Η κολομβιανή κυβέρνηση θα υπογράψει ειρήνη με τους μαρξιστές αντάρτες του FARC μετά από 52 χρόνια

Η κολομβιανή κυβέρνηση θα υπογράψει ειρήνη με τους μαρξιστές αντάρτες του FARC μετά από 52 χρόνια
Reuters

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και ο ηγέτης των μαρξιστών ανταρτών, Τιμοτσένκο, θα υπογράψουν συμφωνία σήμερα Δευτέρα, με την οποία θα δίνεται τέλος σε μια σύγκρουση μισού αιώνα η οποία είχε αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 250.000 ανθρώπων και το βάλτωμα της οικονομίας, ενώ κατέστησε την Κολομβία συνώνυμο της βίας.

Μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα, ο Σάντος, 65 ετών, και ο Τιμοτσένκο, ψευδώνυμο του 57χρονου αρχηγού των ανταρτών, θα σφίξουν για πρώτη φορά τα χέρια σε κολομβιανό έδαφος, ενώπιον ηγετών άλλων χωρών.

Η συμφωνία για τον τερματισμό της πιο μακρόχρονης σύγκρουσης της Λατινικής Αμερικής θα μετατρέψει την αντάρτικη οργάνωση FARC σε πολιτικό κόμμα, που θα μάχεται στις κάλπες αντί για τα πεδία των μαχών, στα οποία ήταν ενεργή από το 1964.

Περίπου 2.500 ξένοι και ντόπιοι αξιωματούχοι θα παρευρεθούν στην τελετή στην Καρταχένα, όπου είναι αναρτημένες επιγραφές με τις οποίες ζητείται από τους Κολομβιανούς να αποδεχτούν τη συμφωνία.

Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζων Κέρι, και θύματα της σύγκρουσης.

Αν και είναι ευρεία η ανακούφιση για το τέλος της αιματοχυσίας και των απαγωγών των τελευταίων δεκαετιών, η συμφωνία έχει προκαλέσει διαφωνίες στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Κάποιοι, περιλαμβανομένου του ισχυρού πρώην προέδρου, Αλβάρο Ουρίμπε, είναι οργισμένοι για αυτήν, καθώς επιτρέπει είσοδο ανταρτών στο κοινοβούλιο χωρίς να εκτίσουν ποινές στη φυλακή.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου, αλλά δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα περάσει εύκολα.

Το FARC – που άρχισε ως λαϊκό επαναστατικό κίνημα, αργότερα έγινε σημαντικός «παίκτης» στο εμπόριο κοκαΐνης και στο αποκορύφωμα της ισχύος του είχε 20.000 μαχητές- θα παραδώσει τα όπλα του στα Ηνωμένα Έθνη μέσα σε 180 ημέρες. Πολλοί Κολομβιανοί προβληματίζονται για το πώς οι εναπομείναντες 7.000 αντάρτες θα ενσωματωθούν στην κοινωνία, αλλά οι περισσότεροι αισιοδοξούν πως η συμφωνία θα έχει περισσότερα θετικά στοιχεία παρά προβλήματα.

Δημοφιλή