It's all, oh so souvenir to me! : Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσεις να αγοράζεις τσολιαδάκια για σουβενίρ;

It's all, oh so souvenir to me! : Σουβενίρ μακριά από τους τσολιάδες και τους μαίανδρους
souvenir benaki

Τσολιάδες, μαίανδροι, ο Παρθενώνας, η ελιά, το σουβλάκι, το μπουζούκι, είναι μερικά μόνο από τα «σύμβολα» της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αντιπροσωπευτικά, σίγουρα, αν ζούσαμε ακόμα στο 1930. Εν έτει 2015 τόσο η χώρα όσο και οι άνθρωποί της έχουν προχωρήσει από όλα αυτά τα, κάπως κιτς πλέον, στοιχεία και ζουν σε μια εποχή καινοτομίας, νέων ιδεών και δημιουργίας. Γιατί, λοιπόν, να μη συμβαίνει το ίδιο και με τα σουβενίρ της;

Η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση της γνωστής έκθεσης «It’s all, oh so souvenir to me! Vol.3!» γίνεται μέρος του Πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, με νέες, μοναδικές ιδέες, νέες συμμετοχές και νέα, ευφάνταστα και απρόβλεπτα σουβενίρ. Η έκθεση προσδιορίζει εκ νέου το ενθύμιο, ως αντικείμενο υψηλής αισθητικής, ανατρέποντας τα φολκλόρ στερεότυπα και εισάγοντας μια νέα ελληνική ταυτότητα.

Η ιδέα της έκθεσης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 όταν τέθηκε το ερώτημα «Πώς θα ήταν η Ελλάδα εάν ήταν σουβενίρ;» Οι σχεδιαστές που το απάντησαν χρησιμοποίησαν ο καθένας τη δική του σχεδιαστική «γλώσσα», τα δικά του μέσα έκφρασης και ελληνικά υλικά, με στόχο τη δημιουργία ενός αναμνηστικού δώρου που ο κάθε δημιουργός θα επέλεγε να αγοράσει για τον εαυτό του. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι φρέσκιες και μοντέρνες δημιουργίες τους, που συνδυάζουν τη χρηστικότητα με την καινοτομία, το εννοιολογικό design με την ποιότητα, επαναπροσδιόρισαν και εκσυγχρόνισαν ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και αδιάφορα αντικείμενα, το ελληνικό σουβενίρ.

Αρχιτέκτονες, product designers, σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, φωτογράφοι, visual artists, κεραμίστες, graphic designers, κ.ά. έδωσαν δεκάδες ευφάνταστες, πρωτότυπες, ευρηματικές, αστείες απαντήσεις. Εμπνεύστηκαν από την Ελλάδα και καταπιάστηκαν με πολλά διαφορετικά κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά θέματα που θεωρούν ότι ορίζουν σήμερα την ελληνική εικόνα και ταυτότητα.

Το αποτέλεσμα της πρώτης έκθεσης, ενθουσίασε. Χαρακτηρίστηκε πρωτότυπο, ευρηματικό, ευφυέστατο, διαφορετικό. Η συνέχεια βρήκε τη σχεδιαστική πλατφόρμα να μεγαλώνει, να ενδυναμώνεται και να ταξιδεύει.

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 70 Ελλήνων σχεδιαστών, παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2014 το Vol. 2 της έκθεσης στο χώρο της Matalou at home στην Πλάκα (Ηπίτου 5 & Βουλής) ενώ παράλληλα ταξίδεψε στην Απολλωνία στη Σίφνο και στη συνέχεια στους χώρους του Sterna Nisyros Residences στη Νίσυρο, όπου πέντε από τους συμμετέχοντες της έκθεσης παρέμειναν για δύο εβδομάδες με σκοπό να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν το επόμενο σουβενίρ, διαμορφώνοντας παράλληλα, ένα νέο ιδανικό περιβάλλον για την καλύτερη κατανόηση του διαλόγου μεταξύ παράδοσης και σύγχρονου design.

Από τις 26 Μαρτίου έως και τις 10 Μαΐου, περισσότεροι από 50 Έλληνες σχεδιαστές θα παρουσιάσουν νέα αντικείμενα εμπνευσμένα είτε από την προσωπική τους «μυθολογία» είτε από τα μοναδικά εκθέματα των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου Μπενάκη. Το αποτέλεσμα φιλοδοξεί να αλλάξει τελείως την εικόνα που μας έρχεται στο νου όταν ακούμε την λέξη «σουβενίρ».

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι σχεδιαστές: A Future Perfect, Anima Theca, Σκεύη Αφαντίτη, B612, Σοφία και Δήμητρα Βάμιαλη, Costas Bissas, Blanc, Χρίστος Βλιώρας, Bomba Design, Busy Bee, Xenia Deimezi, Νίκη Δημοπούλου, Spyros Drakos, Evol Eyes by Aggeliki Tsotsoni, EDO by Evaggelos Kaimakis, Hartovasilion Paperkingdom, IDISTI, Αργυρή Ζέλκα, Jazzt Design, Λίνα Καρανικολάου, Γιάννης Καρλόπουλος & Ήρα Σπαγαδώρου, Spyros Kizis, Koukoutsi, la trap - psarokokalo creative studio, Σοφία Λαμπροπούλου, Less is More Design, Λούλα Λεβέντη, Me Too, Mirella Manta, Matalou at home, Meet the Cat, Anna Moraitou, My Design by Vassilis Mylonades, Fofi Nicolaides, papercuts by Alexandros Papadopoulos, PloosDesign, Πριγκιπώ, Nikos Rakkas, Rdesign by Ritsa Anastasiadou, Dimosthenis Serketzis, Sugar Line Productions, Βασιλική Σύρμα, THEIA, thegreekbag by K. Rotsou, Λίλη Τσεσματζόγλου, The Three Dots, Trouve mon Βouton, Twelve Collectives, We Design, When in Greece, Which Cat.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Πωλητηρίου.

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου,

Τηλ: 210 3453111

Ώρες Λειτουργίας

Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00,

Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00,

Δευτέρα, Τρίτη, Tετάρτη: κλειστά

Δημοφιλή