Χονγκ Κονγκ: Τρεις τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση μετά τα αιματηρά επεισόδια της Κυριακής

Ο απολογισμός ενός βίαιου Σαββατοκύριακου.
Tyrone Siu / Reuters

Τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αρχές, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Οι τραυματισμοί αυτοί είναι αποτέλεσμα ενός ακόμη Σαββατοκύριακου βίας στην πρώην βρετανική αποικία. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας εισέβαλαν σε πολλά εμπορικά κέντρα γεμάτα με οικογένειες και παιδιά στο ανατολικό προάστιο Ταϊκού Σιονγκ την Κυριακή, ανάμεσά τους και το Citi Plaza.

Αρχικά οι διαδηλωτές εκεί σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να απωθήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας, προτού ξεσπάσουν ταραχές με την αστυνομία στις κυλιόμενες σκάλες, με κάποιους να κάνουν γκραφίτι σε ένα εστιατόριο.

Ένας άνδρας με μαχαίρι επιτέθηκε εναντίον αρκετών ανθρώπων, προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε εξ αυτών, ενώ δάγκωσε και ένα μέρος του αφτιού ενός ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας. Μεταξύ των τραυματιών πιστεύεται ότι είναι και ο δράστης του περιστατικού, τον οποίο διαδηλωτές χτύπησαν με ξύλα.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από τον Άντριου Τσίου, βασική προσωπικότητα του φιλοδημοκρατικού κινήματος, με το αφτί του σχεδόν εντελώς κομμένο. Ένα άλλο θύμα του άνδρα με το μαχαίρι κειτόταν αναίσθητο σε μια λίμνη από αίμα.

Το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονται ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ένας ακόμη σε σοβαρή μεταξύ των 30 τραυματιών που διακομίστηκαν εκεί την Κυριακή.

Εξάλλου ακραίοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο γραφείο στο Χονγκ Κονγκ του κινεζικού πρακτορείου Xinhua, του οποίου έσπασαν τα τζάμια.

Η επίθεση αυτή ώθησε σήμερα τα κινεζικά μέσα να ταχθούν υπέρ μιας «πιο σκληρής γραμμής» εναντίον των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

«Η όξυνση της βίας στο Χονγκ Κονγκ απαιτεί τη λήψη πιο σκληρής γραμμής ώστε να αποκατασταθεί η τάξη», αναφέρει στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα China Daily.

Οι διαδηλωτές «επιζητούν την επιείκεια που τους προσφέρουν τα τοπικά και τα δυτικά μέσα, προσπαθώντας παράλληλα να φιμώσουν όσους προσπαθούν να παρουσιάσουν τις διαδηλώσεις υπό το πρίσμα της αλήθειας», τονίζει η εφημερίδα.

Ahmad Masood / Reuters
Tyrone Siu / Reuters
Tyrone Siu / Reuters
Kim Kyung Hoon / Reuters
Kim Kyung Hoon / Reuters
Tyrone Siu / Reuters
Tyrone Siu / Reuters
Kim Kyung Hoon / Reuters
Kim Kyung Hoon / Reuters
Tyrone Siu / Reuters

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή