ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/02/2021 07:36 EET | Updated 18/02/2021 09:47 EET

Χωρίς ρεύμα για τρίτη ημέρα 10.000 νοικοκυριά

Η «Μήδεια» έφυγε αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Eurokinissi
.

Η «Μήδεια» μας αποχαιρετάει σιγά - σιγά αλλά τα προβλήματα που άφησε πίσω της εξακολουθούν να υπάρχουν, με το μεγαλύτερο αγκάθι να είναι αυτό της ηλεκτροδότησης καθώς 10.000 νοικοκυριά στην Αττική κοιμήθηκαν και ξύπνησαν ρεύμα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνονται αυτή την ώρα οι εργασίες αποκατάστασης του δικτύου Μέσης Τάσης της Αττικής, καθώς απομένουν κάποια μικρά τμήματα των γραμμών που έχουν υποστεί ζημιές από την πτώση δέντρων λόγω της κακοκαιρίας κυρίως στα Βόρεια Προάστια. Παράλληλα προχωρά η αποκατάσταση βλαβών στη Χαμηλή Τάση καθώς και μεμονωμένων παροχών.

Οι εργασίες επικεντρώνονται στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Ανοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Σύμφωνα πάντα με τον ΔΕΔΔΗΕ έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης είχαν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις - από το σύνολο των 70.000 με προβλήματα ηλεκτροδότησης - ενώ τα συνεργεία του έδιναν μάχη καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας για την επανηλεκτροδότηση 5 γραμμών Μέσης Τάσης.

Από το πρωί της Πέμπτης το συνολικό δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αττικής - που ανέρχεται σε περίπου 440 άτομα - έχει ενισχυθεί περαιτέρω με επιπλέον 25 συνεργεία (περίπου 60 άτομα) που προσήλθαν από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος, καθώς έχουν αποκατασταθεί στις περιοχές αυτές οι ζημιές από τη «Μήδεια».

Εξάλλου και στη Βόρεια Εύβοια, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία, μέσα στις επόμενες ώρες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο και στους τελευταίους 4 οικισμούς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Ηδή από το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε μιλήσει για αποκατάσταση των βλαβών σε ποσοστό 90%, μετά την ολοκλήρωση μιας ακόμη έκτακτης σύσκεψης στον Ολυμπο, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, στη συμβολή των Λεωφόρων Θησέως και Διονύσου, στην Εκάλη Αττικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς, υπογράμμισε, ότι όπως ανακοίνωσε η ΕΜΥ και επίσημα, πρόκειται για την μεγαλύτερη κακοκαιρία των 40 τελευταίων ετών, καθώς η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν 36 ώρες στην Αττική με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας για 24 συνεχόμενες ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου στα 25 εκατοστά. 

Στο μεταξύ, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας της κακοκαιρίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα τέσσερα.

Πρόκειται για έναν άνδρα, 71 ετών, από τις Κεχριές Ευβοίας, ο οποίος καταπλακώθηκε από δέντρο με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Κίνδυνος ολικού μπλακ άουτ

Τα χειρότερα φαινομενικά έχουν περάσει, ωστόσο τώρα υπάρχει ένας νέος, μεγαλύτερος κίνδυνος: αυτός ενός ενδεχόμενου ολικού μπλακ αουτ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, τόνισε ότι «προς το παρόν, το Σύστημα Μεταφοράς έχει ανταποκριθεί καλά στις προκλήσεις της κακοκαιρίας» αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προβλημάτων: «Βεβαίως, η διάρκεια των ακραίων φαινομένων εμπεριέχει κινδύνους».

Οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές για το κατά πόσον θα αντέξουν οι γραμμές της υψηλής τάσης και τα ΚΥΤ αλλά και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που το τελευταίο διήμερο λειτουργούν αδιαλείπτως και στις οποίες θα στηριχτεί η επάρκεια του συστήματος, καθώς πέφτουν οι άνεμοι και η παραγωγή των αιολικών πάρκων αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

«Είναι σημαντικό να μπουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που έχει ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται υποχώρηση της αιολικής παραγωγής», εξήγησε ο κ. Μανουσάκης.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Αναφορικά με τις ευθύνες για τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν για τρίτη πλέον συνεχόμενη ημέρα, οι οποίες έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ δήμων, Περιφέρειας, ΔΕΔΔΗΕ και κεντρικής κυβέρνησης, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι. Υπάρχει ένα Γενικό Σχέδιο, το ″Βορέα″. Η χώρα απέκτησε το Νοέμβριο Γενικό Σχέδιο που δεν είχε ποτέ. Εκεί περιγράφονται τα πάντα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να συζητήσω αυτή τη στιγμή ποιος κάνει τι. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας και η ευθύνη του κράτους, ευθύνη όλων μας, είναι όσο πιο γρήγορα να προχωρήσει η αποκατάσταση αυτή. Βλέπετε ότι εργαζόμαστε πυρετωδώς από τις 19:00 χθες (σ.σ. την Τρίτη) όταν ξεκίνησε και η εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας, όλοι συνεργαζόμαστε και το αποτέλεσμα που έρχεται είναι το προσδοκώμενο. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, είναι ώρα ευθύνης όλων μας και είναι ώρα σκληρής δουλειάς και σκληρής προσπάθειας».

ΚΕΔΕ: Δεν φέρουν ευθύνη οι δήμοι για τα πεσμένα δέντρα στα καλώδια της ΔΕΗ

 

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αν. Μάνος, σημείωσε: «Το προσωπικό μας είναι απόλυτα αφοσιωμένο στο καθήκον του. Κάνει ό,τι μπορεί. Δουλεύει χωρίς να κοιμάται, πηγαίνουμε φαγητά στα σημεία και από εκεί και έπειτα μέχρι και μικροατυχήματα έχουν υπάρξει για να μπορέσουν να δώσουν ρεύμα στους ανθρώπους μας. Κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει. Όλοι οι πολίτες θα πάρουνε ρεύμα», ενώ καταλήγοντας επισήμανε: «Εδώ στα βόρεια προάστια, είναι εκατοντάδες οι κορμοί που έχουν πέσει και τους μαζεύουμε με την αρωγή και την υποστήριξη και την συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού. Ήτανε τεράστια η έκταση των κορμών -όχι κλαδιών- ολόκληρων κορμών που κατέρρεαν, έσπαγαν και έκοβαν τα καλώδια. Δεν μπορώ να σας κάνω πρόβλεψη ότι δίνουμε σε μια γραμμή και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι πίσω από ένα δρόμο υπάρχει ένα καινούριος κορμός που έχει πέσει. Συντονιζόμαστε, προσπαθούμε, ανανεώνουμε την πληροφόρηση, ορμάμε».

Βελτιωμένος ο καιρός με αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας

Γενικά αίθριος και μόνο στα δυτικά και βορειοανατολικά τοπικές βροχές και παροδικές χιονοτπώσεις στα βορειοανατολικά ορεινά - ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, βαθμιαία τοπικά 6 και στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, όμως παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στη δυτική Μακεδονία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι κυρίως στα ανατολικά, όπου θα σημειωθεί χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης παροδικές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -5 έως 12 και στη δυτική Μακεδονία από -15  έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στο Ιόνιο, όπου πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Τη νύχτα η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα ηπειρωτικά.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 15 και στην Ήπειρο από -5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στην Εύβοια και τις Σποράδες τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με κατά τόπους χιονόνερο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 02 έως 10 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 ενισχυόμενοι γρήγορα σε 5 τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)