Crash test μεταξύ αυτοσχέδιας και χειρουργικής μάσκας

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους δυο τύπους μασκών.
.
Katerina Sisperova via Getty Images
.

Τα καλύμματα προσώπου ή οι αυτοσχέδιες μάσκες είναι επιτακτικές ή - το λιγότερο - συστήνονται να φοριούνται σε πολλά μέρη του κόσμου. Στη χώρα μας ήρθαν στο προσκήνιο εντονότερα παρά ποτέ μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Σωτήρη Τσιόδρα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους μετά την άρση των μέτρων.

΄Ερευνες έχουν αποδείξει ότι ο COVID – 19 μπορεί να μεταδοθεί από ανθρώπους που είναι ασυμπτωματικοί, κάτι που σημαίνει ότι ο κορονοϊός μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο που βρίσκεται σε κοντινή επαφή (είτε μέσω ομιλίας, είτε μέσω βήχα, είτε μέσω φταρνίσματος).

Η ιδέα είναι, λοιπόν, αν η μύτη και το στόμα μας είναι καλυμμένα, αυτό μειώνει την επικινδυνότητα των σταγονιδίων από το σάλιο ή τη βλέννα μας, αλλά ακόμα κι αυτά τα πολύ μικρά σταγονίδια που αποβάλλουμε αλλά δεν βλέπουμε οπωσδήποτε.

«Είναι κοινωνικά μια “υπεύθυνη” κίνηση και μπορεί να σώσει ζωές», λέει στη HuffPost UK η Τρίσα Γκρίνχαλγκ, καθηγήτρια Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μια από τις επιστήμονες που θεωρεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επιβεβελημένη η χρήση μάσκας όσον αφορά σε μέρη που συχνάζει πολύς κόσμος, όπως στα σούπερ μάρκετ ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας, είναι πολύ σημαντικό να γίνει η διάκριση ανάμεσα στο κάλυμμα και τη μάσκα. Υπάρχει σύγχυση σχετικά με τα δυο, με αποτέλεσμα συχνά οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν χειρουργικές μάσκες, κάτι το οποίο στερεί τη χρήση τους από όσους εργάζονται στο σύστημα υγείας.

Η χειρουργική μάσκα προστατεύει αυτόν που τη φορά και είναι απαραίτητη για εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, λέει η καθηγήτρια Γκρίνχαλγκ. «Μια αυτοσχέδια μάσκα προστατεύει τους γύρω μόνο από το βήχα και το φτέρνισμα. Είναι πιο άνετη και μπορεί κανείς να την “προσωποποιήσει” και να την ενσωματώσει στο δικό του στυλ».

Συζητώντας, ωστόσο, αν είναι αποτελεσματικές οι αυτοσχέδιες μάσκες προσώπου, ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, αναφέρει: «Δεν ξέρουμε αρκετά (ως προς το αν η αυτοσχέδια μάσκα είναι αποτελεσματική). Ενα απλό κομμάτι t-shirt μάλλον δεν θα προσφέρει πολλά, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι όλες οι αυτοσχέδιες μάσκες είναι αναποτελεσματικές», σημειώνει.

Μια μελέτη για τις επαναχρησιμοποιούμενες βαμβακερές μάσκες αναφέρει πως αν ένας φορέας του ιού βήξει σε κάποιων από απόσταση 2 μέτρων φορώντας μια τέτοια μάσκα θα περιορίσει την ποσότητα του ιού που μεταφέρεται 36 φορές. Οι συντάκτες της έρευνας την εκπόνησαν για να αποδείξουν ότι οι μάσκες αυτού του είδους έχουν αποτελεσματικότητα.

Η καθηγήτρια Γκρίνχαλγκ στη μελέτη της «Μάσκες για όλους: Η Επιστήμη λέει Ναι» με τον ερευνητή – επιστήμονα, Τζέρεμι Χάουαρντ αναφέρει: «Αν ένα άτομο μεταδώσει το 1/36 του ιού, αυτό μειώνει το ιικό φορτίο το οποίο “πιθανό να οδηγήσει σε χαμηλότερη πιθανότητα μόλυνσης και λιγότερα συμπτώματα σε όσους μολυνθούν”».

Μια πρόσφατη έρευνα του 2015 απέδειξε ότι οι αυτοσχέδιες βαμβακερές μάσκες είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές από τις χειρουργικές. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση, ωστόσο, μεταξύ των αυτοσχέδιων μασκών και το να μη φοράμε καθόλου μάσκα, ωστόσο.

ΠΗΓΗ: HuffPost UK