Πώς να διαβάσετε περισσότερα βιβλία μέσα στο 2016 - και να το απολαύσετε

Πώς να διαβάσετε περισσότερα βιβλία μέσα στο 2016 - και να το απολαύσετε

Καλύτερος, γρηγορότερος, δυνατότερος. Θα μπορούσε να είναι στίχος από τραγούδι του Kanye West, είναι όμως όλα όσα θέλουμε να γίνουμε μέσα στην νέα χρονιά. Σίγουρα πολλοί μπορούν να δώσουν απαισιόδοξο τόνο στο όλο θέμα των «αποφάσεων της νέας χρονιάς». Ότι, ας πούμε, η 1η Ιανουαρίου είναι άλλη μια μέρα στο ημερολόγιο και περιέχει τις ίδιες πιθανότητες να θέσουμε μη ρεαλιστικούς στόχους που στην πορεία θα πτοήσουν την αυτοπεποίθησή μας, με κάθε μία από τις υπόλοιπες 364 μέρες. Υπάρχει, όμως, κάτι τι αδιαμφισβήτητα ελκυστικό στο να ενώσεις τις δυνάμεις σου με όλους τους άλλους αισιόδοξους ανθρώπους ανά τον κόσμο που παίρνουν ριζοσπαστικές αποφάσεις κάθε αρχή μιας νέας χρονιάς. Κάποιοι βάζουν στόχο να αποκτήσουν γραμμωμένους κοιλιακούς, άλλοι φουσκωμένα πορτοφόλια και κάποιοι άλλοι θέλουν να γίνουν πιο έξυπνοι και πνευματώδεις, είτε θέτοντας ως προσωπικό στόχο να λύνουν ένα Sudoku την εβδομάδα είτε ανοίγοντας -και τελειώνοντας- ένα βιβλίο πιο συχνά από πριν.

«Πώς βρίσκεις χρόνο να διαβάζεις;», με ρώτησε ένας συνάδελφος σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτυ όταν του είπα πως διάβασα πάνω από 50 βιβλία μέσα στο 2015. Σίγουρα υπάρχουν αμέτρητοι αντιπερισπασμοί που μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις λίστες που φτιάχνουμε κάθε χρονιά με τα βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε: φίλοι, δουλειά, σειρές, εφαρμογές στο κινητό, το ίδιο το ίντερνετ. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και τρόποι για να «ταΐσεις» τον βιβλιοφάγο μέσα σου, ειδικά αν ζεις σε μια μεγάλη πόλη, με τα δεκάδες και κάθε είδους βιβλιοπωλεία της, τις όμορφες δημόσιες βιβλιοθήκες της και τα «ζεστά» και άνετα καφέ της.

Ας δούμε λοιπόν τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να γίνεις καλύτερος αναγνώστης μέσα στο 2016, είτε ο στόχος σου είναι να ολοκληρώσεις έναν τόμο, είτε 100.

Σημείωση: Αν, από την άλλη, η ανάγνωση βιβλίων δεν βρίσκεται μέσα στους στόχους σας για την νέα χρονιά, δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό. Το διάβασμα απαιτεί κυρίως θέληση και αν η ανάγνωση της «Καρδερίνας» της Ντόνα Ταρτ σας φάνηκε σαν επίσκεψη στον οδοντίατρο, δεν είμαστε εδώ για να σας κρίνουμε.

Κάνε μια λίστα με αυτά που διαβάζεις

Ένας από τους λόγους που κατάφερα να διαβάσω 57 βιβλία μέσα στο 2015, ήταν το χρηστικό site Goodreads, το οποίο είναι ουσιαστικά στημένο πάνω στα μέλη της κοινότητάς του. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες να θέσουν έναν αναγνωστικό στόχο, ο οποίος ενημερώνεται με κάθε ολοκληρωμένο βιβλίο που προστίθεται στη λίστα. Το site μάλιστα σε ενημερώνει και για την πορεία του ετήσιου στόχου σου -αν, δηλαδή, τα πας καλά ή όχι. Αν βλέπεις τους αναγνωστικούς σου στόχους ως παιχνίδι και έχεις τη δυνατότητα να παρατηρείς τη φυσική πρόοδο που κάνεις καθόλη τη χρονιά, σου δίνεται αυτόματα το κίνητρο να συνεχίσεις (και, ακόμα καλύτερα, ένας απλός τρόπος για να θυμάσαι ακριβώς τι έχεις διαβάσει).

