Ο ηγέτης των Εργατικών στη Μ. Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την ΚΟ

Ευθεία αμφισβήτηση στον Κόρμπιν. Η ΚΟ των Εργατικών δεν του «χάρισε» ψήφο εμπιστοσύνης
Opposition Labour party leader Jeremy Corbyn addresses a gathering of supporters demonstrating in Parliament Square, in central London, Britain June 27, 2016. REUTERS/Toby Melville
Opposition Labour party leader Jeremy Corbyn addresses a gathering of supporters demonstrating in Parliament Square, in central London, Britain June 27, 2016. REUTERS/Toby Melville
Toby Melville / Reuters

Ο επικεφαλής των Εργατικών στη Μ. Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν αμφισβητείται πλέον και επίσημα από τα μέλη της ΚΟ του κόμματος καθώς κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατατέθηκε σε βάρος του μόλις 40 βουλευτές ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους ενώ 172 έκαναν άρση αυτής ενώ 13 βουλευτές δεν ψήφισαν και βρέθηκαν επίσης 4 άκυρες ψήφοι.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε τη Δευτέρα, στον απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος καθώς αρκετά μέλη της ΚΟ θεώρησαν πως ο Κόρμπιν φέρει ευθύνη για το brexit αφού επί αρκετό καιρό φάνηκε να αμφιταλαντεύεται εάν θα πρέπει να στηρίξει την έξοδο ή μη της χώρας από την ΕΕ. Σημειώνεται πως ο Κόρμπιν είχε ήδη αντικαταστήσει όλα τα μέλη της σκιώδους κυβέρνησης, μετά από δεκάδες παραιτήσεις που υπεβλήθησαν, αλλά δηλώνει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

«Είμαι ο δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης του κόμματός με στόχο να προάγω ένα νέο είδος πολιτικής...δεν θα προδώσω τους ψηφοφόρους με το να παραιτηθώ...Η αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι συνταγματικά δεσμευτικό» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή ο Άλαστερα Κάμπελ, υπεύθυνος επικοινωνίας του πρώην πρωθυπουργού της Μ.Βρετανίας και τέως ηγέτη των Εργατικών, Τόνι Μπλερ επιμένει πως ο Κόρμπιν οφείλει να παραιτηθεί. Η δήλωση γεννά ερωτήματα για τον ρόλο του Μπλερ στο «πραξικόπημα» σε βάρος του νυν ηγέτη των Εργατικών. Οι δε υποψίες περί οργανωμένης εκ των έσω ανατροπής του Κόρμπιν, για λόγους που υπερβαίνουν το brexit και αφορούν κυρίως την πιο «αριστερή» ατζέντα που προωθεί ο Κόρμπιν, ενισχύονται από το γεγονός πως ήδη στο διαδίκτυο «ανέβηκε» ιστοσελίδα για τη συλλογή υπογραφών όσων θέλουν την παραίτησή του υπό τον δραματικό τίτλο #SavingLabour.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως η δύναμη του «κόκκινου Κόρμπιν» δεν ήταν ποτέ οι βουλευτές του κόμματος ή των μελών των κορυφαίων οργάνων των Εργατικών, αλλά βασιζόταν στην υποστήριξη συνδικάτων, των μελών και ψηφοφόρων του κόμματος πρωτίστως στις λεγόμενες εργατικές περιοχές της Αγγλίας. Ήταν οι δικές τους ψήφους άλλωστε που από απόλυτο αουτσάιντερ στην κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές με σχεδόν 60%.

Είναι χαρακτηριστικό πως όπως αναφέρει ο Guardian, o Λεν Μακ Κλάσκι, ηγέτης τoυ Unite- ενός εκ των μεγαλύτερων συνδικάτων στη Βρετανία, έσπευσε να δηλώσει πως συνεχίζει να στηρίζει τον Κόρμπιν παρά τις φήμες περί του αντιθέτου που συγκεκριμένοι κύκλοι φαίνεται να καλλιεργούν. Ανάλογη δήλωση και από τον Μανουέλ Κορτές, ΓΓ συνδικάτου των σιδηροδρόμων. «Είναι απίστευτο να βλέπουμε το Εργατικό Κόμμα να βυθίζεται σε μια κρίση δημιουργούν τα ίδια τα μέλη της ΚΟ τα οποία επιδίδονται σε μια παιδιάστικη συμπεριφορά που δεν ωφελεί κανέναν».

Δημοφιλή