Διάβολοι της Τασμανίας αφάνησαν πιγκουίνους σε νησί της Αυστραλίας

Είχαν μεταφερθεί για ιατρικούς λόγους και έφαγαν τα 3.000 ζευγάρια αναπαραγωγής μέσα σε εννέα χρόνια.
Getty

Ένα έργο για την προστασία των απειλούμενων Διαβόλων της Τασμανίας, σε ένα μικρό νησί της Αυστραλίας, είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού τα σαρκοβόρα μαρσιποφόρα σκότωσαν μεγάλο αριθμό θαλάσσιων πτηνών.

Ο μικρός αριθμός των Διαβόλων της Τασμανίας μεταφέρθηκε το 2012 στην Νήσο Μαρία (Maria Island).

Η κίνηση αποσκοπούσε στην προστασία των θηλαστικών από έναν θανατηφόρο καρκίνο του προσώπου που τους οδήγησε στην εξαφάνιση.

Τα μαρσιποφόρα είχαν αναρρώσει από τότε, αλλά δυστυχώς με πολύ μεγάλο κόστος.

«Οι μεταφορά τους στο νησί «καταστροφικές επιπτώσεις σε ένα ή περισσότερα είδη πτηνών», σύμφωνα με την τοπική οργάνωση προστασίας της BirdLife Tasmania.

Επικαλούμενο μια κυβερνητική έρευνα, το BirdLife Tasmania είπε ότι ένας πληθυσμός μικρών πιγκουίνων που αριθμούσαν 3.000 ζευγάρια αναπαραγωγής το 2012 έχει εξαφανιστεί από το νησί.

« Η απώλεια 3.000 ζευγαριών πιγκουίνων από ένα νησί που είναι εθνικό πάρκο και καταφύγιο για αυτό το είδος είναι ένα μεγάλο πλήγμα», δήλωσε ο Δρ. Έρικ Γουέλερ.

Το 2011, έκθεση του Τμήματος Βιομηχανίας Πρώτων Υλών, Πάρκων, Νερού και Περιβάλλοντος της Τασμανίας, ανέφερε ότι η παρουσία των Διαβόλων στην Νήσο Μαρία, «θα είχε αρνητικό αντίκτυπο σε μικρές αποικίες πιγκουίνων και οστρακοειδών».

Το 2020, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Conservation, επισήμανε ότι οι Διάβολοι, είχαν πάλι «αφανήσει» μια αποικία από θαλασσοπούλια με το όνομα «Shearwater» (Ψαλίδια).

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Διάβολοι είχαν καταστροφικές οικολογικές επιπτώσεις στην πανίδα πουλιών στην Νήσο Μαρίας», δήλωσε ο Δρ. Έρικ Γουέλερ.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Έρικ Γουέλερ, ο αριθμός των Διαβόλων αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Τασμανία όσο και στην ηπειρωτική Αυστραλία, μετά την επιτυχημένη αναπαργωγή τους, ύστερα από 3.000 χρόνια.

Κατόπιν τούτου, υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση των θηλαστικών από την Νήσο Μαρία «δεν θα είχε αρνητικές συνέπειες για το είδος».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τασμανίας ανέφερε ότι, το πρόγραμμα προστασίας «θα συνεχίσει να εξελίσσεται σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά στοιχεία και ευρήματα, επισημαίνοντας όμως πως, «Η Νήσος Μαρία,παραμένει σημαντικό μέρος του ευρύτερου προγράμματος των Διαβόλων που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση και διατήρηση ενός υγιούς πληθυσμού στην Τασμανία».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή