Πέθανε ο γνωστός σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος

Πέθανε ο γνωστός σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος

Eφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος. Ο γνωστός σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός αφήνει πίσω του μια πλούσια κληρονομιά ειδικά στον τομέα του αρχαίου δράματος ενώ είναι υπεύθυνος για την αναβίωση ξεχασμένων έργων της ελληνικής γραμματείας. (π.χ. ο «Αμύντας» μια ανώνυμη ποιμενική κωμωδία του 1745,ο «Φορτουνάτος» του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου και η «Ιφιγένεια εν Ληξουρίω» του Πέτρου Κατσαΐτη)

O Σπύρος Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Απο το 1962 είχε ιδρύσει τη «Νεοελληνική Σκηνή» ενώ το διάστημα 1971-1977 συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο σκηνοθετώντας παραστάσεις στην Επίδαυρο και αλλού. Το 1975 ίδρυσε το «Αμφι-θέατρο» στην Πλάκα. Είχε διατελέσει γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρόεδρος του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Hλέκτρα με την Αντιγόνη Βαλάκου στον ομώνυμο ρόλο, ήταν μία από τις παραγωγές του Σπύρου Ευαγγελάτου για το Φεστιβάλ Επιδάυρου που «άφησε εποχή». Ανέβηκε στο αρχαίο θέατρο το 1972

Το 1989 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ το 1991 ανέλαβε την έδρα Θεατρικών Σπουδών που μόλις είχε δημιουργηθεί.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Κάρολος Κουν», το βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, το βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και με το παράσημο του «ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικος».

Τον Φεβρουάριο του 2011 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναστείλει την λειτουργία του «Αμφι-θεάτρου» λόγω οικονομικών προβλημάτων. Στις 12 Ιανουαρίου 2012 ανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος το 2013.

Το 2005 είχε χάσει τη γυναίκα του, την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου ενώ το 2010 το γιο του Αντίοχο. Αφήνει πίσω του την κόρη του Κατερίνα η οποία ασχολείται (με μεγάλη επιτυχία) με τη σκηνοθεσία.

Η κηδεία του θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών την Πέμπτη 26/1, στις 3.00 μ.μ.

H Εθνική Λυρική Σκηνή εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

H Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη και Ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 1987 και Πρόεδρός της από το 1999 έως το 2006.

Ως σκηνοθέτης, συνεργάστηκε επί 44 χρόνια με την ΕΛΣ (1970-2014), σκηνοθετώντας περί τις 30 παραγωγές όπερας με μεγάλο εύρος ρεπερτορίου: Τόσκα [Tosca], Ριγολέττος [Rigoletto], Ο ιπτάμενος Ολλανδός [Der fliegende Holländer], Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ, Μάκβεθ [Macbeth], Η μεγαλοψυχία του Τίτου [La clemenza di Tito], Μπορίς Γκοντουνόφ, Νόρμα [Norma], Η νυχτερίδα [Die Fledermaus], Ντον Τζοβάννι [Don Giovanni], Τα παραμύθια του Χόφμαν [Les contes d’ Hoffmann], Φάλσταφ [Falstaff] κ.ά.

Αυτή είναι η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο άνθρωπος που φώτισε με το έργο του το ελληνικό θέατρο, έφυγε από τη ζωή.

Όπως όλοι οι σημαντικοί σκηνοθέτες στην Ελλάδα, με το δικό του θεατρικό ύφος και υψηλό επίπεδο αισθητικής, προσέγγισε με μοναδικό τρόπο την εθνική κληρονομιά, από το αρχαίο δράμα μέχρι την ελληνική λαϊκή παράδοση, γνωρίζοντας την καταξίωση και αναγνώριση από καλλιτέχνες και κοινό.

Χάρη στο πηγαίο ταλέντο, στη βαθιά του μόρφωση και στην άσβεστη αγάπη του για την ελληνική δραματουργία, κατόρθωσε να γίνει κοινωνός της ελληνικής πραγματικότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τέχνη.

Με τη θεατρική ομάδα «Νεοελληνική Σκηνή», με το «Αμφι-θέατρο» αλλά και στο Εθνικό θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας λαμβάνοντας τακτικά μέρος στα Φεστιβάλ Επιδαύρου, Αθηνών καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ, με έργα αρχαίου δράματος, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής ελληνικής λογοτεχνίας -κάνοντας γνωστά παραγνωρισμένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας- καθώς και με έργα διεθνούς δραματολογίου. Ήδη από νεαρή ηλικία σκηνοθέτησε έργα από το κρητικό, το επτανησιακό και το λαϊκό θέατρο που μέχρι τότε θεωρούνταν αναχρονιστικά και απροσπέλαστα. Στο τόσο δύσκολο αυτό πλαίσιο, ο Σπύρος Ευαγγελάτος κατάφερε να παράγει εξαιρετικά σκηνικά αποτελέσματα θεμελιωμένα στην θεατρολογική έρευνα και την επιστημονική ακρίβεια και τελικά να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τα κείμενα αυτά και τον λαϊκό πολιτισμό. Γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρόεδρός αυτής, καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρός του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο Σπύρος Ευαγγελάτος συνδύασε τη θεωρία με την πράξη όσο ελάχιστοι στην ιστορία του Νεοελληνικού θεάτρου.Η απώλειά του Σπύρου Ευαγγελάτου αποτελεί απώλεια για το ίδιο το ελληνικό θέατρο αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα.Κατόπιν απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη.

Δημοφιλή