ΔΙΕΘΝΕΣ
08/03/2020 11:34 EET | Updated 08/03/2020 11:34 EET

Δανία: Φρένο στις πολιτογραφήσεις βάζει ο κορονοϊός

Η Δανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ισχύει το συγκεκριμένο μέτρο.

Klaus Vedfelt via Getty Images

Ο δήμαρχος της πόλης Ρίνγκστεντ, στην Δανία, Χένρικ Χβίντεστεν, ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την τελετή πολιτογράφησης, όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από το υπουργείο μετανάστευσης, που του ζητούσε να σταματήσει άμεσα την όλη διαδικασία.

Ο λόγος πίσω από αυτό το περιστατικό της Παρασκευής, 6 Μαρτίου, έχει να κάνει με το γεγονός, πως για να ολοκληρωθεί επίσημα η διαδικασία, πρέπει στο τέλος ο υποψήφιος Δανός πολίτης, να σφίξει το χέρι του δημάρχου. Λόγω όμως των μέτρων που έχουν επιβληθεί από τις υγειονομικές αρχές, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, «απαγορεύονται» οι χειραψίες, κάτι που σημαίνει πως αναβάλλονται όλες οι τελετές πολιτογραφήσεων, μέχρι νεωτέρας.

Το νέο τελετουργικό πολιτογραφήσεων που περιλαμβάνει την χειραψία στο τέλος της διαδικασίας, καθιερώθηκε το 2018 από το συντηρητικό και το λαικό κόμμα. Το μέτρο αυτό, δέχτηκε σφοδρή κριτική από αντιπάλους που υποστήριζαν πως στην ουσία θεσπίστηκε για να μειώσει την μετανάστευση στην Δανία, καθώς σε πολλές χώρες απαγορεύεται η επαφή ανάμεσα στα διαφορετικά φύλα όπως και σε θρησκείες, ειδικότερα στην μουσουλμανική.

Η Δανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ισχύει το συγκεκριμένο μέτρο. Το 2018, ένα γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η άρνηση χειραψίας με άνδρες αξιωματούχους, σε τελετή πολιτογράφησης, ήταν επαρκής λόγος για άρνηση της ιθαγένειας μιας γυναίκας, από την Αλγερία.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.

Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

 

Πηγή: The New York Times