ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/01/2016 12:40 EET | Updated 13/01/2016 12:41 EET

Οι προτεραιότητες της Κομισιόν για το προσφυγικό το 2016

ASSOCIATED PRESS
Refugees and migrants disembark on a beach after crossing a part of the Aegean sea from the Turkey's coast to the northeastern Greek island of Lesbos, on Sunday, Jan. 3, 2016. More than a million people reached Europe in 2015 in the continent's largest refugee influx since the end of World War II. Nearly 3,800 people are estimated to have drowned in the Mediterranean last year, making the journey to Greece or Italy in unseaworthy vessels packed far beyond capacity. (AP Photo/Santi Palacios)

Οι βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν για το 2016 όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος περιλαμβάνουν την πλήρη λειτουργία των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία, την ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων, την ενίσχυση των επιστροφών και την επαναφορά στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση στη ζώνη του Σένγκεν.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Ευρωπαίων Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, κατά την οποία τέθηκαν οι στόχοι για το 2016, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν απτά αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μέτρων αλλά και την υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής που έχουν ανακοινωθεί μέσα στο 2015.

«Από αυτήν την κρίση μπορούμε να βγούμε μόνο αν συνεργαστούμε» ανέφερε ο Φ. Τίμερμανς, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στο 2016 πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη δε θα «νιώσουν την ανάγκη» να εισαγάγουν ή να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Αναφορικά με την συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ο Φ. Τίμερμανς δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, που θα περιορίζουν τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες επιλέγουν να μεταβούν στην Ευρώπη, όπως είναι η χορήγηση αδειών εργασίας στους Σύρους πρόσφυγες και η βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των προσφύγων που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα από τις ακτές της Τουρκίας παραμένει υψηλός, αγγίζοντας τους 2.000-3.000 ημερησίως.

Τέλος, ο πρώτος αντιπρόεδρος σημείωσε πως το 2016 αναμένεται να προχωρήσει η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αλλά και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. 

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)