Προϋπολογισμό χωρίς περικοπή συντάξεων στέλνει η κυβέρνηση στην Κομισιόν

Προϋπολογισμό χωρίς περικοπή συντάξεων στέλνει η κυβέρνηση στην Κομισιόν
LIVINUS via Getty Images

Το τελικό κείμενο με τις προβλέψεις, τις προτάσεις, αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης για το 2019 στέλνει σήμερα στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών. Το κείμενο του προϋπολογισμού το οποίο θα παραδοθεί προς έλεγχο στην Κομισιόν, αντίθετα με το προσχέδιο που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή δεν θα περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις. Αντίθετα θα προβλέπει την εφαρμογή των «αντισταθμιστικών» μέτρων που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σημαντικότερο βέβαια από την αποτύπωση στο κείμενο του προϋπολογισμού της πρόθεσης της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί τελικά από την 1 Ιανουαρίου 2019 ο ψηφισμένος νόμος για την περικοπή των παλαιών συντάξεων, είναι το πακέτο με τα δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία θα αποδεικνύουν ότι δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση από τους ήδη συμφωνημένους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Μετά από μια μακρά περίοδο επαφών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα δημοσιονομικό σενάριο στο οποίο δεν χρειάζονται οι περικοπές στις συντάξεις προκειμένου να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια ο στόχος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η πρόβλεψη ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως και το 2022 και στη συνέχεια 3% του ΑΕΠ το 2023 και 2,5% του ΑΕΠ το 2024, ενώ για τα επόμενα χρόνια ο στόχος έχει τεθεί στο 2,2% του ΑΕΠ. Η διαφοροποίηση βέβαια είναι ότι η παραδοχή για την επίτευξη των στόχων χωρίς να κοπούν οι συντάξεις γίνεται με την σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από κάποιους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη στιγμή που σε τεχνικό επίπεδο οι Βρυξέλλες επιτρέπουν στην Αθήνα να καταθέσει προϋπολογισμό χωρίς να προβλέπεται η περικοπή των συντάξεων, τότε θεωρείται βέβαιο ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα δώσουν και επίσημα το «πράσινο φως» και οι υπουργοί Οικονομικών.

Η στάση του ΔΝΤ
Η αλλαγή πλεύσης των Ευρωπαϊκών Θεσμών έχει να κάνει με την ανάλυση των δημοσιονομικών στοιχείων τα οποία αποδεικνύουν ότι τα επόμενα χρόνια η συνταξιοδοτική δαπάνη περιορίζεται σταθερά εξαιτίας των περικοπών που ήδη έχουν γίνει. Αντίστοιχα, η προβολή των δημοσιονομικών στοιχείων δείχνει ότι όχι μόνο θα επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά παραμένει πολύ πιθανό να υπάρχουν υπερπλεονάσματα και τα επόμενα χρόνια.

Σε πολιτικό επίπεδο βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει η αναδίπλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μετά και την τελευταία έκθεση του με την οποία παραδέχεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν και χωρίς την περικοπή των συντάξεων, λύνει τα χέρια των Ευρωπαίων.

Με δεδομένο ότι η επίσημη διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκών Θεσμών και το Ταμείο έχει ρόλο παρατηρητή ή τεχνικού συμβούλου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που εμφανίζεται θα γίνει μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τα Ευρωπαϊκά όργανα το επόμενο διάστημα.

Δημοφιλή