Δανειστική βιβλιοθήκη στο σχολείο των Αρκιών με τον έναν μαθητή

1.000 βιβλία κυρίως από δωρεές ομογενών για το μικρότερο σχολείο της ΕΕ.
marrishuanna via Getty Images

Δανειστική βιβλιοθήκη, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, απέκτησε μετά από μεγάλη προσπάθεια το δημοτικό σχολείων των Αρκιών, το μικρότερο σχολείο στην Ευρώπη, που λειτουργεί με έναν μόνο μαθητή.

Ήδη στη βιβλιοθήκη βρίσκονται περίπου 1000 βιβλία, όλα από δωρεές ιδιωτών (κυρίως ομογενών) και στόχος είναι το καλοκαίρι να υπάρχουν πολλά περισσότερα βιβλία που θα μπορούν να δανείζονται οι επισκέπτες του ακριτικού νησιού στη διάρκεια των διακοπών τους.

«Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια αυτή και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κάτοικος του νησιού Μαρία Κατσίκη. Η κ. Κατσίκη όπως οι περισσότεροι κάτοικοι στους Αρκιούς, έχει «αγκαλιάσει» την προσπάθεια που καταβάλλει η δασκάλα του νησιού Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα, η οποία τιμήθηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών για την αφοσίωση και τη συνέπεια με την οποία εκτελεί τα καθήκοντά της, και δίνει τον δικό της καθημερινό αγώνα για την επιβίωση του σχολείου.

Τα βιβλία συγκεντρώθηκαν από δωρεές ιδιωτών τονίζει η κ. Κατσίκη η οποία επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η προσπάθεια συνεχίζεται με σκοπό να συγκεντρωθούν όσο το δυνατό περισσότερα βιβλία έτσι ώστε το καλοκαίρι να μπορούν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι επισκέπτες του νησιού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται υπό την αιγίδα του σχολείου.

Ο Χρήστος Καμπόσος, είναι ο μοναδικός μαθητής του σχολείου. Ωστόσο, η «ακριτική» δασκάλα σε συνεργασία με ομογενειακές οργανώσεις, προσπαθεί, όχι μόνο να διατηρήσει το σχολείο ανοιχτό, αλλά και να προσελκύσει νέους κατοίκους και κυρίως παιδιά.

«Από τους Αρκιούς, στον κόσμο». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η δασκάλα και ο μαθητής, που χτυπούν από κοινού το κουδούνι στο μικρότερο σχολείο της Ευρώπης.

«Προσπαθώ καθημερινά για το καλύτερο. Γιατί ο Χρήστος αξίζει να φτάσει πολύ ψηλά και θα τα καταφέρει. Ξεκινήσαμε δυναμικά από πέρσι ορισμένες εκδρομές στα γύρω νησιά για να δει και ο ίδιος τον κόσμο πέρα από τα όρια του νησιού του. Πώς είναι να κάνεις μάθημα σε συνηθισμένη τάξη με περισσότερους από έναν μαθητή. Ήδη κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στην αγγλική γλώσσα, που τη διδάσκεται μέσω skype, ενώ διοργανώνουμε από κοινού τις σχολικές εκδηλώσεις για να διατηρήσουμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, αλλά και τον εορτασμό των εθνικών επετείων. Είναι πολύ δύσκολο για εμένα να τον κάνω να νιώσει πως δε διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά, μέσα από αυτή την απίστευτη μοναχικότητα την οποία βιώνουμε, παρόλα αυτά η προσπάθεια συνεχίζεται δυναμικά. Αυτό, άλλωστε, είναι και το προσωπικό μου στοίχημα. Και θα τα καταφέρω», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσιαλέρα.

«Βεβαίως, ήδη μέσα από τον αγώνα που δίνουμε, ο Χρήστος μου έχει γίνει ίσως ο διασημότερος μαθητής της νησιωτικής Ελλάδας, και αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της επιμονής και της θέλησης. Στην πορεία μας αυτή, έχουμε αρκετούς υποστηρικτές και αρωγούς. Έτσι, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τη ναυτασφαλιστική εταιρεία American Hellenic Hull και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ηλία Τσακίρη, καθώς με την αρωγή τους, κατάφεραν να κάνουν το όνειρό μας πραγματικότητα για τη δημιουργία της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης του νησιού. Μιας δανειστικής βιβλιοθήκης, τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται τους Αρκιούς κατά τους θερινούς μήνες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρια - Φαίδρα Τσιαλέρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή