ΔΙΕΘΝΕΣ
07/06/2018 22:35 EEST

Daily Mail: Αποχωρεί ο διευθυντής της βρετανικής ταμπλόντ εφημερίδας Πολ Ντάκρι

Luke MacGregor / Reuters

Ο διευθυντής της Daily Mail, Πολ Ντάκρι, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο δημοψήφισμα για το Brexit, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από τη θέση αυτή, μετά από 26 χρόνια στο τιμόνι της δεξιάς, ισχυρής ταμπλόιντ εφημερίδας, που σημαδεύτηκαν από πολλές αποκλειστικότητες αλλά και σφοδρή πολεμική.

Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Λόρδος Ρόδερμιρ, χαρακτήρισε «μεγαλύτερο διευθυντή της γενιάς του» τον Ντάκρι ο οποίος ήταν γνωστός για τις σκληρές μεθόδους που χρησιμοποιούσε, τόσο στη διοίκηση όσο και στα ρεπορτάζ. Υπό τη διεύθυνσή του η Daily Mail φιλοξένησε στις σελίδες της επιθετικά άρθρα κατά της μετανάστευσης και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταφέρνοντας αρκετές φορές να επιβάλει τη γραμμή της στο Συντηρητικό κόμμα.

Ο Κέβιν Μαγκουάιρ, αναπληρωτής διευθυντής της Daily Mirror, χαρακτήρισε τον 69χρονο Ντάκρι «νονό της Φλιτ Στριτ» (από το όνομα του δρόμου όπου μέχρι πρόσφατα είχαν τα γραφεία τους πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης) εκτιμώντας ότι «η καταστροφική εκστρατεία για το Brexit αποτέλεσε την τελευταία νίκη του».

Παρά την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, η Daily Mail, που απευθύνεται στη μεσαία τάξη, εξακολουθεί να πουλάει 1,28 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως. Μόνο η ταμπλόιντ Sun τα πηγαίνει καλύτερα, με 1,49 εκατομμύρια αντίτυπα την ημέρα.

Η αποχώρηση του Ντάκρι πάντως φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει πολλούς, ακόμη και μεταξύ των Συντηρητικών. Ο Συντηρητικός βουλευτής Νίκολας Σόαμς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι αδύνατον να εγκωμιάσουμε το δηλητήριο» που έχυνε ενώ ο Άλιστερ Κάμπελ, πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, έγραψε στο Twitter «Επιτέλους, ξεκουμπίστηκε».

Ο Έβαν Χάρις, ο επικεφαλής του κινήματος Hacked Off που ζητά τον αυστηρότερο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, εκτίμησε ότι η παραίτηση του Ντάκρι «δεν θα ανακουφίσει τα θύματα των αντιδεοντολογικών και εκφοβιστικών πρακτικών της Mail επί πολλά χρόνια».

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)