«Πρώτο δειλό βήμα» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού η απόφαση της Συνόδου, υποστηρίζει ο Τσίπρας

«Πρώτο δειλό βήμα» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού η απόφαση της Συνόδου, υποστηρίζει ο Τσίπρας
DIE LINKE. in Europa/Flickr

Η ακραία φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες, πάνω απ' όλα συντείνουν στο να εγκαθιδρυθεί η ηγεμονία των ιδεολογιών του φόβου και του μίσους τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη».

Ποιός θα πίστευε ότι φαβορί των Ρεμπουπλικάνων στις ΗΠΑ θα ήταν ο Τράμπ με όλα όσα σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα, και «ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό», να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Είπε ότι εκείνο που γεμίζει τις δεξαμενές της ακροδεξιάς είναι ο φόβος τον οποίο τροφοδοτεί και καλλιεργεί η απόλυτη παράδοση της διακυβέρνησης στις αγορές και η απόλυτη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων στις οικονομίες.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι είναι ιστορικό χρέος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να δώσουν την μάχη για την ανάκτηση της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς.

Επισήμανε ότι σήμερα η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού αντιμετωπίζοντας την τριπλή κρίση της οικονομίας, του προσφυγικού και της ασφάλειας, και υπογράμμισε ότι η κρίση παίρνει τον χαρακτήρα δομικής υπαρξιακής κρίσης της Ευρώπης.

Ανέφερε ότι ο χειρισμός της κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη «επιβεβαιώνει τους φόβους μας για το μέλλον της Ευρώπης».

Χαρακτήρισε την συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής ως «ένα πρώτο δειλό βήμα» αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης το οποίο όμως συνιστά «ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης που αφορά το διεθνές πλαίσιο συνολικά».

Όπως έσπευσε όμως να τονίσει, εάν οι 28 «δεν καταλήγαμε σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε "αποθήκες ψυχών", γι' αυτό και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα, προσθέτοντας "δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους", προσθέτοντας ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τότε δεν έχει μέλλον.

Κάλεσε δε τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν δημοκρατικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και τον ναζισμό.

"Η Ευρώπη είτε θα επανιδρυθεί στην βάση των ιδρυτικών της αρχών και της πολιτικής ισοτιμίας των κρατών, είτε δεν θα προχωρήσει για πολύ, ενωμένη" υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το 2015 η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα διαπραγματεύθηκε σκληρά και αμφισβήτησε ευθέως τις πολιτικές της λιτότητας, αντιμετωπίζοντας τους εκβιασμούς των δανειστών και εκείνων που προσπάθησαν να σπρώξουν την χώρα στον γκρεμό.

Καταφέραμε μια αξιοπρεπή συμφωνία, στις 12 Ιουλίου 2015 η Ελλάδα και η Ευρώπη άντεξαν είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα κατάφερε να ανοίξει ρωγμές στο τείχος του νεοφιλελευθερισμού.

«Δεν το ρίξαμε, ελπίζουμε όμως η προσπάθειά μας να αποδώσει καρπούς» επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συνέχεια στις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην «στροφή στα αριστερά του Εργατικού Κόμματος» στην Βρετανία και στην Ιρλανδία και υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για κοινωνική αλλαγή συνεχίζεται.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το Συνέδριο αυτό έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα που αναφύονται μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της ευρωπαϊκής ηπείρου και κατέληξε με την παρότρυνση «να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι κοινωνικές κατακτήσεις στην Ευρώπη».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή