Από ισόβια «κατά λάθος» μέχρι εξομολόγηση για φόνο στην κάμερα: 5 ντοκιμαντέρ βασισμένα σε αληθινά εγκλήματα

Από ισόβια «κατά λάθος» μέχρι εξομολογήση για φόνο στην κάμερα: 5 ντοκιμαντέρ βασισμένα σε αληθινά εγκλήματα
crime doc

Τα τελευταία χρόνια η εξιχνίαση μυστηρίων, οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις εγκλημάτων και λίγο-πολύ οποιοδήποτε αποτρόπαιο και βασισμένο σε αληθινά γεγονότα συμβάν, έχει γίνει η κυρίαρχη τάση στη θεματολογία των αμερικάνικων -και όχι μόνο- τηλεοπτικών σειρών.

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα παράξενο, αν σκεφτείς πως η τάση αυτή τρέφεται από δυο χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους που παραμένουν σταθερά σχεδόν από την αρχή της ύπαρξής του: το αίσθημα του φόβου σε συνδυασμό με την αδρεναλίνη που προσφέρει, και την ακαταμάχητη έλξη του να παρατηρείς τη ζωή κάποιου άλλου μέσα από την κλειδαρότρυπα. Όταν δε αυτά τα δύο στοιχεία παρουσιάζονται μέσα από τον φακό ενός ταλαντούχου σκηνοθέτη και ντύνονται φωτογραφικά και μουσικά στην εντέλεια, το τελικό προϊόν σχεδόν πουλά τον εαυτό του.

Κάπως έτσι συνδρομητικά κανάλια όπως το History Channel ή το ID Extra αποκτούν φανατικό κοινό με σειρές βασισμένες σε αληθινές ιστορίες εγκλημάτων και εγκληματιών, ακόμα και όταν οι αναπαραστάσεις που κάνουν θυμίζουν περισσότερο μεξικάνικη σαπουνόπερα παρά μια ρεαλιστική δολοφονία. Έχει κι αυτό την πλάκα του.

Κάπως έτσι, επίσης, το “The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst”, η φετινή σειρά ντοκιμαντέρ του HBO που ακολουθούσε την ιστορία του κατηγορούμενου για τρεις φόνους Durst, του αποξενωμένου γιου ενός πλούσιου κτηματομεσίτη της Νέας Υόρκης, λατρεύτηκε από κοινό και κριτικούς από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά λίγο πριν το φινάλε της κατάφερε, σχεδόν χωρίς να το θέλει, να παρέχει αρκετές πληροφορίες για την καταδίκη και φυλάκιση του Durst, ο οποίος αθωωνόταν σε όλες τις δίκες των υποθέσεων τα τελευταία 30 χρόνια. Το βασικότερο στοιχείο που παρείχε; Η εξομολόγηση που έκανε ο ίδιος στο προτελευταίο επεισόδιο της σειράς, χωρίς να το καταλάβει: «Τι στο διάολο έκανα; Τους σκότωσα όλους, φυσικά».

Όσο να πεις μια τέτοια δήλωση φτάνει για να σε στείλει πίσω από τα κάγκελα.

Το Jinx όμως, δεν είναι το πρώτο του είδους του. Και, μιας και το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος έχει πολλά να προσφέρει και ακόμα περισσότερα άτομα να καθηλώσει, αυτά είναι άλλα πέντε ντοκιμαντέρ που εξερευνούν το σκοτεινό παρασκήνιο αληθινών εγκλημάτων που συγκλόνισαν τον κόσμο. Αν είσαι λάτρης της θεματολογίας και δεν τα είχες ανακαλύψει μέχρι σήμερα, δες τα άμεσα. Αν δεν έχεις μεγάλη σχέση με το είδος, αλλά αγαπάς σειρές τύπου “True Detective”, “Hannibal”, “Sherlock” , “The Killing” κ.ο.κ, ετοιμάσου για κάτι πολύ πιο τρομακτικό. Ακριβώς επειδή είναι και πολύ πιο αληθινό.

The Central Park Five

Το 2012 ο Ken Burns γύρισε ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο σε μια υπόθεση του 1989, όπου πέντε έφηβοι αφροαμερικάνικης και λατινικής καταγωγής κατηγορήθηκαν αδίκως για το βιασμό μιας γυναίκας στο Central Park. Η ταινία εξερευνά την υπόθεση και τα επακόλουθά της, μέσα από τα μάτια των κατηγορουμένων, οι οποίοι αργότερα αθωώθηκαν όταν ένας καταδικασμένος βιαστής παραδέχτηκε το έγκλημα.

Into The Abyss

Ο διάσημος σκηνοθέτης Werner Herzog εξερευνά σε αυτό το ντοκιμαντέρ του 2011 τα επακόλουθα μιας τριπλής δολοφονίας στην μικρή πόλη Conroe του Texas, ως κομμάτι μιας ευρύτερης έρευνας πάνω στην θανατική ποινή στις Η.Π.Α.

The Imposter

Το 1994 ένα 13χρονο αγόρι εξαφανίζεται στο Texas. Τρία χρόνια μετά, οι αρχές τον βρίσκουν στην Ισπανία και τον επιστρέφουν στους γονείς του. Ένα αίσιο τέλος σε μια άσχημη ιστορία; Ναι, θα ήταν, αν το αγόρι που βρέθηκε δεν ήταν στην πραγματικότητα ένας Γάλλος απατεώνας που εισχώρησε στην οικογένεια εκμεταλλευόμενος την απελπισία τους. Ένα απίστευτο ντοκιμαντέρ του 2012, με αφηγήσεις των αληθινών προσώπων, καθώς και του εγκληματία, που συγκλονίζουν.

The Paradise Lost Trilogy

Η τριλογία ντοκιμαντέρ των Joe Berlinger και Bruce Sinofsky επικεντρώνεται στην διαβόητη υπόθεση των “West Memphis Three”, τριών εφήβων που καταδικάστηκαν για τη βίαιη δολοφονία τριών μικρών αγοριών στο West Memphis του Arkansas to 1993. Οι τρεις άντρες αφέθηκαν ελεύθεροι το 2011, έπειτα από 18 χρόνια φυλάκισης, με την αρχική απόφαση εναντίον τους να θεωρείται ακόμα από κάποιους άδικη.

The Thin Blue Line

Πίσω στο 1988, ο Errol Morris έκανε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο εξερευνούσε την αμφιλεγόμενη υπόθεση του Randall Dale Adams, ο οποίος καταδικάστηκε λανθασμένα σε ισόβια φυλάκιση για την δολοφονία ενός αστυνομικού από το Dallas το 1976. Το ίδιο το ντοκιμαντέρ έπαιξε σημαντικό ρόλο για την αθώωση του Adams ένα χρόνο μετά.

Δημοφιλή