CULTURE
28/05/2015 06:45 EEST | Updated 20/01/2016 07:15 EET

Ένα ξεχασμένο βιβλίο της Agatha Christie με ιστορίες από τη ζωή της έρχεται ξανά στο φως

- via Getty Images
Writer Dame Agatha Christie, and her husband Max E. L. Mallowan, pose in March 1946 in the ground of their home, Greenway House, in Devonshire. Agatha Christie, born Miller (1890-1976) in Torquay, Devon, wrote, under the surname of her fist husband Colonel Archibald Christie (divorced in 1928) more than 70 detective novels featuring the Belgian detective, Hercule Poirot, or the inquiring village lady, Miss Marple. In 1930, Christie married Max E. L. Mallowan (1904-1978; knighted in 1968), profes

Σχεδόν 70 χρόνια πριν, τη δεκαετία του '30, η Agatha Christie μαζί με τον σύζυγό της, τον αρχαιολόγο Max Mallowan, ταξίδεψαν στα αρχαία ερείπια της Συρίας και του Ιράκ -πολλά από τα οποία βρίσκονται τώρα υπό την απειλή των μαχητών του Ισλαμικού κράτους. Το ταξίδι αυτό έγινε αφορμή για τη διάσημη συγγραφέα να καταγράψει τις εμπειρίες της από τους ιστορικούς αυτούς τόπους σε μια σειρά ιδιαίτερα προσωπικών απομνημονευμάτων, με ένα ύφος αρκετά διαφορετικό από αυτό που μας έχει συνηθίσει η «βασίλισσα του εγκλήματος» στα αστυνομικά της μυθιστορήματα.

Το βιβλίο με τα απομνημονεύματά της από αυτά τα ταξίδια είχε τον τίτλο «Come, Tell Me How You Live» και σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο της Christie, HarperCollins, θεωρείται «το ξεχασμένο της βιβλίο». Αυτό τον Αύγουστο, όμως, το ξεχασμένο έργο της Agatha Christie θα επανεκδοθεί μαζί με 40 φωτογραφίες που λίγος κόσμος έχει δει, πολλές από τις οποίες έχουν τραβηχθεί από την ίδια τη συγγραφέα και απεικονίζουν τα ταξίδια και την αρχαιολογικού χαρακτήρα δουλειά που έκανε σε αυτά μαζί με τον σύζυγό της Max.

Η Agatha Christie, ο σύζυγός της Max Mallowan και η υπόλοιπη ομάδα αρχαιολόγων στη Συρία

«Πρόκειται για το πλέον αγνοημένο βιβλίο της Agatha Christie» λέει ο David Brawn, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την επανέκδοση του «Come, Tell Me How You Live» αυτό το καλοκαίρι. «Το δημοσίευσε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1946 -είχε παντρευτεί το '30 με τον Max Mallowan και συνήθιζε να ταξιδεύει μαζί του. Ήταν μια πραγματικά χειραφετημένη γυναίκα, ζούσε σε σκηνές, συμμετείχε στις ανασκαφές, κατέγραφε και καθάριζε τα ευρήματα, τα φωτογράφιζε... Υπάρχει ένα κομμάτι αληθινής περιπέτειας μέσα σε αυτό το βιβλίο, όπως όταν το αυτοκίνητό της κολλά στην πεδιάδα της ερήμου, αλλά αυτό που είναι πραγματικά (το βιβλίο) είναι μια γοητευτική, προσωπική καταγραφή του πώς ήταν η ζωή της».

Στην εισαγωγή του βιβλίου, η Christie γράφει: «Αυτό το βιβλίο είναι μια απάντηση. Είναι η απάντηση στην ερώτηση που μου κάνουν συχνά. “Λοιπόν, σκάβεις στη Συρία, σωστά; Πες τα μου όλα. Πώς ζεις; Σε σκηνή;” κλπ κλπ.» ενώ προσθέτει παρακάτω «Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο με βάθος. Είναι, για την ακρίβεια, ασήμαντο -ένα πολύ μικρό βιβλίο γεμάτο με καθημερινές ασχολίες και συμβάντα».

Ένα αμάξι φορτώνεται πάνω στο "Queen Mary" για να περάσει τον Ευφράτη ποταμό, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της Christie στη Συρία

Ανασκαφή στο Chagar Bazaar

Ο Brawn είπε πως το βιβλίο κυκλοφορεί μεν από το 1946, αλλά δεν υπήρξε ποτέ μια νέα έκδοσή του μέσα στα περασμένα 20 χρόνια. Μάλιστα, οι σπάνιες φωτογραφίες που θα περιλαμβάνονται στη φετινή επανέκδοση, ανακαλύφθηκαν από τον ίδιο όταν ανακάλυψε μια διαδικτυακή εκδοχή του βιβλίου. Ούτε καν ο εκδοτικός οίκος της Christie δεν είχε αυτές τις φωτογραφίες στο αρχείο του.

«Είναι ένα υπέροχο βιβλίο και, με όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα με τον Isis σε αυτές τις περιοχές, με την καταστροφή των ιστορικών μνημείων... μιλάμε για τα μέρη που επισκέφθηκε η Agatha, τα μέρη που ο Max ήταν ο επικεφαλής αρχαιολόγος», σχολιάζει ο εκδότης.

Το «Come, Tell Me How You Live» θα κυκλοφορήσει στις 27 Αυγούστου από τον HarperCollins και, σύμφωνα με τον οίκο, θα δώσει στους αναγνώστες «μια νέα οπτική πάνω σε πολλά από τα διάσημα μυθιστορήματά της, συμπεριλαμβανομένου του “Μια Κραυγή Αγωνίας”, “'Έγκλημα στον Νείλο”, “Τ' άστρα Μιλούν για Θάνατο” και “Ραντεβού με το Θάνατο”». Καθόλου συμπτωματικά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, λίγες μέρες μετά την επανέκδοση των απομνημονευμάτων της, κλείνουμε 125 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας Agatha Christie.

H Agatha Christie με το σύζυγό της Max Mallowan, σε περίπατο έξω από το σπίτι τους, το Greenway House στο Devonshire (Μάρτιος 1946)