ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/02/2018 09:29 EET

Δείπνο Μητσοτάκη-Σαμαρά μετά συζύγων. Το Σκοπιανό, το συλλαλητήριο και ο Ρουβίκωνας

SOOC

Εκ των πραγμάτων - και όχι αδίκως - τα βλέμματα από την διήμερη περιοδεία του Προέδρου της ΝΔ στους νόμους Ηλείας και Μεσσηνίας τράβηξε η παρουσία του στη γενέτειρα του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά και το δείπνο που είχαν χθες βράδυ οι δυο άνδρες.

Κάποιοι έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν ως σημαντικό «πολιτικό» δείπνο, έστω και αν σε αυτόν δεν ήταν μόνοι, αλλά συνοδεύονταν από τις συζύγους τους.

Το βέβαιο είναι ότι στο εστιατόριο Καννάστην Μαρίνα της Καλαμάτας, όπου ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ συνέφαγαν - υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας - το μενού πέρα από τα εκλεκτά θαλασσινά της περιοχής, περιελάμβανε και όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, με αιχμή το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ενόψει και του συλλαλητηρίου της Κυριακής στην Αθήνα.

Είναι προφανές επίσης ότι οι δυο άνδρες δεν περίμεναν αυτή τη συνάντηση για να διαμορφώσουν θέση και άποψη για τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα, ούτε καν να πάρουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συζήτησης ωστόσο, είχε να κάνει με την παρουσία των γαλάζιων στελεχών στο κυριακάτικο συλλαλητήριο, με τις πληροφορίες να φέρουν τον πρώην Πρωθυπουργό όχι μόνο να στηρίζει την συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά στελέχη που τον υποστηρίζουν να δίνουν το παρών.

Την ίδια στάση άλλωστε αναμένεται να τηρήσουν και άλλα γαλάζια στελέχη - κυρίως όσοι πολιτεύονται στην Α και Β περιφέρεια της Αθήνας, με πολλούς εξ´ αυτών - όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - να συνδέουν μια τέτοια επιλογή με τις πρόσφατες απειλές του «Ρουβίκωνα» και να στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση να διαφυλάξει την ασφάλεια και την απρόσκοπτη εξέλιξη του συλλαλητηρίου.

Ανάλογη στάση κράτησε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την ομιλία του στον Πύργο Ηλείας αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Κυριακής και τις απειλές «Ρουβίκωνα» ότι θα χυθεί αίμα...

«Σεβόμαστε και όσους πολίτες επιλέξουν να πάνε στα συλλαλητήρια, και όσους επιλέξουν να μην πάνε. Σεβόμαστε κάθε επιλογή. Αυτό που δεν είναι σεβαστό και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό, είναι να βγαίνει το παρακράτος του Ρουβίκωνα, να απειλεί με επεισόδια και η κυβέρνηση να κοιτάζει απαθής» είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεν το λέω τυχαία αυτό στον κ. Τσίπρα γιατί τα λάθη του και σε αυτό το θέμα είναι ασυγχώρητα. Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός, πριν ακόμη αρχίσει τη διαπραγμάτευση θα διασφάλιζε ότι η άλλη πλευρά θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βρεθεί λύση. Ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε».

Στην ίδια κομματική εκδήλωση ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα και τυχοδιωκτισμό», χαρακτηρίζοντας στάση των δύο κυβερνητικών εταίρων ως πολιτική συμπαιγνία. «Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να έχουν αντίθετες θέσεις. Πρόκειται για άθλια πολιτική συμπαιγνία σε κοινή δημόσια θέα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι κατάντια για τη χώρα να έχει αυτή την κρίσιμη ώρα μια τόσο ανεύθυνη Κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.