Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σηκώνει αυλαία και επικεντρώνεται στη διαχρονική μας «ανάγκη για ρίζες»

Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σηκώνει αυλαία και επικεντρώνεται στη διαχρονική μας «ανάγκη για ρίζες»

Ζωή και όνειρα, άνθρωποι και ελάφια, πόλεις και σφαγεία, ψυχές και σώματα συνυπάρχουν στη βραβευμένη ταινία «Η ψυχή και το σώμα» (On Body and Soul - 2017) της Ουγγαρέζας Ίντικο Ενιέντι που εγκαινιάζει απόψε στις 20.00 στο «Ολύμπιον» την 58η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Εννέα μόλις μήνες αφότου κράτησε στα χέρια της τη «Χρυσή Άρκτο» στο Φεστιβάλ Βερολίνου η 62χρονη πλέον Ενιέντι από την Ουγγαρία (του Μίκλος Γιάντσο, της σοβιετικής εισβολής του 1956, αλλά και της σύγχρονης «ξενοφοβικής» ευρωπαϊκής πλέον χώρας που υψώνει τείχη στους πρόσφυγες) φτάνει ως τιμώμενη στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και «ανοίγει» την 58η διοργάνωσή του, όπου θα παραμείνει για να παρουσιάσει η ίδια στο κοινό συνολικά εννέα ταινίες της.

Στην αποψινή εναρκτήρια βραδιά της 58ης διοργάνωσης θα παραβρεθεί και θα χαιρετήσει η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, και αμέσως μετά την τελετή θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Η ψυχή και το σώμα» διάρκειας 116 λεπτών. (θα «βγει» στις ελληνικές αίθουσες μετά τις 12 Δεκεμβρίου).

Φεστιβάλ του «νόστου» και της διαχρονικής ανάγκης του ανθρώπου για «ρίζωμα», φεστιβάλ με νέες τεχνολογίες και νέα τμήματα, σινεμά που «ζουμάρει» στο «κρυμμένο» στοιχείο -το «εκτός κάδρου που μπορεί ν΄ αλλάξει τα πάντα», η φετινή 58η διοργάνωση που ξεκινά απόψε και ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει την προβολή 183 ταινιών μεγάλου και 60 μικρού μήκους.

Οι έννοιες του νόστου, της επιστροφής, της «ρίζας» διατρέχουν τις 14 ταινίες (11 ξένες και τρεις ελληνικές) του διαγωνιστικού τμήματος. Οι ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, ιδωμένες σε συνάρτηση με τις ιδέες που αναπτύσσονται στο εμβληματικό έργο «Το ρίζωμα» της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ (το βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ανάγκη για ρίζες» με πρόλογο του Τ.Σ. Έλιοτ) διατρέχει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις πλάνες του, αναλύει την ασθένεια του «ξεριζώματος» που τον έχει πλήξει και διακηρύττει ότι «το ρίζωμα είναι ίσως η σημαντικότερη, αλλά και η πλέον παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής»).

Παράλληλα, οι 14 ταινίες γίνονται το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης, με τίτλο «Το ρίζωμα». Το φεστιβάλ ανέθεσε σε 14 νέους Έλληνες εικαστικούς, να δουν ο καθένας από μια ταινία του διαγωνιστικού τμήματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Τα έργα -ζωγραφικά σχέδια, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, γλυπτά- παρουσιάζονται απο αύριο στην πρώην Αποθήκη Στρατού (προβλήτα Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) κατά τη διάρκεια του 58ου ΦΚΘ.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί παράλληλα με τη διοργάνωση, θα προβληθούν συνολικά 33 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες (από τις οποίες 20 σε πρώτη προβολή, 5 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα, 2 καθολικά προσβάσιμες ταινίες, 2 ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ, 1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή και 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»).

Το διεθνές πρόγραμμα προβολών (Out of Competition, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ματιές στα Βαλκάνια, Ειδικές προβολές, «carte blanche» στον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου, ο οποίος επιλέγει 10 αγαπημένες ταινίες του, ριζοσπαστικές ταινίες στο «Film Forward», μεταμεσονύχτιες προβολές) περιλαμβάνει το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, καθώς και νέο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών V/R (Virtual Reality).

Επίσημοι προσκεκλημένοι του φεστιβάλ θα είναι φέτος (πέραν της Ουγγαρέζας Ίλντικο Ενιέντι) ο γνώριμος πλέον στη διοργάνωση Αλεξάντερ Πέιν, που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Μικρόκοσμος» / Downsizing, και ο ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο οποίος συμμετέχει σε δύο ταινίες (ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου για τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ και ως πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου «Σπόρος»).

Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο Σουηδός δημιουργός Ρούμπεν Έστλουντ, ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

Αφιέρωμα επίσης θα πραγματοποιηθεί στο τολμηρό σινεμά της Άιντα Λουπίνο (1918-1995), της πρώτης γυναίκας σκηνοθέτιδας στο ανδροκρατούμενο Χόλυγουντ της δεκαετίας του ΄50, αλλά και στις σπάνιες ταινίες του Γάλλου ποιητή, δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Αρμάν Γκατί (1924-2017), ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αφιέρωμα «Από τις λέξεις στις εικόνες: Βαλκανική λογοτεχνία και σινεμά» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια») με 11 αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία, καθώς και το τραγικά σύγχρονο θέμα της ανεργίας και της εργασίας στο αφιέρωμα «Αόρατα χέρια».

Την κριτική επιτροπή της φετινής διοργάνωσης απαρτίζουν οι: Πέιμαν Μααντί - ηθοποιός / σεναριογράφος / σκηνοθέτης (Ιράν-ΗΠΑ), Κάρελ Οχ - καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία), Μπρουνό Ταριέρ - sound designer / sound engineer (Γαλλία) και η Ελληνίδα ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου.

Οι προβολές των ταινιών αρχίζουν το μεσημέρι της Παρασκευής (3/11) σε όλες τις αίθουσες (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας και τις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού).

Για περισσότερες πληροφορίες: www.filmfestival.gr

Δημοφιλή