TOGETHER: Το πρώτο Διαθρησκειακό- Διαπολιτισμικό Κέντρο στην Ελλάδα

TOGETHER: Το πρώτο Διαθρησκειακό- Διαπολιτισμικό Κέντρο στην Ελλάδα
κοστισ

Το πρώτο, και μοναδικό στην Ελλάδα, Κέντρο Διαχριστιανικού-Διαθρησκειακού-Διαπολιτισμικού διαλόγου βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Ο Πατέρας Ιουστίνος Κεφαλούρος, η ψυχή της ομάδας, μας εξηγεί τι είναι το TOGETHER.Ένας τόπος συνάντησης των διαφορετικών χριστιανικών παραδόσεων (Ορθόδοξοι, Αρμένιοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Ευαγγελικοί, Αγγλικανοί), των θρησκευτικών κοινοτήτων (εβραϊκής, μουσουλμανικής, ινδουϊστικής, βουδιστικής), καθώς και των διαφορετικών παραδόσεων που υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη παραδοσιακά υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Η ειρηνική συνύπαρξη τόσων πολλών παραδόσεων αποτέλεσε την δημιουργική πνοή της πόλης. Η διαφορετικότητα των κατοίκων μπόλιασε την καθημερινότητα κι έτσι η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι μόνο ως κοσμοπολίτικη , αλλά και οικουμενική. Έχοντας σαν αφετηρία αυτή την οικουμενικότητα της Θεσσαλονίκης το TOGETHER ουσιαστικά συνεχίζει αυτή την παράδοση.

Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου ο «άλλος» σε όποια κοινότητα εκκλησιαστική, θρησκευτική ή πολιτιστική κι αν ανήκει, να μπορεί να νιώθει πως βρίσκεται με φίλους και αδελφούς που έχουν την διάθεση να τον ακούσουν και να τον γνωρίσουν. Να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας σε θέματα όπως είναι οι θρησκευτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι ρατσιστικές συμπεριφορές. Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε τον διαφορετικό από εμάς, ως φίλο και όχι ως εχθρό. Μόνο έτσι οι μελλοντικές κοινωνίες έχουν ελπίδες να ζήσουν ειρηνικά. Καμία σχέση μεταξύ των ανθρώπων δεν προάγεται, αν δεν υπάρχει η διάθεση του διαλόγου. Η γνωριμία και η συνάντηση με τη διαφορετικότητα είναι για το TOGETHER ο μοναδικός λόγος της ύπαρξης του. Το εγχείρημα αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, και μάλιστα σε μια εποχή όπου οι πάντες νιώθουν πως η εσωστρέφεια είναι η καλύτερη άμυνα.

Δεξιά ο Πατήρ Ιουστίνος Κεφαλούρος στους χώρους του Κέντρου

Κάποιες φορές η Εκκλησία και οι κληρικοί μπορεί να γίναμε φορείς της συντήρησης. Βέβαια από την άλλη οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο έχουν μια διάθεση επιστροφής στη συντήρηση. Ζωντανό παράδειγμα η στροφή της Ευρώπης στα ακροδεξιά κόμματα. Από την άλλη όμως οι γενικεύσεις πάντοτε έχουν μέσα τους μεγάλο ποσοστό σφάλματος. Η λογική της δημιουργίας του TOGETHER μόνο συντηρητική δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί. Όπως επίσης και η παρουσία ενός κληρικού που διευθύνει ένα τέτοιο Κέντρο. Επομένως, όσοι έχουν τις επιφυλάξεις τους , μπορούν απλά να έρθουν και να γνωριστούμε.

«TOGETHER», σήμερα περισσότερο από ποτέ…. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσουμε να πιστεύουμε πως για κάθε κακό που συμβαίνει φταίνε οι άλλοι και όχι κι εμείς. Για παράδειγμα στην αρχή της οικονομικής κρίσης κάποιοι ήθελαν να μας πείσουν πως φταίνε οι οικονομικοί μετανάστες που μας πήραν τις δουλειές. Δηλαδή έφταιγε ο Πακιστανός που καθαρίζει τα τζάμια των αυτοκινήτων στα φανάρια, ο Νιγηριανός που πουλάει τσάντες στην Τσιμισκή, η Αλβανίδα που καθαρίζει τις σκάλες της πολυκατοικίας μας και άλλα τέτοια φαιδρά. Δυστυχώς όμως, δεν είναι εύκολο όταν ο άλλος είναι άνεργος, να θεωρήσει πως αν ανοίξει μερικά κεφάλια μεταναστών μπορεί και να λύσει το πρόβλημα του. Εμείς στο TOGETHER δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε πως το πρόβλημα μας δεν είναι σίγουρα ο «άλλος».

Ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο, το Δεκέμβρη του 2013. Πρέπει να σημειώσω πως ενώ σε όλο τον κόσμο υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός Διαχριστιανικών Κέντρων, στην Ελλάδα το TOGETHER είναι το πρώτο. Με τις κυρίες. Ασπασία Σιούτα (δικηγόρο) και την Σοφία Ζήση (αρχιτέκτονα) ιδρύσαμε το Κέντρο με τη νομική μορφή της Μ.Κ.Ο.

Μια από τις πρώτες δράσεις μας ήταν ένα τρίμηνο σεμινάριο με θέμα «Ορθόδοξη προσέγγιση της Οικουμενικής Κίνησης». Συμμετείχαν ομιλητές από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και από άλλες χριστιανικές εκκλησίες εκτός της Ορθόδοξης. Επίσης μια σειρά συναντήσεων για την διαπολιτισμικότητα και την έννοια της ετερότητας μέσα στις διαφορετικές μορφές της Τέχνης. Αυτό τον καιρό «τρέχουν» μια κινηματογραφική λέσχη και μια λέσχη ανάγνωσης- ταινίες και λογοτεχνικά έργα γίνονται η αφορμή για κουβέντα γύρω από την συνάντηση με τον «άλλο».

Τα πιο άμεσα σχέδια μας με τη νέα χρονιά αφορούν τη δημιουργία ενός φροντιστηρίου για μαθητές δημοτικού μαζί με ένα εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης. Επίσης δουλεύουμε μαζί με φίλους άλλων εθελοντικών ομάδων την συνδιοργάνωση μιας ημερίδας με θέμα τις σύγχρονες μορφές οικογένειας. Τέλος σχεδιάζουμε ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα «Αγιο-λογίες». Η έννοια της αγιότητας στο λόγο, στην εικόνα και στην μουσική.

Το TOGETHER βρίσκεται στην οδό Βασ. Ηρακλείου 14 (γωνία με Ί. Δραγούμη) στον 8ο όροφο, σε έναν πολύ όμορφο χώρο με υπέροχη θέα στην πόλη μας. Πληροφορίες και νέα για τις δράσεις μας μπορείτε να βρείτε στο site μας .Κάθε Τρίτη στις 10 το πρωί βγαίνει στον αέρα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο fm 100,6 η εκπομπή «Γιατί TOGETHER μπορούμε καλύτερα», με τα νέα και τις εκδηλώσεις του Κέντρου μας.

Δημοφιλή