«Καμπάνα» 20-30 εκατ. ευρώ σε Fiat και Starbucks από την Κομισιόν για παράνομα φορολογικά οφέλη

«Καμπάνα» 20-30 εκατ. ευρώ σε Fiat και Starbucks από την Κομισιόν για παράνομα φορολογικά οφέλη
Brussels, Belgium, 2011
Brussels, Belgium, 2011
quinet/Flickr

Μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν η Fiat και η Starbucks, για «παράνομα φορολογικά οφέλη», όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία παρείχαν επιλεκτικά φορολογικά οφέλη στη Fiat Finance and Trade και στη Starbucks. Αυτά τα οφέλη είναι παράνομα βάσει των κανόνων της ΕΕ που αφορούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων» ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Οι εν λόγω εταιρείες βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν για τις φορολογικές τους συμφωνίες με το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, που αξιολογούνται ως απαγορευμένες κρατικές επιχορηγήσεις. Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ευθύνη, ως εγγυήτρια των ευρωπαϊκών κανονισμών, να μεριμνά για τον δίκαιο ανταγωνισμό, ο οποίος παραβιάζεται σε περιπτώσεις που κάποιες εταιρείες επωφελούνται από ειδικές και ιδιαίτερα προνομιακές φορολογικές συμφωνίες με κράτη- μέλη της Ε.Ε., που δεν ισχύουν για τους ανταγωνιστές τους.

Οι αρμόδιες αρχές της Κομισιόν πραγματοποιούν από τον Ιούνιο του 2014 έρευνες για τρεις περιπτώσεις. Πρόκειται για την Apple στην Ιρλανδία, τη Starbucks στην Ολλανδία και μια θυγατρική της Fiat (Fiat Finance and Trade) στο Λουξεμβούργο. Οι έρευνες γίνονται κατά των κρατών, ωστόσο το οικονομικό βάρος θα κληθούν να σηκώσουν οι εταιρείες επιστρέφοντας ενδεχομένως τα ποσά που δεν κατέβαλαν ως φόρο. Οι έρευνες της Κομισιόν έχουν στο στόχαστρό τους εταιρείες που επωφελήθηκαν από τα αποκαλούμενα«tax rulings», τα οποία επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να ζητά εκ των προτέρων από μια χώρα να της γνωστοποιήσει τι είδους φορολογική μεταχείριση της επιφυλάσσει.

Στην περίπτωση της Starbucks η ολλανδική θυγατρική Starbucks Manufacturing πλήρωνε μόλις 2,5% αντί του επίσημου 25% που ισχύει για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Ακόμη υψηλότερο ενδέχεται να είναι το αντίστοιχο ποσό στην περίπτωση της Fiat, που φέρεται να φορολογούνταν με ποσοστό μόλις 1% αντί του 29% που ισχύει κανονικά στο Λουξεμβούργο.

Σε αυτό το πλαίσιο, o υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαφωνεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έκρινε ότι η φορολογική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Fiat ήταν παράνομη. «Το Λουξεμβούργο διαφωνεί με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περίπτωση της Fiat Finance and Trade και επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων του», έγραψε ο Πιερ Γκραμενιά σε μήνυμά του στο Twitter.

Η ολλανδική κυβέρνηση από πλευράς της δήλωσε ότι «εξεπλάγη» από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογική της συμφωνία με τη Starbucks και ότι είναι πεπεισμένη πως η συμφωνία αυτή συνάδει με τα διεθνή πρότυπα.

Η Starbucks Corp δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Δημοφιλή