Χρυσοχοΐδης: Οι μεταναστευτικές ροές θα ενισχυθούν

«Είμαστε ακόμα στην αρχή» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Elias Marcou / Reuters

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για το μεταναστευτικό, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ και τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι τα ρεύματα από Ασία και Αφρική θα ενισχυθούν, «και είμαστε ακόμα στην αρχή».

«Προσβλέπουμε στη Γερμανία του ανθρωπισμού, στη Γερμανία του Γκαίτε. Στη σύνοδο της Μάλτας άνοιξε μια σχισμή στην ακινησία της προηγούμενης περιόδου. Πρέπει να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στο θέμα του ασύλου. Αιχμή της αλληλεγγύης μας πρέπει να είναι τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά και δεν μπορούμε να τα υποδεχτούμε όπως πρέπει. Η Ελλάδα έχει τη μοναδικότητα ότι έχει μηδαμινή απόσταση από την Τουρκία και για αυτό πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα. Εάν δεν εφαρμοστεί η δήλωση που έχει υπογράψει η ΕΕ με την Τουρκία, για να υπάρχει δυνατότητα επιστροφών, τότε η Μόρια θα συνεχίσει να στιγματίζει την Ευρώπη. Επίσης, οι επιστροφές πρέπει να γίνονται χωρίς περιορισμό εθνικότητας» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα. Μάλιστα συμφώνησε ότι πρέπει να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο. Τέλος, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει σωστή κατανομή μεταναστών και προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Από πλευράς του ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του με τον κ. Ζεεχόφερ στην Τουρκία, έλαβαν τη διαβεβαίωση από τις τουρκικές αρχές της πλήρους εφαρμογής της ευρωτουρκικής Δήλωσης «και ευχόμαστε γρήγορα να δούμε έμπρακτα αποτελέσματα». Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, παρατήρησε ο ίδιος, «εξακολουθεί να ισχύει και όλες οι πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν την εφαρμογή της».

Ο Επίτροπος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε νέα πολιτική δέσμευση και συμφωνία για μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολτική που θα εξασφαλίσει στην Ευρώπη καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει. Αλλά και μια νέα πολιτική ασύλου. Η αναθεώρηση του Δουβλίνου είναι απαραίτητη».

Δημοφιλή