Σε 24 ώρες κρίνεται το μέλλον των δασών: Το Σάββατο η ψηφοφορία στη Βουλή

Σε 24 ώρες κρίνεται το μέλλον των δασών: Το Σάββατο η ψηφοφορία στη Βουλή
View taken on July 25, 2009 shows firefighters spraying water to protect a forest on fire near the village of Aullene in Corsica. Three fires started on July 23, 2009 in Corsica burning 3.000 hectares of forest. Deadly summer wild fires spread across Spain, France, Italy and Greece with holidaymakers rescued from beaches and thousands of firefighters brought into the battle. AFP PHOTO STEPHAN AGOSTINI (Photo credit should read STEPHAN AGOSTINI/AFP/Getty Images)
View taken on July 25, 2009 shows firefighters spraying water to protect a forest on fire near the village of Aullene in Corsica. Three fires started on July 23, 2009 in Corsica burning 3.000 hectares of forest. Deadly summer wild fires spread across Spain, France, Italy and Greece with holidaymakers rescued from beaches and thousands of firefighters brought into the battle. AFP PHOTO STEPHAN AGOSTINI (Photo credit should read STEPHAN AGOSTINI/AFP/Getty Images)
STEPHAN AGOSTINI via Getty Images

Μπορεί η πολιτική επικαιρότητα να έχει καταπιεί την είδηση, το θέμα όμως είναι πολύ σοβαρό.

Το νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», που ξεκίνησε να συζητείται στη Βουλή και θα τεθεί σε ψηφοφορία το Σάββατο θέτει υπό διαρκή αναμόρφωση και τελικά ακυρώνει τους δασικούς χάρτες, καθιστά προαιρετική την αναδάσωση καμένων δασών και νομιμοποιεί όσες εκχερσώσεις γης για γεωργική εκμετάλλευση έχουν γίνει μέχρι το 2007. Σύμφωνα με τη WWF, αν ο νόμος ψηφιστεί, όχι μόνο θα νομιμοποιηθούν ήδη υπάρχουσες παρανομίες, αλλά θα ανοίξει η πόρτα και για νέες καταπατήσεις. Τουλάχιστον αν ισχύσει το αρχικό κείμενο γιατί έχουν ήδη προταθεί περισσότερες από 30 τροπολογίες. Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε ψηφοφορία το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου. Κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος χωρίς καν να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κατεπείγων χαρακτήρας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν προκύπτει από πουθενά, λέει ο Γιώργος Χασιώτης, νομικός σύμβουλος της WWF.

Γιώργος Χασιώτης- Νομικός Σύμβουλος WWF: «Μόλις πριν 4 μήνες ψηφίστηκε ο νόμος 4280 για τα δάση. Παρότι κι εκείνος ήταν προβληματικός, ο τωρινός ουσιαστικά δίνει κίνητρα σε καταπατητές και επίδοξους εμπρηστές. Τότε μας έλεγαν ότι θα φτιάξουν επιτέλους τους δασικούς χάρτες και 4 μήνες μετά τους σχετικοποιούν. Και διευρύνουν τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, αλλάζοντας τα κριτήρια που οι ίδιοι έθεσαν το καλοκαίρι. Ο νόμος που ψήφισαν τότε δεν έχει προλάβει καν να εφαρμοστεί, να παράξει δηλαδή έννομα αποτελέσματα».

Τα πιο προβληματικά σημεία σύμφωνα με τη WWF που έχει ξεκινήσει κατεπείγουσα καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα είναι τα εξής:

Οι δασικοί χάρτες θα είναι υπό διαρκή αναμόρφωση:

Καταργείται στην ουσία η ιδιότητα και ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς επιτρέπεται η αναμόρφωση του δασικού χάρτη «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του».

Η αναδάσωση των καμμένων δασών καθίσταται επί της ουσίας προαιρετική

Επιτρέπεται η άρση της αναδάσωσης αν περάσουν 5 χρόνια και και κάποιος καταπατήσει ή οικοδομήσει ή να βάλει φωτιά εκ νέου στο καμένο δάσος. Μετά από την πίεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, το ΥΠΕΚΑ προσέθεσε διευκρίνιση που παραπέμπει σε εκτάσεις, αναδασωτέες μεν, αλλά καταπατημένες από γεωργούς για την άσκηση αγροτικής εκμετάλλευσης.

Επεκτείνονται οι νομιμοποιήσεις

Νομιμοποιούνται πρόσφατες (μέχρι το 2007) παράνομες εκχερσώσεις φρυγανικών και άλλων δασικών εκτάσεων, έναντι ενός ανταλλάγματος που το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να ονομάσει «περιβαλλοντικό ισοζύγιο».

Νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίρια πολιτιστικού χαρακτήρα και ναοί

Νομιμοποιούνται και αυθαίρετες εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναοί, και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα» (γιατί όχι, ακόμα και κέντρα διασκέδασης).

Με ανακοίνωση της η WWF κάνει λόγο για συντονισμένη επιχείρηση σαρωτικής υποβάθμισης της περιβαλλοντικής με πρόσχημα την οικονομική κρίση και πλήθος φωτογραφικών διατάξεων για νομιμοποιήσεις παρανομιών.

Γιώργος Χασιώτης- Νομικός σύμβουλος WWF: «Φυσικά δεν έχει γίνει καμία περιβαλλοντική ή οικονομική εκτίμηση των αποτελεσμάτων που θα παράξει αυτός ο νόμος. Καταρχήν τι χάνει το δημόσιο από την κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας των δασικών εκτάσεων. Τι σημαίνει αυτό; Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο όλα τα δάση ανήκουν κατά τεκμήριο στο δημόσιο και οποιοσδήποτε επικαλείται ότι είναι ιδιοκτησία του πρέπει να το αποδείξει. Ε αυτό, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως έχει δεν θα ισχύει πια».

Η καμπάνια που ξεκίνησε στο AVAAZ, με τίτλο «24 ώρες να σώσουμε τα δάση μας» έχει ήδη συγκεντρώσει 49.500 υπογραφές.

Το Β σκέλος του νομοσχεδίου έχει άλλη μία μεταρρυθμιστική πρωτοτυπία: Το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που από τον Οκτώβριο είναι ακέφαλο αφού καταργήθηκε η θέση του γενικού επιθεωρητή, αφού συντάξουν τις εκθέσεις τους για παραβιάσεις τις νομοθεσίας, για να επιβάλουν πρόστιμο θα πρέπει να παίρνουν έγκριση από τον Υπουργό! Εφευρίσκεται ένα νέο όργανο το Κεντρικό Συμβούλιο Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, στο οποίο θα προεδρεύει ο υπουργός, θα συμμετέχουν οι δύο γενικοί γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, ή άλλων συναρμοδίων υπουργείων.

Ας σημειωθεί πως ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος που καθαιρέθηκε τον Οκτώβρη ήταν αυτός που είχε υπογράψει την έκθεση που έκρινε παράνομη τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Δημοφιλή