Tomm Moore: Μια κουβέντα με τον σκηνοθέτη του προτεινόμενου για Όσκαρ «Song of the Sea»

Tomm Moore: Μια κουβέντα με τον σκηνοθέτη του προτεινόμενου για Όσκαρ «Song of the Sea»

Η τελευταία ημέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου Animasyros που ολοκληρώθηκε νωρίτερα τον Οκτώβριο, επιφύλασσε στους παρευρισκόμενους μια προβολή-έκπληξη: την υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Ιρλανδού σκηνοθέτη Tomm Moore, «Song of the Sea».

Το «Song of the Sea», του οποίου η ελληνική πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, ακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας που ζει στη Δυτική Ακτή της Ιρλανδίας και κυρίως της Saoirse, του μικρού κοριτσιού που είναι άνθρωπος-φώκια. Η Saoirse και ο μεγάλος της αδερφός Ben, ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι για να σώσουν τους υπόλοιπους ανθρώπους-φώκιες που ζουν παγιδευμένοι στη θάλασσα. «Πρόκειται για έναν Ιρλανδικό μύθο που υπήρχε πριν πολλά χρόνια. Οι Ιρλανδοί πίστευαν στην ύπαρξη των selkies, ανθρώπων που ζούσαν στη θάλασσα με τη μορφή φώκιας, ενώ όταν έβγαιναν από το νερό έμοιαζαν με ανθρώπινα όντα», λέει στη HuffPost ο Tomm Moore, σκηνοθέτης της ταινίας και συνιδρυτής του στούντιο παραγωγής ταινιών «Cartoon Saloon».

Έμπνευση για το περιεχόμενο της ταινίας αποτέλεσε το γεγονός ότι οι παραδοσιακές ιστορίες δεν μεταδίδονται από γενιά σε γενιά με την πάροδο των χρόνων. «Θυμάμαι μια εκδρομή που είχα πάει με τον γιο μου στη Δυτική Ακτή της Ιρλανδίας και ξεκίνησα να του διηγούμαι παλιές ιστορίες της περιοχής. Τότε συνειδητοποίησα ότι αυτές οι ιστορίες έχουν χαθεί, καθώς οι νέες γενιές μεγαλώνουν με κινούμενα σχέδια όπως τα Pokémon, τα χελωνονιντζάκια. Μέσα από το Song of the Sea προσπαθώ να επανεφεύρω αυτές τις ιστορίες για το σύγχρονο κοινό», εξηγεί ο Moore.

Η ταινία προτάθηκε ως υποψήφια για Όσκαρ το 2015, στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, ενώ ήταν η δεύτερη υποψηφιότητα για τον Ιρλανδό σκηνοθέτη. «Ο θεσμός των Όσκαρ αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναγνώριση της δουλειάς σου από το κοινό. Οι θεατές καταλαβαίνουν ότι η δουλειά σου εκτιμάται και αυτό είναι σπουδαίο».

«Animasyros» και animation

Για τον Moore, αυτή ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκε την Σύρο και συμμετείχε στο φεστιβάλ που τον τίμησε φέτος με την προβολή δυο ταινιών που σκηνοθέτησε και την παρουσίαση ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου. «Αρχίζει και γίνεται το αγαπημένο μου φεστιβάλ. Υπάρχουν διαφορετικά είδη φεστιβάλ, κάποια προϋποθέτουν περισσότερη δουλειά, άλλα είναι περισσότερο διασκεδαστικά. Το Animasyros διατηρεί πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στα δυο, υποστηρίζεται από την τοπική κοινότητα και διοργανώνεται σε ένα όμορφο μέρος για να προβάλουν οι δημιουργοί τη δουλειά τους».

Εκτός από το «Song of the Sea», οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την ταινία μικρού μήκους «Late Afternoon» σε σκηνοθεσία της νεαρής Louise Bagnall. Θέμα της συγκινητικής ιστορίας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και πρωταγωνίστρια μια ηλικιωμένη κυρία που χάνει την μνήμη της και «βουτάει» στις αναμνήσεις από το παρελθόν.

Όσο για το κοινό του animation στην Ελλάδα, είναι ακόμα μικρό, ωστόσο σταδιακά αρχίζει να αποκτά περισσότερους θαυμαστές. Ο Moore υποστηρίζει ότι το animation δεν είναι κινηματογραφικό είδος, αλλά τεχνική με μεγάλο εύρος ως προς τη δημιουργία περιεχομένου. «Πιστεύω ότι το animation ελκύει κάποιον που γνωρίζει από αισθητική και το μεταφορικό στοιχείο. Στο Animasyros υπάρχουν ταινίες για όλους», λέει ο Moore.

Το μέλλον

Ο σκηνοθέτης μόλις ολοκλήρωσε το «The Breadwinner», σε παραγωγή της Angelina Jolie, ένα φιλμ με θέμα ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν που αναγκάζεται να μεταμφιεστεί σε αγόρι ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την οικογένειά της. «Η πρεμιέρα έγινε στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Toronto τον Σεπτέμβριο και συζητήθηκε πολύ, είναι μια ταινία με σημαντικό μήνυμα», σχολιάζει. Ο Moore φιλοδοξεί στο μέλλον να δημιουργήσει ταινίες που θα έχουν ως θέμα γεγονότα και ιστορίες επικαιρότητας που θα εμπνέουν. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη για περισσότερους νέους σκηνοθέτες και γυναίκες παραγωγούς. «Θα ήθελα να δω ταινίες από ανθρώπους που δεν βλέπουμε συχνά έργα τους και ελπίζω να μπορέσω να τους βοηθήσω στη δημιουργία. Τους χρειαζόμαστε».

Δημοφιλή