισβητούν τις βασικές αρχές της βιολογίας, αντιμετωπίζοντας ασθενείς με Covid-19 που μιλούν και συμπεριφέρονται κανονικά, ενώ την ίδια ώρα τα επίπεδα οξυγόνου τους είναι ιδιαίτερα χαμηλά και ικανά να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Tα δεδομένα, γεννούν ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το πώς ακριβώς ο ιός επιτίθεται στους πνεύμονες και για το εάν θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας τέτοιων ασθενών.

Θεωρητικά, ένα υγιές άτομο πρέπει να έχει κορεσμό οξυγόνου τουλάχιστον 95%. Ωστόσο, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αναφέρουν ότι έχουν φτάσει στα χέρια τους περιπτώσεις ανθρώπων με οξυγόνο κάτω από 50%, οι οποίοι δεν είχαν κανένα σημάδι δύσπνοιας.

ASSOCIATED PRESS
A nurse places an oxygen mask on a patient inside the intensive care unit for people infected with the new coronavirus, at the 2 de Mayo Hospital, in Lima, Peru, Friday, April 17, 2020. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Rodrigo Abd)

 

«Βλέπουμε κορεσμούς οξυγόνου που είναι τρομερά χαμηλοί κι όμως οι άνθρωποι αυτοί δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται για ένα τρανό παράδειγμα για το πόσο σύνθετη είναι η φυσιολογία», τόνισε ο Δρ. Τζόναθαν Μπανάρντ Σμιθ, βοηθός στην ΜΕΘ και στην μονάδα αναισθησιολόγων στο κεντρικό νοσοκομείο του Μάντσεστερ.

Ο έμπειρος επί 30 χρόνια εντατικολόγος Ρίτσαρντ Λέβιταν τονίζει ότι αν οι ασθενείς που δεν είναι ακόμη τόσο σοβαρά ώστε να χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, έχουν παλμικά οξύμετρα (συσκευές μέτρησης του οξυγόνου τους και παράλληλα των παλμών της καρδιάς) στο σπίτι τους, τότε θα μπορούν να προειδοποιηθούν ότι η κατάσταση τους επιδεινώνεται, προκειμένου να αναζητήσουν βοήθεια πιο έγκαιρα και έτσι ίσως να αποφύγουν την εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο Δρ. Μάικ Τσάρλς Γουόρθ, αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Wythenshawe στο Μάντσεστερ, περιγράφει την δική του προσωπική εμπειρία όταν τον Μάρτιο διαγνώστηκε με τον κορονοϊό.

Αφού είχε έντονο βήχα και πυρετό, πέρασε 48 ώρες στο κρεβάτι του κατά την διάρκεια των οποίων υπήρχαν ενδείξεις πως ήταν υποξικός. «Αργότερα διαπιστώσαμε με την σύζυγό μου πως είχα στείλει κάποια πολύ περίεργα μηνύματα στο κινητό, βρισκόμουν σχεδόν σε παραλήρημα. Η όψη του προσώπου μου επίσης ήταν σκοτεινή. Πιθανότατα ο εγκέφαλος μου δεν λειτουργούσε πολύ καλά. Μάλλον έπρεπε να διακομιστώ στο νοσοκομείο άμεσα, αλλά δεν το γνώριζα», σχολιάζει ο ίδιος, ο οποίος μετά από μερικές μέρες ανάρρωσε. Δεν έχουν όλοι όμως την ίδια τύχη.

ASSOCIATED PRESS

 

Ενας αναισθησιολόγος που εργάζεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου, ο οποίος μίλησε για το φαινόμενο ανώνυμα, αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός ασθενή που έφτασε στο νοσοκομείο και κρύωνε έντονα.

«Μόλις του μετρήσαμε το οξυγόνο, διαπιστώσαμε πως ο κορεσμός του ήταν στο 30%. Στην αρχή πιστέψαμε πως πρόκειται για λάθος, γιατί με τέτοιες ενδείξεις, συνήθως κάποιος έχει πάθει καρδιακή ανακοπή», επισημαίνει. Ο άνδρας διασωληνώθηκε άμεσα και άντεξε μία περίπου εβδομάδα πριν πεθάνει.

Οι ασθενείς αντισταθμίζουν το χαμηλό οξυγόνο στο αίμα τους, αναπνέοντας πιο γρήγορα και πιο βαθιά, χωρίς να το συνειδητοποιούν. Τελικά, περίπου το 20% των ασθενών με πνευμονία Covid-19, θα επιδεινωθούν εκδηλώνοντας οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και θα χρειαστούν διασωλήνωση. Αυτό εξηγεί γιατί ασθενείς με σιωπηλή υποξία μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά, παρόλο που δεν είχαν ιδιαίτερη δύσπνοια.

(Με πληροφορίες από Guardian, Science Mag)

ASSOCIATED PRESS
A nurse places an oxygen mask on a patient inside the intensive care unit for people infected with the new coronavirus, at the 2 de Mayo Hospital, in Lima, Peru, Friday, April 17, 2020. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Rodrigo Abd)