ΔΙΕΘΝΕΣ
03/09/2019 12:45 EEST

«Χάθηκε» το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 στα ανοιχτά της Συρίας

Το σκάφος έκλεισε τον πομπό εντοπισμού του.

ASSOCIATED PRESS

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης, φαίνεται να απενεργοποίησε τον πομπό εντοπισμού του στη Μεσόγειο, δυτικά της Συρίας, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της Refinitiv την Τρίτη.

Το δεξαμενόπλοιο, που είναι φορτωμένο με ιρανικό αργό, έστειλε το τελευταίο του σήμα που έδειχνε τη θέση του μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας, πλέοντας βόρεια, το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά.

Το πλοίο, που στο παρελθόν ονομαζόταν Grace 1, κατελήφθη από Βρετανούς πεζοναύτες στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι κατευθυνόταν προς τη Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Δύο εβδομάδες αργότερα, το Ιράν κατέλαβε ένα τάνκερ υπό βρετανική σημεία στα Στενά του Ορμούζ, που κατευθυνόταν προς τον Περσικό Κόλπο.

Το Γιβραλτάρ απελευθέρωσε το ιρανικό σκάφος στις 15 Αυγούστου, αφού έλαβε γραπτές διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη πως το πλοίο δεν θα παρέδιδε τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου του στη Συρία. Ωστόσο, ναυτιλιακές πηγές αναφέρουν ότι το τάνκερ ίσως να μεταφέρει μέρος του φορτίου του σε άλλο πλοίο, αφού το Ιράν ανέφερε πως έχει πραγματοποιηθεί πώληση.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε άπαντες πως παροχή βοήθειας στο σκάφος θα θεωρηθεί υποστήριξη προς μια τρομοκρατική οργάνωση- συγκεκριμένα στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Sponsored Post