ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/07/2018 16:14 EEST | Updated 27/07/2018 16:38 EEST

«Δεν θα αντέχαμε για πολλά λεπτά ακόμη»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Δανών τουριστών που σώθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα. Τελείωσαν με αγώνα για επιβίωση

Ήταν ένα οδυνηρό τέλος στις ονειρικές διακοπές τους. Για τρεις εβδομάδες, τρεις Δανοί φίλοι, μαζί με τα πέντε παιδιά τους παραθέριζαν στην Ελλάδα. Μέχρι που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά. Έπρεπε πλέον να αγωνιστούν για τη ζωή τους.

Συγκλονίζει η μαρτυρία της Τερέζε στην Bild. Η μητέρα των τριών από τα πέντε παιδιά της παρέας αφηγείται όλη την πορεία της διάσωσής τους, από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν, μέχρι το κρουαζιερόπλοιο που εμφανίστηκε και τους έσωσε σαν από μηχανής θεός.

«Από το παράθυρο του ξενοδοχείου είδα να καίγονται τα βουνά, αλλά ο ξενοδόχος μας καθησύχασε ότι η φωτιά είναι πολύ μακριά για να γίνει επικίνδυνη» ήταν τα πρώτα λόγια της μαρτυρίας της. «Μέσα σε λίγα λεπτά ο καπνός έμπαινε από τα παράθυρα» συνεχίζει, «κι έτσι πήραμε την απόφαση να κατευθυνθούμε προς τη θάλασσα.

 Αλλά κι εκεί δεν ήταν ασφαλέστερα, σύμφωνα με την ίδια. Πετάγονταν αντικείμενα στα κεφάλια τους από τις εκρήξεις των δίπλα σπιτιών. Κατάφεραν να προστατευθούν κάτω από ένα βράχο, ενώ το νερό της θάλασσας έκαιγε τα πόδια τους. Για καλή τους τύχη ανακάλυψαν ένα μικρό σκάφος και μαζί με άλλα εφτά άτομα ήλπιζαν ότι η κόλαση τελείωσε.

Έβαλαν τα πέντε παιδιά τους και μετά μπήκαν οι ίδιοι. Δεκατέσσερα άτομα στο σκάφος συνολικά. Η ίδια αναγκάστηκε μαζί με τον σύζυγο της φίλης της-που μέχρι πρότινος περνούσαν ευχάριστα το καλοκαίρι τους όλοι μαζί-να πέσουν στη θάλασσα, καθώς το σκάφος θα βυθιζόταν. Για λίγα λεπτά τα πάντα φαίνονταν ασφαλή, μέχρι που η έκρηξη ενός ξενοδοχείου τάραξε τα νερά, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει η βάρκα και όλοι να πέσουν στη θάλασσα. Εκείνα τα λεπτά ήταν αποκαρδιωτικά. Ένας Βέλγος τουρίστας πέθανε μπροστά στα μάτια του 16χρονου γιου του.

 «Το ελικόπτερο που πέρασε δεν είδε κανέναν από εμάς» σοκάρει η Τερέζε. «Χαιρέτισα πολλές φορές τα παιδιά μου, γιατί νόμιζα πως το τέλος μας ήταν κοντά».

 

Για επτά ώρες, η φίλη της Τερέζε, Λίντα, μητέρα δύο κοριτσιών, είχε χαθεί μετά το αναποδογύρισμα της βάρκας. Πίστευαν ότι θα έχει το τέλος του Βέλγου.

Σώθηκαν από θαύμα. Ο σύζυγος της Λίντα,  που ταξίδευε μαζί με την Τερέζα και τα δυο παιδιά τους στην Ελλάδα, όταν ακόμα ήταν πάνω στη βάρκα, είχαν τη ψυχραιμία να ανεβάσει φωτογραφίες με τις συντεταγμένες τους στη Δανία. Ένα κρουαζιερόπλοιο αντιλήφθηκε το σήμα και έσπευσε να βοηθήσει κάποιες ώρες μετά. «Δε θα αντέχαμε για πολλά λεπτά ακόμη» εξιστορεί η Τερέζε.

Η Λίντα  δε μπορούσε να περιγράψει τη συγκίνηση που βίωσε όταν συνειδητοποίησε ότι ο άντρας και οι κόρες της είναι σώοι και αβλαβείς. «Οι λέξεις δε μπορούν να περιγράψουν τι περάσαμε εκείνο το βράδυ» συμπληρώνει βάζοντας τέλος σε μια συγκλονιστική μαρτυρία με αίσιο-ευτυχώς-τέλος.

 

Πηγή: Bild