«Σπαζοκεφαλιά» η στάση των δανειστών στο Eurogroup μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού

«Σπαζοκεφαλιά» η στάση των δανειστών στο Eurogroup μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού
Sooc

Με ψηφισμένα τα 2/3 του συνολικού πακέτου νέων μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, σε εκκρεμότητα τα υπόλοιπα 1,8δις ευρώ από αυξήσεις έμμεσων φόρων και περικοπές δαπανών και στον αέρα το «εφεδρικό» πακέτο μέτρων ύψους 3,6δις ευρώ που απαιτούν κάποιοι από τους δανειστές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραβρεθεί σήμερα το μεσημέρι σε ακόμα ένα κρίσιμο Eurogroup.

Και αν ο τρόπος που θα συμπληρωθεί το τελικό πακέτο μέτρων που απαιτούν οι δανειστές μοιάζει με γρίφο, η θέση που θα κρατήσουν στο σημερινό Eurogroup όλα τα μέρη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση θυμίζει σπαζοκεφαλιά.

Η μόνη πλευρά που έχει ξεκάθαρη θέση για τις διεκδικήσεις της (ή τουλάχιστον έτσι διατείνεται) είναι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Μέγαρο Μαξίμου, στο σημερινό Eurogroup θα πρέπει να κάνει σαφές στους ομολόγους του ότι δεν είναι δυνατό να αποφασιστεί η λήψη επιπλέον μέτρων, έστω και αν αυτά έχουν προληπτικό χαρακτήρα.

Αυτό άλλωστε τόνισε στην επιστολή που απέστειλε στους ομολόγους του στο Eurogroup ξεκαθαρίζοντας ότι πακέτο 9 δισ. ευρώ δεν περνά από αυτή την κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα να δεσμευτούν για το χρέος, καθώς όπως λέει η ελληνική πλευρά έχει κάνει όσα υποσχέθηκε υποστηρίζοντας ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των Θεσμών για το αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου.

Αντίθετα η Ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει την πρόταση της για τον «βελτιωμένο» μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος.

Ταυτόχρονα όμως θα επιδιώξει να ξεκινήσει (όπως έχουν δεσμευτεί οι εταίροι) η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους, προκειμένου η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης να συνοδευθεί με μια κατ αρχήν συμφωνία για το χρέος.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχει αρωγό μεταξύ άλλων, τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, αλλά και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV «δεν θα υπάρξει "ριμέικ" του ελληνικού δράματος, διότι έχουν γίνει πράγματα, έχει γίνει πολλή δουλειά».

Η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν χρειάζονται μέτρα «κάβα», ενώ είναι αναγκαίο να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για το χρέος. Ενδεικτικές της στάσης που αναμένεται να κρατήσουν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σημερινό Eurogroup είναι τα σενάρια περί συμβιβαστικής πρότασης ενώ σε δηλώσεις του ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ , τόνισε ότι «Η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους, τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων, δεν τίθεται θέμα νέου πακέτου βοήθειας και σίγουρα ούτε εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη»

Ιδιαίτερα θολό είναι το τοπίο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς αν και ο ίδιος συνήθως συντάσσεται με το στρατόπεδο των σκληροπυρηνικών, το τελευταίο διάστημα προσπαθεί -τουλάχιστον δημόσια- να δημιουργήσει θετικό κλίμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος άνοιξε τη συζήτηση για το χρέος σε προηγούμενο Eurogroup και ο ίδιος έβαλε στην ατζέντα του σημερινού το ίδιο θέμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η θέση που θα πάρει ο Πόλ Τόμσεν μετά την επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών. Σε αυτήν την επιστολή η κ. Λαγκάρντ ζητά να ανοίξει τώρα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Ζητά επίσης λιγότερη λιτότητα, απαιτώντας η χρηματοδότηση να βασίζεται σε στόχους ρεαλιστικούς, ενώ φαίνεται να απορρίπτει τα μέτρα - «κάβα», απειλώντας ακόμα και με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα.

Για αρκετούς η επιστολή της επικεφαλής τους Ταμείου, ήταν απλώς μια προσπάθεια να δείξει ότι το ΔΝΤ δεν είναι ο κακός της υπόθεσης. Για άλλους, μια ακόμα προσπάθεια να βάλει νέα εμπόδια στην αξιολόγηση προκειμένου να την οδηγήσει σε μια ακόμα οριακή διαπραγμάτευση τον Ιούλιο, όπως έλεγε ο Πόλ Τόμσεν στην Ντέλια Βελκουλέσκου στις συνομιλίες που αποκάλυψαν τα Wikileaks.

Ορισμένοι βλέπουν ακόμα και ρήγμα στην κοινή γραμμή που έχουν χαράξει εδώ και χρόνια το Ταμείο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς επιμένει να απορρίπτει την συζήτηση για το χρέος, ρίχνοντας όλο το βάρος του στην επιβολή νέων μέτρων.

Ο τελευταίος (αλλά πότε έσχατος) δεν έχει ακόμα μιλήσει. Ο κ. Σόιμπλε επιμένει μόνο ότι φέτος δεν θα έχουμε την επανάληψη του περυσινού θρίλερ και ότι βρισκόμαστε κοντά στην τελική συμφωνία. Και για πολλούς όταν ο κ. Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος είναι πιο επικίνδυνος από ποτέ.

Δημοφιλή