Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για το «Μεταμορφώσεις» Kyklos Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής

Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για το «Μεταμορφώσεις» Kyklos Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής
Μεταμορφώσεις

Το Kyklos Ensemble, μετά την επιτυχημένη του εμφάνιση τον περασμένο Μάρτιο στο Μέγαρο, στην οποία παρουσίασε τη δική του εκδοχή για το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, επανέρχεται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος το Σάββατο 23 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ, με μια συναυλία που… προμηνύεται εκρηκτική!

Λάβετε μέρος στον διαγωνισμό για 2 διπλές προσκλήσεις:

Το σύνολο επιλέγει για πρώτη φορά μια φασματική διαδρομή στη διαχρονικότητα της μουσικής δημιουργίας. Κορυφαία έργα των Γ. Σ. Μπαχ, Μπρίττεν, Μπεργκ, Στραβίνσκυ, Ξενάκη και Κουμεντάκη εμφανίζονται στο σήμερα άλλοτε μέσα από τη διαδικασία της μεταγραφής, της διασκευής ή της ανασύνθεσης· άλλοτε μέσα από την αναδιατύπωση συγκεκριμένων παραδοσιακών μουσικών θεμάτων· και άλλοτε εμπνευσμένα από έννοιες προερχόμενες από την αρχαία φιλοσοφία και ποίηση. Τα μέλη του KYKLOS ENSEMBLE, είτε σε σολιστικό ρόλο είτε πειθαρχώντας στον κοινό σκοπό, επικαιροποιούν τις βαθιές αξίες της μουσικής από το παρελθόν μέχρι σήμερα σε ένα υπέροχο ταξίδι στο ηχοχρωματικό φάσμα.

Σολίστ είναι ο ομποΐστας Μάριος Αργυρός και ο βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς Σύγχρονη μουσική δημιουργία και αποτελεί συμπαραγωγή του Oργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Kyklos Εnsemble.

«Η ιδέα των μεταμορφώσεων…

… διατρέχει όλη την ιστορία της μουσικής ως ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των ιδεών που διέπουν την εξέλιξη και τη συνεχή ανανέωση της μουσικής μέσα στους αιώνες», γράφει o συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Kyklos Εnsemble Γιώργος Κουμεντάκης στο σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα της συναυλίας. «[…] Επιλέξαμε μεταμορφώσεις έργων διαφορετικών εποχών από το Μπαρόκ μέχρι τις μέρες μας που μεταλλάσσονται με τη διαδικασία της μεταγραφής, της διασκευής ή της ανασύνθεσης, αλλά και της επιρροής από συγκεκριμένα παραδοσιακά μουσικά θέματα και φυσικά της επίδρασης εννοιών που προέρχονται από την αρχαία φιλοσοφία και ποίηση. Όλα τα έργα της συναυλίας μεταμορφώνονται όπως το χειρόγραφο (παλίμψηστο), του οποίου η αρχική γραφή έχει αποξεστεί για να μπει στη θέση της μια δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη μουσική αποτύπωση».

Το πρόγραμμα…

… του Kyklos Ensemble, στη συναυλία του στο ΜΜΑ (23/5), αποτελείται από τρία μέρη. Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται το Πρελούδιο από την 3η Παρτίτα σε μι μείζονα, BWV 1006 σε διασκευή του Δημήτρη Μητρόπουλου για βιολί και πιάνο (1923) και το διμερές Κοντσέρτο για βιολί του Άλμπαν Μπεργκ/εκδοχή του Άρνολντ Σαίνμπεργκ σε διασκευή του Αντρέας Τάρκμαν (2007). Τα σολιστικά μέρη ερμηνεύει ο βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου.

Στη δεύτερη ενότητα θα παρουσιαστούν η σύντομη σύνθεση Ragtime για 11 όργανα (1918) του Ίγκορ Στραβίνσκι, οι Έξι μεταμορφώσεις κατά Οβίδιον για σόλο όμποε (1951) του Μπέντζαμιν Μπρίττεν (όμποε: Μάριος Αργυρός) και το Παλίμψηστο για αγγλικό κόρνο, μπάσο κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο, κρουστά, πιάνο και κουιντέτο εγχόρδων του Ιάνη Ξενάκη (1979).

Στο τρίτο μέρος, θα ακουστούν τα έργα Point of No Return για κουαρτέτο εγχόρδων του Γιώργου Κουμεντάκη και η Fuga (Ricercata) σε έξι φωνές από τη «Μουσική προσφορά», BWV 1079, του Γ.-Σ. Μπαχ σε διασκευή του Άντον Βέμπερν (1934-35).

Το Kyklos Ensemble…

… είναι ένα σύνολο μουσικής δωματίου που διευρύνει τους ορίζοντες του καλλιτεχνικού τοπίου. Απαρτίζεται από κορυφαίους σολίστ που, παίρνοντας τη μουσική με γνώση στα χέρια τους, έχουν αποδείξει –μέσα από την καλλιτεχνική τους έκφραση– πως η δύναμη της ομάδας είναι ισχυρότερη του ατόμου. Από το 2013 μέχρι σήμερα, με έδρα το Ωδείο Αθηνών, παρουσιάζοντας προγράμματα που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα –από τον μεγάλο κάντορα Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ μέχρι τον ιδρυτή του nuevo tango Άστορ Πιατσόλλα–, οι καινοτόμες ερμηνείες του Kyklos Ensemble έχουν δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό και έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο. Οι μουσικές του επιτυχίες, όπως η παράσταση Winterreise που θεωρήθηκε το 2014 η κορυφαία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η συνεργασία του με εξαιρετικούς μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η πρωτότυπη συνέργειά του με τις υπόλοιπες τέχνες, η κοινωνική του δραστηριοποίηση, καθώς και το πρωτοπόρο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα έχουν αποτελέσει μια ανάσα αισιοδοξίας με διεθνή απήχηση. Το διαρκές αποτύπωμα της πορείας του στα πολιτιστικά δρώμενα έχει οδηγήσει τους σημαντικότερους φορείς (ΜΜΑ και ΜΜΘ, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Athens Biennale) να το προσκαλούν επί σκηνής και το ίδιο το σύνολο σε μια εξωστρεφή μουσική διαδρομή χωρίς σύνορα.

Δημοφιλή