CPUSA: Οι Αμερικανοί κομμουνιστές αντεπιτίθενται

CPUSA: Οι Αμερικανοί κομμουνιστές αντεπιτίθενται

Όπως τα περισσότερα κομμουνιστικά κινήματα διεθνώς, το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ υπέστη ένα βαθύ πλήγμα λόγω της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Όμως, μια μικρή ομάδα σκληροπυρηνικών μελών κρατούν ψηλά το λάβαρο της ιδεολογίας τους.

Το CPUSA δεν απέχει πολύ από τη Wall Street. Η έδρα του βρίσκεται στην πόλη Τσέλδι της Μασσαχουσέτης, στον έβδομο όροφο ενός κομψού οκταώροφου κτιρίου στην οδό West 23rd. Τα γραφεία του είναι φωτεινά και μοντέρνα. Στους τοίχους υπάρχουν πορτραίτα κομμουνιστών αγωνιστών. Στη βιβλιοθήκη είναι στοιβαγμένα έργα του Μαρξ, του Έγκελς και του Λένιν.

Το κτίριο αγοράστηκε τη δεκαετία του 70′. «Κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τα γραφεία αυτά» λέει η γραμματέας και ταμίας του κόμματος Ρομπέρτα Γουντ. Οι δυο όροφοι του κτιρίου είναι πλέον μισθωμένοι και τα έσοδα πάνε στον «Κόσμο του Λαού» (People’s World), την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Daily Worker».

Το Κόμμα διαθέτει 2.000-3.000 ενεργά μέλη σε εθνικό επίπεδο. Μισθωτοί υπάλληλοι είναι μόνο ο πρόεδρος Τζον Μπάχτελ και ο αντιπρόεδρος.

«Με τον σοσιαλισμό θα αρχίσει μια νέα εποχή για τις ΗΠΑ. Ο μεγάλος πλούτος της χώρας θα είναι για πρώτη φορά προς όφελος όλων των ανθρώπων», έλεγε ο πρώην πρόεδρος Σαμ Γουεμπ, επί κυβερνήσεως Μπαράκ Ομπάμα στο BBC. Με τον Ντόναλντ Τραμπ, η πολιτική του κόμματος ενάντια στο σαθρό καπιταλιστικό σύστημα είναι σαφώς πιο αυστηρή, ιδιαίτερα όταν σημειώνεται πως το 41% των οικογενειών με ετήσιο εισόδημα 50.000 δολάρια ψήφισαν τον νυν πλανητάρχη.

Το CPUSA είχε κάποτε ισχυρότερη παρουσία στην αμερικανική πολιτική. Η φωνή του τις δεκαετίες του 30′ και του 40′ ήταν πανίσχυρη σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ κατέγραψε επιτυχίες και σε εκλογικές αναμετρήσεις. Τρεις Δημοκρατικοί - μέλη του Κογκρέσου ήταν μυστικά μέλη του κόμματος.

Αριθμούσε 100.000 ενεργά μέλη, αλλά η επιρροή του ήταν ακόμη ισχυρότερη. «Ασφαλώς είχε αντίκτυπο στην αμερικανική ζωή», εξηγεί ο Χάρβει Κλερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Εμόρι της Ατλάντα. Η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, όμως, οδήγησε σε διωγμό των κομμουνιστών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο νόμος έρχεται να ολοκληρώσει την λεγόμενη περίοδο του «Κόκκινου φόβου» και να εμποδίσει τις κομμουνιστικές απόψεις να εισέλθουν στα συνδικάτα. Το κόμμα κηρύσσεται παράνομο.

«Αυτή η περίοδος ήταν καταστροφική για το κόμμα. Η πίεση που τους ασκούνταν ήταν ασφυκτική», λέει ο Βέρνον Πέντερσον, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Great Falls της Μοντάνα

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το CPUSA είχε μια παράλληλη υπόγεια δομή και ένας μικρός αριθμός μελών ήταν κατάσκοποι που ενεργούσαν για τη Μόσχα. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 το κόμμα λάμβανε αξιόλογη χρηματοδότηση από τη Σοβιετική Ένωση, λέει ο Κλερ, χρήματα που το FBI γνώριζε και παρακολουθούσε .

Πολλά μέλη αποχώρησαν μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία το 1956 και στην Τσεχοσλοβακία το 1968, καθώς το κόμμα διατηρούσε μια ορθόδοξη γραμμή υπέρ της Μόσχας.

Η τελική διάσπαση ήρθε όταν ο Gus Hall, αρχηγός από το 1959-2000, υποστήριξε το πραξικόπημα από σοβιετικούς σκληροπυρηνικούς εναντίον του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1991.

Σήμερα προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους και να αντεπιτεθούν στην πολιτική Τραμπ. Το Κόμμα σημειώνει ότι από τότε που εξελέγη ο νυν πλανητάρχης, απέκτησε περισσότερα μέλη. «Αν και το φάντασμα του Μακάρθι εξουσιάζει ακόμα, υπάρχει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδέες» λέει ο Έμιλ Σέπερς, διεθνής γραμματέας του CPUSΑ, μεταξύ άλλων. «Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε πολλούς ανθρώπους και άφησε την αίσθηση ότι η σημερινή νεολαία είναι χειρότερη από τους γονείς της» συνεχίζει.

Και όλα αυτά σε μια εποχή που ο πόλεμος εναντίον του δεν φαίνεται να έχει κοπάσει. Το καλοκαίρι του 2018, μάλιστα, η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορούσε ανοιχτά την Google ότι στηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, επειδή συνεργάζεται με τη Huawei.

Έστειλαν μάλιστα επιστολή που υπογράφουν τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων, με αποδέκτη τον CEO της Google, Sundar Pichai, με την οποία του ζητούσαν να επανεξετάσει τη σχέση συνεργασίας που έχει αναπτύξει η εταιρεία με τη Huawei.

Απόσπασμα της επιστολής:

″Οι κινέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπως η Huawei, έχουν εκτεταμένους δεσμούς με το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα. Συνεπώς, η συνεργασία της Google με τη Huawei θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των Αμερικανών καταναλωτών”

Προς το παρόν, απαξιώντας την καπιταλιστική ρητορική, το CPUSA απαντά βγαίνοντας στους δρόμους και πραγματοποιώντας απεργίες και διαδηλώσεις κατά του καπιταλιστικού συστήματος, των βιομηχανικών και της εργατικής σκλαβιάς. Παράλληλα, ενημερώνει τους πολίτες μέσω της επίσημης σελίδας του, και είναι ενεργό στα social media, ενώ φίλοι του κόμματος πολλές φορές δημοσιεύουν χιουμοριστικές αναρτήσεις.

Την εντύπωση πάντως κλέβει το άρθρο στην επίσημη σελίδας του με τίτλο «Πώς να πω στους γονείς μου ότι είμαι κομμουνιστής».

Πηγές: Αssociated Press, BBC, CPUSA,

Δημοφιλή