Περιόρισε το εύρος

Το να έχεις στο μυαλό σου μια εικόνα με ΌΛΑ τα βιβλία που θες να διαβάσεις είναι, τουλάχιστον, τρομακτικό. Αντί να ξεκινήσεις τη χρονιά σου με την ελπίδα «να διαβάσεις βιβλία», είναι καλύτερο να επικεντρωθείς σε κατηγορίες. Μπορείς να διαλέξεις βιβλία επιστημονικής φαντασίας ή βιβλία από γυναίκες συγγραφείς ή τα πρώτα βιβλία διάσημων συγγραφέων -για να σου δώσουμε μερικές ιδέες. Πρόκειται για μια αρκετά χρήσιμη ιδέα αν είσαι ήδη ένας συνεπής αναγνώστης αλλά ανησυχείς πως έχεις βαλτώσει. Για παράδειγμα, αφού συνειδητοποίησα πως η λίστα των βιβλίων που διάβασα μέσα στο 2015 αποτελούνταν κυρίως από σύγχρονους συγγραφείς, σκοπεύω τώρα να διαβάσω τουλάχιστον 12 βιβλία που εκδόθηκαν το 1980 ή νωρίτερα.

Κάνε το διάβασμα ένα κοινωνικό χόμπι

Ακόμα κι αν ζεις σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη με μια δημοτική βιβλιοθήκη κι ένα βιβλιοπωλείο, κατά πάσα πιθανότητα θα την επισκεφθεί σύντομα ένας συγγραφέας. Αν και οι επισκέψεις διάσημων συγγραφέων που γνωρίζει ακόμα και η μαμά σου (π.χ. David Sedaris, Jonathan Franzen) είναι λίγες και γίνονται με μεγάλα διαστήματα ανάμεσά τους, υπάρχουν αρκετοί συγγραφείς με λιγότερους φαν αλλά εξαιρετικό συγγραφικό έργο που εμφανίζονται συχνά σε δημόσιες αναγνώσεις ή/και παρουσιάσεις βιβλίων. Ψάξε κάποιον που σου φαίνεται ενδιαφέρων, μάθε που θα εμφανιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα και πήγαινε. Στη χειρότερη, τουλάχιστον βγήκες για μια βόλτα. Στην καλύτερη, μόλις ανακάλυψες ένα νέο βιβλίο που θα πάρεις μαζί σου στο σπίτι -και το ατού να λες πως γνώρισες τον τάδε συγγραφέα από κοντά, πριν γίνει διάσημος.

Επί χρόνια ολόκληρα ακούμε για τα οφέλη του να γυμνάζεσαι παρέα με κάποιον άλλο και πόσο αυτό βοηθάει στο να ακολουθείς ένα σωστό πρόγραμμα εκγύμνασης. Γιατί, λοιπόν, να μην κάνεις το ίδιο και με το διάβασμα; Ακόμα κι αν εσύ και ο/η φίλος/η σου διαβάζετε διαφορετικά βιβλία και με διαφορετικό ρυθμό, είναι πάντα ωραίο να έχεις κάποιον να σε ενθαρρύνει και να σου προτείνει νέα πράγματα.

Αν κανείς από τους φίλους σου δεν ενδιαφέρεται, το να ποστάρεις στο Facebook, το Twitter ή το Instagram σε κάνει να νιώθεις περισσότερο υπεύθυνος απέναντι στους άλλους και βοηθά στο να πιάσεις το βιβλίο και να συνεχίσεις να διαβάζεις αντί να δεις μια σειρά ή να παίξεις μια ακόμη πίστα στο Candy Crush. Νιώθεις πως πρέπει να μείνεις πιστός στη δέσμευσή σου, ακριβώς επειδή τόσος κόσμος πλέον ξέρει για αυτήν.

Να είσαι ρεαλιστής

Αν στόχος σου είναι να διαβάζεις ένα βιβλίο κάθε εβδομάδα, μην νιώσεις άσχημα επειδή δεν μπόρεσες να ολοκληρώσεις «τούβλα» όπως το «Infinite Jest» ή τους «Άθλιους» μέσα σε επτά ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνεις σε μικρά μυθιστορήματα για να πετύχεις τον στόχο σου. Το να διαβάζεις μόνο και μόνο για να κομπάζεις αργότερα για τους αριθμούς που πέτυχες μπορεί να σε εξωθήσει στο να παραλείψεις σημαντικές λεπτομέρειες ή να αγνοήσεις τις λεπτές αποχρώσεις της ξεχωριστής γλώσσας που χρησιμοποιεί ένας συγγραφέας. Αντ' αυτού, κατάλαβε πως ο στόχος σου, ακριβώς όπως και η ηλικία, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας αριθμός και απλά φρόντισε να διαβάζεις «ζουμερές», συναρπαστικές ιστορίες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή