ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2020 15:55 EET | Updated 27/11/2020 15:57 EET

Χρήστες του Ίντερνετ ανακάλυψαν το σημείο όπου βρίσκεται ο «μονόλιθος» της Γιούτα (και πολλοί τον επισκέφθηκαν)

Ωστόσο η προέλευσή του εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο.

ASSOCIATED PRESS

Η είδηση του εντοπισμού ενός λαμπερού οβελίσκου/ «μονολίθου» στην έρημο Ρεντ Ροκ στη Γιούτα των ΗΠΑ έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς πολλοί έσπευσαν μεταξύ σοβαρού και αστείου να τον παραλληλίσουν με τους μονολίθους της «Οδύσσειας του Διαστήματος»και να μιλήσουν περί πιθανής «εξωγήινης προέλευσης». Οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν ευρύτατα στο Ίντερνετ- όπως και οι θεωρίες. Ωστόσο, οι αρχές της Γιούτα αρνήθηκαν να πουν πού ακριβώς βρισκόταν, για να αποφευχθούν περιπτώσεις «φίλων της περιπέτειας» που θα πήγαιναν να τον δουν οι ίδιοι, με κίνδυνο να χαθούν στην έρημο.

Βεβαίως, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι: Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, από την Τετάρτη άρχισαν να εμφανίζονται στο Instagram φωτογραφίες ατόμων που πόζαραν θριαμβευτικά δίπλα στο αντικείμενο, επιδεικνύοντας ότι μπόρεσαν να το βρουν- ακόμα και αν το μυστήριο της προέλευσής του δεν έχει λυθεί ακόμα.

Όσον αφορά στο πώς εντοπίστηκε η θέση του: Χρήστες του Ίντερνετ προχώρησαν γρήγορα σε γεωεντοπισμό του αντικειμένου στο Google Earth και ανέβασαν online τις συντεταγμένες.

 

 

«Αποφάσισα να πάω εκεί πρώτος επειδή μου προκάλεσε ενδιαφέρον το γεγονός πως το αντικείμενο αυτό ήταν εκεί για πέντε χρόνια, κρυμμένο στη φύση» είπε ο Ντέιβιντ Σούρμπερ, 33 ετών, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, ο οποίος οδήγησε για έξι ώρες μέσα στη νύχτα αφού βρήκε μια ανάρτηση στο Reddit όπου κάποιος ισχυριζόταν πως είχε βρει την ακριβή θέση.

 

 

Το αντικείμενο είχε πρωτοεντοπιστεί στις 18 Νοεμβρίου, όταν πέταξε στην περιοχή ελικόπτερο. Ο χρήστης του Reddit που ανέβασε τις συντεταγμένες, Τιμ Σλέιν, είπε ότι είχε υπολογίσει την πορεία του ελικοπτέρου μέχρι τη στιγμή που χάθηκε από το ραντάρ- ένδειξη πως ενδεχομένως να προσγειώθηκε. Μετά έψαξε στον χάρτη για τα ακριβή χαρακτηριστικά του τοπίου που εμφανιζόταν στις επίσημες φωτογραφίες και βίντεο, πριν εστιάσει σε ένα φαράγγι που φαινόταν να ταιριάζει. Εκεί ήταν ορατή μια πολύ ιδιαίτερη σκιά- μακριά και στενή. Μπορεί να μην είναι ορατή στις δορυφορικές εικόνες από το 2015, αλλά εμφανίζεται τον Οκτώβριο του 2016, όταν είχαν καθαριστεί οι θάμνοι στην περιοχή. «Ήξερα πως μόλις η τοποθεσία γινόταν γνωστή δημόσια, θα επισκέπτονταν άνθρωποι την περιοχή» είπε ο Σλέιν. «Έλαβα κάποια οργισμένα μηνύματα που αποκάλυψα τη θέση. Αν δεν την είχα βρει, θα το είχε κάνει κάποιος άλλος γρήγορα».

 

 

Ο Ντέιβιντ, που ζει στη Γιούτα, έγραψε στο Reddit ότι πήγαινε εκεί, λαμβάνοντας εκατοντάδες μηνύματα. Έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες και στην αρχή ήταν μόνος του, αλλά μετά άρχισαν να φτάνουν και άλλοι, κάτι που έγραψε επίσης στο Reddit, σχολιάζοντας πως «ήταν μια καλή απόδραση από όλη την αρνητικότητα που έχουμε βιώσει το 2020».

 

 

Ωστόσο δύο ερωτήματα εξακολουθούν να υφίστανται: Ποιος το έβγαλε εκεί και γιατί. Η επικρατούσα θεωρία είναι πως πρόκειται για ένα έργο τέχνης, ενδεχομένως του Τζον ΜακΚράκεν, γνωστού για τα παρόμοιας «φιλοσοφίας» γλυπτά του. Στην αρχή ο γκαλερίστας του, Ντέιβιντ Ζβίρνερ, το επιβεβαίωσε αυτό, αλλά μετά η γκαλερί απέσυρε την εν λόγω δήλωση, λέγοντας πως θεωρείται πως πρόκειται για άλλον καλλιτέχνη, που απέτιε φόρο τιμής με αυτόν τον τρόπο. Ο ΜακΚράκεν πέθανε το 2011.

 

 

Κάποιοι άλλοι εστίασαν σε άλλη μια καλλιτέχνιδα, την Πετέτσια λε Φόνχοκ, που τοποθετεί γλυπτά- «τοτέμ» σε μυστικές τοποθεσίες στην έρημο και ζούσε και εργαζόταν στη Γιούτα. Ωστόσο η ίδια είπε στο Artnet πως, αν και είχε αυτή την ιδέα, δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι δικό της. Οπότε η προέλευσή του παραμένει ακόμα μυστήριο.