Ο γρίφος των δανειστών: Τι στάση θα κρατήσουν οι θεσμοί. Ποια είναι τα αιτήματά τους

Ο γρίφος των δανειστών: Τι στάση θα κρατήσουν οι θεσμοί. Ποια είναι τα αιτήματά τους
Sooc

Με σφιχτό χρονοδιάγραμμα και αρκετή αισιοδοξία ξεκινά για την κυβέρνηση η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο μπαίνουν στην τελική τους ευθεία πριν την επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η επανέναρξη των επαφών αυτή την εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια θα προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να έρθουν οι επικεφαλής, καθώς στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος Μαρτίου.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση επιθυμεί πριν το Πάσχα των καθολικών η κυβέρνηση να έχει κλείσει και νομοθετικά όλες τις εκκρεμότητες, γεγονός που σημαίνει ότι η Αθήνα εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής δεν θα διαρκέσουν πάνω από 15 έως 20 ημέρες.

Σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από το κλίμα που υπάρχει στην πλευρά των δανειστών (τουλάχιστον των Ευρωπαίων) για επίσπευση των διαδικασιών και αποφυγή ενός ακόμα θρίλερ που θα μπορούσε να προκαλέσει νέους τριγμούς στην Ευρωπαϊκή Οικονομία εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι επικεφαλής θα λάβουν εντολές να κλείσουν το συντομότερο δυνατό την αξιολόγηση του προγράμματος, προκειμένου να μην δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής στις αγορές.

Ο γρίφος των δανειστών

Από την πλευρά των θεσμών ακόμα είναι άγνωστο ποια στάση θα κρατήσουν. Αν και σε πολιτικό επίπεδο οι δανειστές επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, στο εσωτερικό τους υπάρχουν πολλές φωνές που ζητούν από τους τεχνοκράτες να μην βιαστούν να κλείσουν την αξιολόγηση αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σε όλα τα θέματα που θα βάλουν οι επικεφαλής.

Ήδη είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ ζητά μεγαλύτερες θυσίες στο Ασφαλιστικό, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για περικοπή του 1% του ΑΕΠ. Παράγοντες που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι οι δανειστές έρχονται στην Αθήνα με την πεποίθηση ότι το Ασφαλιστικό δεν θα γίνει βιώσιμο αν δεν υπάρξουν μειώσεις και στις υφιστάμενες συντάξεις.

Με βάση αυτό ζητούν περικοπή κύριων συντάξεων άνω των 800 ευρώ και χαμηλότερη Εθνική Σύνταξη η οποία θα δίνεται αναλογικά με τις εισφορές και τα χρόνια του κάθε Ασφαλισμένου.

Ακόμα επιμένουν να μην υπάρξει η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» η οποία θα διασώσει μέχρι το 2018 τις υφιστάμενες συντάξεις, ζητούν περικοπές στις επικουρικές από το πρώτο ευρώ, «πάγωμα» των εφάπαξ και σημαντική μείωση των μερισμάτων που δίνει το Δημόσιο.

Σε αυτά σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει έτοιμη αντιπρόταση οι οποία προβλέπει περικοπές σε κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ Ωστόσο, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για περικοπές και σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Δεδομένες είναι οι περικοπές και στις επικουρικές με την μάχη να δίνεται προκειμένου να διασωθούν όσες είναι χαμηλότερες των 170 ευρώ, ενώ μειωμένα κατά τουλάχιστον 20% θα είναι τα εφάπαξ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ τουλάχιστον εως και 40% θα είναι οι περικοπή στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Θέλουν μέτρα

Το ύψος του δημοσιονομικού κενού παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο, καθώς πολλοί από τους βασικούς παράγοντες, όπως η κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2015, είναι άγνωστοι. Αυτά τα στοιχεία αναμένεται να αναζητήσουν αυτή την εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία αναμένεται να εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να συγκεντρώσουν όλες τις λεπτομέρειες που θα χρειαστούν οι επικεφαλής όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Δεδομένο είναι ότι οι δανειστές απαιτούν τα μέτρα για την επόμενη τριετία να αποφασιστούν και να ψηφιστούν από τώρα, προκειμένου να «διασφαλίσουν» την επίτευξη των στόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και το νέο φορολογικό, το οποίο θα πρέπει να φέρει επιπλέον 600 εκατ ευρώ από τις νέες κλίμακες και την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ο νέος ΕΝΦΙΑ αν και θα υπολογιστεί με χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να φέρει και φέτος στα ταμεία 2,6 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με το 2015.

Δημοφιλή