Χριστούγεννα σαν παραμύθι στο Λουξεμβούργο!

Το Λουξεμβούργο, με τα μεσαιωνικά κάστρα του διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
Xantana via Getty Images

Πώς γίνεται μια κουκκίδα γης ανάμεσα στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία να μεταμορφώνεται σε παραμυθένιο προορισμό για τα Χριστούγεννα; Κι όμως, το Λουξεμβούργο τις γιορτές δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Περιήγηση στο Λουξεμβούργο

Η παλιά πόλη είναι χωρισμένη σε δύο επίπεδα, το πάνω τμήμα είναι χτισμένο σε ένα βραχώδες ύψωμα 300 μ., ενώ στο κάτω βρίσκονται οι συνοικίες Grund και Clausen. Στο κάτω τμήμα, πέρα από τους συμβατικούς τρόπους, μπορείτε να κατεβείτε και με ασανσέρ! Στο κέντρο της πόλης θα ανακαλύψετε μεσαιωνικά κτίρια, κάστρα, παλάτια, γέφυρες και πετρόχτιστα σοκάκια.

IT GIRL
IT GIRL
IT GIRL

Για να περιηγηθείτε μπορείτε να ξεκινήσετε από την κεντρική πλατεία Place Guillaume ΙΙ, όπου βρίσκεταιτο Δημαρχείο, και να φτάσετε στον Καθεδρικό Ναό της Notre-Dame, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Αξίζει, αναμφίβολα, μια στάση στο Palais Grand-Ducal, την επίσημη κατοικία του Μεγάλου Δούκα στην πόλη.

Στη συνέχεια, θα βρεθείτε στην Place de la Constitution, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το άγαλμα της “Χρυσής Κυρίας”, αφιερωμένο στους πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η θέα στο φαράγγι του ποταμού Petrusse, που διασχίζει την πόλη, και στη διάσημη Γέφυρα του Αδόλφου είναι μαγευτική.

IT GIRL
IT GIRL
IT GIRL

Αν ψάχνετε το “ωραιότερο μπαλκόνι της Ευρώπης”, περπατήστε κατά μήκος της Chemin de la Corniche που προσφέρει εκπληκτική θέα στις κάτω συνοικίες.

Για να γνωρίσετε την μοντέρνα πλευρά του Λουξεμβούργου κατευθυνθείτε στο Kirchberg, το “Ευρωπαϊκό Κέντρο”, όπου η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τις τράπεζες και τα κτίρια των οργάνων της ΕΕ.

Χριστουγεννιάτικες Αγορές

Κάθε χρόνο, οι χριστουγεννιάτικες αγορές στο Λουξεμβούργο μετατρέπουν την Place d’Armes και την Place de la Constitution σε ένα χωριό των γιορτών.

Για ένα μήνα οι κεντρικές πλατείες της πόλης καλύπτονται από μικρούς ξύλινους πάγκους που πωλούν κάθε λογής καλούδια, παιχνίδια, διακοσμητικά, γλυκά, καθώς και τυπικά ποτά και φαγητά. Στις χριστουγεννιάτικες αγορές θα βρείτε όπως Glühwäin (ζεστό κρασί, κόκκινο και λευκό), Grillwurscht (λουκάνικο στη σχάρα), Mettwurscht (τοπικό λουκάνικο) ή Gromperekichelcher (πατάτες).

*Οι αγορές λειτουργούν μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου, ενώ το παγοδρομιο στην Place Guillaume II μένει ανοιχτό μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου. Παραπάνω πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

IT GIRL
IT GIRL
IT GIRL

Τέχνες και Μουσεία

Οι φιλότεχνοι δεν θα πρέπει να χάσουν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης “Mudam” (3 Park Drai Eechelen), καθώς και το συναυλιακό μέγαρο της Φιλαρμονικής του Λουξεμβούργου, με περίπου 400 καλλιτεχνικές παραγωγές ετησίως (1 Place de l’Europe).

Στο ιστορικό κέντρο θα βρείτε το Musee d’Histoire de la Ville de Luxembourg, με εκθέματα που ξετυλίγουν την ιστορία της πόλης από τον 10ο αιώνα μέχρι σήμερα. Ανεβαίνετε με το γυάλινο ασανσέρ μέχρι το τελευταίο του επίπεδο για να απολαύσετε τη θέα της παλιάς πόλης. Το Musée National d’Histoire et d’Art, επίσης, φιλοξενεί από νεολιθικά ευρήματα μέχρι έργα διάσημων λουξεμβουργιανών ζωγράφων (Marché-aux-Poissons).

Αν, τέλος, σας ενδιαφέρει η μοντέρνα τέχνη, μην παραλείψετε το Casino Luxembourg-Forum d’ art Contemporain που υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Εκεί μάλιστα έδωσε το τελευταίο του κονσέρτο ο Φραντς Λιστ.

IT GIRL
IT GIRL
IT GIRL

Βγείτε εκτός πόλης

Το Λουξεμβούργο, με τα μεσαιωνικά κάστρα του διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι. Αξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο Vianden, στα βόρεια της χώρας. Χτισμένο μεταξύ του 11ου και του 14ου αιώνα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωμένα κάστρα δυτικά του Ρήνου. Αποκαταστάθηκε το 1977 για να εξελιχθεί σε ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της χώρας. Κάτω από το λόφο του κάστρου απλώνεται η πανέμορφη ομώνυμη πόλη. Λιθόστρωτα δρομάκια, σπίτια βαμμένα σε χρώματα παστέλ, μικρά εστιατόρια και το σπίτι-μουσείο του Βίκτωρ Ουγκώ, όπου ο διάσημος γάλλος συγγραφέας έζησε για κάποια χρόνια (Rue de la Gare 37).

*Παραπάνω πληροφορίες για το Vianden θα βρείτε εδώ.

IT GIRL
IT GIRL
IT GIRL

Info

Στο Λουξεμβρούργο θα φτάσετε είτε αεροπορικώς από την Αθήνα (πτήσεις εκτελούνται δύο φορές την εβδομάδα) είτε επιλέγοντας το τρένο. Aπό τις Βρυξέλλες το ταξίδι διαρκεί 3 ώρες με το τρένο, ενώ από το Παρίσι μόλις 2 ώρες και 5 λέπτα με το TGV.

Από το αεροδρόμιο στην πόλη, το λεωφορείο 16 (Eurobus) θα σας μεταφέρει στο κέντρο σε περίπου 20 λεπτά.

Περισσότερες πληροφορίες για την μετάβασή σας στο Λουξεμβούργο από την Αθήνα και τις λοιπές κοντινές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα βρείτε εδώ.

Αναδημοσίευση από το It Girl.