ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/03/2020 11:31 EET | Updated 26/03/2020 11:35 EET

Χυμός πορτοκάλι: Γιατί η τιμή του αυξάνεται συνεχώς στις παγκόσμιες αγορές

Και μερικές συμβουλές για την κατανάλωσή του που ίσως δεν γνωρίζετε.

deeaf via Getty Images

Οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να τρέφονται πιο υγιεινά σε καθημερινή βάση το τελευταίο διάστημα και ο βασικός λόγος για την τάση αυτή είναι η εξάπλωση του κορονοϊού. Στην διατροφή τους έχουν εντάξει τα λαχανικά, τα φρούτα και κυρίως τα πορτοκάλια. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η άνοδος της τιμής των πορτοκαλιών  κατά 20%, που σημειώθηκε αυτό τον μήνα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρά βέβαια το γεγονός πως η ζήτηση κινείται ανοδικά, η προσφορά έχει αντίστροφη πορεία, καθώς οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην μεταφορά κυρίως λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί.

Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο στην λεγόμενη «προθεσμιακή τιμή» του χυμού πορτοκάλι, που υποδηλώνει το κόστος της παράδοσης για τους επόμενους μήνες.

«Πανδημίες σαν αυτή του Covid-19 πλήττουν τόσο την προσφορά όσο και την ζήτηση. Τα οφέλη που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα το εν λόγω φρούτο είναι ο λόγος της αυξημένης ζήτησης, ενώ οι περιορισμοί στις μεταφορές, που επιβλήθηκαν τον τελευταίο μήνα, καθιστούν την παροχή πολλών τροφίμων δύσκολη», τόνισε ο Στέφεν Ινέζ, επικεφαλής της AxiCorp, που ειδικεύεται στις στρατηγικές που αναπτύσσουν οι αγορές.

Όσο αφορά την πλευρά της προσφοράς, καταγράφονται επίσης σοβαρά ζητήματα με την απουσία εργαζομένων, καθώς μέτρα έχουν παρθεί και για την κοινωνική απομόνωση. Τα συμβόλαια για τον χυμό πορτοκαλιού έχουν σημειώσει το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος από τον Οκτώβριο του 2015. Σήμερα οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές δέχονται -και πάλι- ισχυρότατο πλήγμα.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες περισσότερο από 13% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Wall Street ο Dow Jones Industrial Average περισσότερο από 16% πάλι σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.

Τα περισσότερα προϊόντα καθορίζουν μια «μελλοντική» τιμή, η οποία μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ένα χρηματιστήριο. Τα συμβόλαια αυτά βοηθούν τις εταιρείες να «κλειδώνουν» σε μια σταθερή τιμή για το μέλλον και να προστατεύονται από συνεχείς αυξομειώσεις.

 

Αλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C

Mιας και λόγω των ημερών, όλοι θέλουμε να τρεφόμαστε καλύτερα, ας σημειώσουμε πως τα πορτοκάλια δεν είναι τα μόνα φρούτα που εξασφαλίζουν για εμάς την βιταμίνη C. Η γνωστή παγκοσμίως εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής, Lamberts, συνιστά επίσης τα εξής:

Το ακτινίδιο «κερδίζει» κατά πολύ στα σημεία της βιταμίνης C, αφού αποδίδει 137 mg της βιταμίνης, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

  • Τη… σκυτάλη στη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C παίρνει και η κόκκινη πιπεριά, η οποία περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C (140 mg/100 γρ. τροφίμου) σε σχέση με το πορτοκάλι (55 mg/100 γρ. τροφίμου) και το ακτινίδιο (60 mg/100 γρ. τροφίμου).

  • Πλούσιο σε βιταμίνη C είναι και το ταπεινό μπρόκολο, καθώς μόνο μια μερίδα (148 γρ.) μπορεί να προσθέσει 132 mg βιταμίνης C στη διατροφή μας.

  • Στη λίστα με τα τρόφιμα και τα λαχανικά που περιέχουν τη βιταμίνη ανήκει και το κατσαρό λάχανο. Δύο φλιτζάνια αυτού του λαχανικού αποδίδουν περίπου 160 mg, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι καθυστερεί την πείνα.

  • Ο μαϊντανός που διακοσμεί τις σαλάτες και όχι μόνο, παρέχει 133 mg βιταμίνης στα 100 γραμμάρια και αντίστοιχα 13,3 mg περίπου στα 10 κλωναράκια.

  • Μια μερίδα φράουλες (περίπου 150 γρ.) περιέχει 86,5 mg βιταμίνης.

Kαι μερικά tips:

Για να μην χάνετε τη βιταμίνη C κατά την παρασκευή των τροφών θυμηθείτε ότι:

  • Διαλύεται στο νερό και είναι ευαίσθητη στις θερμοκρασίες.

  • Προτιμήστε τα ωμά λαχανικά από τα βρασμένα. Αν, όμως, πρέπει να μαγειρευτούν, όπως π.χ. το μπρόκολο, προτιμήστε την παρασκευή τους στον ατμό.

  • Αποφύγετε να τα διατηρείτε στο νερό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί η βιταμίνη (ως υδατοδιαλυτή) θα διαλυθεί.

 (Mε πληροφορίες από BBC)