Τελικά οι μουσικοί, πεθαίνουν νέοι; Τι είναι αυτό που «σκοτώνει» τα αστέρια της μουσικής σκηνής;

Τελικά οι μουσικοί, πεθαίνουν νέοι; Τι είναι αυτό που «σκοτώνει» τα αστέρια της μουσικής σκηνής;

www.smugmug.com/gallery/n-g8qfs/i-JQP3zQQ/A" data-caption="Prints: www.smugmug.com/gallery/n-g8qfs/i-JQP3zQQ/A" data-credit="Gil Laury/Flickr">

Το μύθο πως οι μουσικοί πεθαίνουν νέοι και συνήθως όταν φτάσουν στην ηλικία των 27 ετών- το γνωστό «27 club»- καταρρίπτει καθηγήτρια ψυχολογίας και μουσικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, η οποία εδώ και χρόνια ασχολείται με τις...αιτίες θανάτου των αστέρων του πενταγράμμου.

Μάλιστα η Dianna Theodora Kenny κατάφερε εξετάζοντας τους θανάτους 12.665 μουσικών σε βάθος 64 ετών, να εντοπίσει τις πιο συνηθισμένες αιτίες στις οποίες αποδίδονται αυτοί. Φαίνεται όμως πως κατάφερε να εντοπίσει και ανάλογα με το είδος της μουσικής ποια είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου εστιάζοντας κυρίως στις δολοφονίες, τις αυτοκτονίες και τα δυστυχήματα.

Αποτελέσματα αυτών των μελετών της παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Guardian.

Επιρρεπείς σε αυτοκτονία, δολοφονία ή δυστύχημα

Αρχικά, η καθηγήτρια εστίασε στις αιτίες θανάτου μουσικών στις ΗΠΑ, οι οποίοι απεβίωσαν από το 1950 έως τον Ιούνιο του 2014 διερευνώντας σε τι ποσοστό ο θάνατός τους αποδίδεται σε αυτοκτονία, δολοφονία ή σε κάποιο δυστύχημα. Όπως απέδειξε η έρευνα, οι μουσικοί είναι πολύ πιο πιθανό να χάσουν με έναν από αυτούς τους τρόπους τη ζωή τους, απ' ό,τι όσοι δεν ασχολούνται με τη μουσική.

Συγκεκριμένα, μεταξύ του μη...μουσικού πληθυσμού το ποσοστό θανάτων που αποδίδεται σε δυστυχήματα δεν ξεπέρασε κατά τα 64χρόνια που εστιάζει η έρευνα το 5,39%. Ωστόσο κυρίως μεταξύ των μουσικών της Pop το ίδιο ποσοστό κυμαίνεται από 12,2% φθάνοντας έως και το 25,9% τη δεκαετία του ΄60.

Υψηλά είναι και τα ποσοστά των αυτοκτονιών μεταξύ των μουσικών της Pop αφού κυρίως από τη δεκαετία του '70 φαίνεται να έχουν μια αυξητική τάση. Τα ποσοστά αυτοκτονιών κυμαίνονται από 5,9% και έφτασαν τη δεκαετία του '90 στο 9,6%. Και πάλι τα ποσοστά αυτοκτονίας στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο στην οποία εστιάζει η έρευνα της Kenny κυμαίνονται από 0,91% έως 1,59% κατά μέσο όρο, δηλαδή πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με αυτά μεταξύ των μουσικών.

Σε ανθρωποκτονία όμως αποδίδονται επίσης αρκετοί θάνατοι μουσικών και συγκεκριμένα σε ποσοστό 2,8% έως 6,6% το οποίο καταγράφηκε τη δεκαετία του '90, τη στιγμή που ο μέσος όρος δολοφονιών στις ΗΠΑ ήταν έως και 1% κατά τα 64 αυτά χρόνια.

Ο μύθος του «27 club»

Η κ.Kenny έχει μελετήσει όμως και τον γνωστό...αστικό μύθο του «27 club», που «θέλει» τους νέους και ωραίους του μουσικού στερεώματος να πεθαίνουν στην ηλικία των 27ετών. Μεταξύ αυτών η Amy Winehouse, o Kurt Cobain, o Jimi Hendrix κα. Όπως απέδειξε όμως η καθηγήτρια, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Όπως αναφέρει στη μελέτη της, οι μουσικοί που έχουν αποβιώσει στην ηλικία των 28 ετών είναι περισσότεροι από όσους πέθαναν στην ηλικία των 27 χρόνων. Απλά, όσοι πέθαναν στην ηλικία των 27 ετών ήταν πιο δημοφιλείς και κατά συνέπεια ο θάνατός τους απασχόλησε περισσότερο το μουσικό κοινό και τα ΜΜΕ. Πάντως, σύμφωνα με την καθηγήτρια, η πιο συνηθισμένη ηλικία θανάτου για τους μουσικούς, είναι αυτή των 56 χρόνων.

Το είδος της μουσικής σχετίζεται με την αιτία θανάτου;

Σε μια ακόμη έρευνά της, η καθηγήτρια Kenny εξετάζει τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου μεταξύ των μουσικών, ανάλογα με το είδος της μουσικής που παίζουν. Στην έρευνα εξετάζονται πέντε βασικές αιτίες θανάτου: δυστύχημα, αυτοκτονία, δολοφονία, καρδιακά νοσήματα, καρκίνος.

Έτσι, η ανθρωποκτονία είναι ιδιαίτερα κοινή αιτία θανάτου μεταξύ των μουσικών της Rap και της Hip Hop σε ποσοστά 51% και 51,5%. Εξαιτίας ατυχήματος χάνουν τη ζωή τους, σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό οι μουσικοί της Μetal και Punk σκηνής- κατά 36,2% και 30%. Οι θάνατοι που σχετίζονται με την εκδήλωση μορφών καρκίνου στοιχίζουν τη ζωή κυρίως σε μουσικούς της Jazz, της Country, των Gospel, της R&B, της Pop, της Folk, της World Music και της Rock αλλά και ηλεκτρονικής μουσικής. Τα δε υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας πάντως παρουσιάζουν οι μουσικοί της Metal και Punk σκηνής.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή