Αρχαιολόγοι στην Καμπότζη ανακάλυψαν τεράστιες πόλεις που κρύβονταν κάτω από τη ζούγκλα

Αρχαιολόγοι στην Καμπότζη ανακάλυψαν τεράστιες πόλεις που κρύβονταν κάτω από τη ζούγκλα
Η «χαμένη πόλη» Μαχεντραπαρβάτα στο Πνομ Κουλέν
Η «χαμένη πόλη» Μαχεντραπαρβάτα στο Πνομ Κουλέν
Malcolm P Chapman via Getty Images

Αρχαιολόγοι στην Καμπότζη χρησιμοποίησαν τεχνολογία λέιζερ για να αποκαλύψουν τεράστιες μεσαιωνικές πόλεις που είναι κρυμμένες κάτω από το έδαφος του τροπικού δάσους. Μερικές θεωρούνται μάλιστα μεγαλύτερες και από την πρωτεύουσα της χώρας, Πνομ Πενχ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πόλεις είναι 900 έως 1.400 ετών και δεν βρίσκονται μακριά από τον Άνγκορ Βατ, τον ναό που βρίσκεται στην περιοχή Άνγκορ της Καμπότζης και χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν 2ο κατά τον 12ο αιώνα.

Ο Δρ Damian Evans, ένας Αυστραλιανός αρχαιολόγος που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., θα δημοσιεύσει τα ευρήματα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science τη Δευτέρα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με τον Evans, η περαιτέρω μελέτη των ευρημάτων θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της Ασιατικής ιστορίας. Το 2012, ο ίδιος και η ομάδα του είχαν επίσης ανακαλύψει μία «χαμένη πόλη» στο Πνομ Κουλέν, την Μαχεντραπαρβάτα.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ανγκόρ, το οποίο ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, έχει έκταση 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκεί βρίσκεται ο ναός Άνγκορ Βατ, το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο του κόσμου το οποίο βρίσκεται και στη σημαία της Καμπότζης.

«Πιστεύω ότι αυτές οι ανακαλύψεις μέσω laser αποτελούν τη σπουδαιότερη πρόοδο των τελευταίων 50 ή ακόμη και 100 χρόνων σχετικά με τη γνώση μας για τον πολιτισμό του Ανγκόρ,» δήλωσε σχετικά ο Αμερικανός αρχαιολόγος Michael Coe.

Δημοφιλή