Δέκα+1 πράγματα που μας φοβίζουν στο πρώτο ραντεβού και πώς να τα ξεπεράσουμε

Θέλουμε να είναι μία διασκεδαστική και συναρπαστική εμπειρία προκειμένου να την απολαύσουμε.

Κάθε πρώτο ραντεβού που βγαίνουμε μπορεί να είναι ο δρόμος για μία υπέροχη σχέση και μία καλύτερη ζωή. Τις περισσότερες φορές έρχεται μέσα από αγωνία και κατ′ επέκταση στρες.

Συνήθως νιώθουμε αμήχανα, άβολα, ακόμα και φόβο κάτι που μας οδηγεί στην υπερανάλυση του εαυτού μας και κυρίως να του ασκούμε σκληρή κριτική. Ειδικά αν το ραντεβού μας έρχεται μετά από χωρισμό, διαζύγιο η απλώς μεγάλη περίοδο αποχής, τότε οι φοβίες μας αυξάνονται κατακόρυφα.

Και όμως αν το δούμε από μια πιο ψύχραιμη ματιά, τα πράγματα κάθε άλλο παρά ανησυχητικά είναι. Αφήστε, δε, που κινδυνεύουμε να τα τινάξουμε όλα στον αέρα με το καλημέρα ακολουθώντας το παράδειγμα από το περίφημο ανέκδοτο με τον τύπο που ψάχνει γρύλο μέσα στη νύχτα στη μέση του πουθενά για να αλλάξει λάστιχο στο αυτοκίνητο του.

Το πρώτο μας ραντεβού μπορεί και πρέπει να είναι μια διασκεδαστική, συναρπαστική εμπειρία αρκεί να αντιμετωπίσουμε τις μικρές αυτές φοβίες που μας εμποδίζουν να την απολαύσουμε.

Ο Νιλ Γουίκι, ειδικός ψυχοθεραπευτής στο τομέα των σχέσεων και ιδρυτής της πλατφόρμας «The Relationship Paradigm» μοιράζεται μαζί μας τις πιο συνηθισμένες μας φοβίες και κυρίως πως να τις ξεπεράσουμε.

Οι 12 πιο συνηθισμένες φοβίες στο πρώτο ραντεβού

1- Δεν είμαι αρκετά καλός

Το τέλειο σαμποτάζ στον εαυτό μας. Νιώθουμε πως δεν είμαστε αρκετά καλοί για να γνωρίσουμε κάποιον που του αρέσουμε, θέλει να βγεί ξανά μαζί μας ακόμα και να προχωρήσει σε μία ερωτική σχέση;

Αφενός πρέπει να δούμε από που πηγάζει αυτή η ανασφάλεια και αφετέρου πως μας βοηθάει αυτή την στιγμή στην ζωή μας.

Είναι προτιμότερο να πείσουμε τον εαυτό μας πως αξίζουμε μία καλή σχέση και ακόμα περισσότερο να του επιτρέψουμε να την δημιουργήσει. Σίγουρα υπάρχει κάποιος εκεί έξω που είναι αυτό που ψάχνουμε.

2- Δεν θα του αρέσουμε

Κανόνας απαράβατος. Η πρώτη εντύπωση είναι η πιο σημαντική. Με άλλα λόγια παρουσιάζουμε τον καλύτερο μας εαυτό και ποτέ δεν προσποιούμαστε κάποιον διαφορετικό χαρακτήρα.

Αν δεν του αρέσουμε τότε αυτό σημαίνει πως είναι το λάθος άτομο για εμάς. Να θυμόμαστε πως είναι προτιμότερο να μας προκύψει στο πρώτο ραντεβού ούτως ώστε να μην χάνουμε άσκοπα τον χρόνο μας.

3- Δεν θα είναι όπως τον φανταζόμαστε

Αυτό είναι αρκετά πιθανό να μας συμβεί.

Η γνωριμία μέσα από το διαδίκτυο μπορεί πολύ εύκολα να μας οδηγήσει στην δημιουργία της λάθος εικόνας. Άλλωστε μπορεί το προφίλ που έχει δημιουργήσει το άτομο που μας ενδιαφέρει να μην αναταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα. Αν έρθουμε αντιμέτωποι με μια τέτοια περίπτωση, τότε οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι του. Από την άλλη αν δούμε κοινά στοιχεία ίσως αξίζει να της δώσουμε μια ευκαιρία.

4- Δεν θα υπάρχει χημεία

Κακά τα ψέματα έχουμε την τάση να κρίνουμε τον άλλο και να βγάζουμε συμπεράσματα με το καλημέρα. Χωρίς να το θέλουμε τέτοιου είδους κρίσεις μπορεί να είναι λανθασμένες. Καλό λοιπόν είναι να περιμένουμε λίγο πριν καταλήξουμε στην απόφαση μας.

Αν βλέπουμε πως είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους, ακολουθούμε αυτό που μας λέει το μυαλό μας, η καρδιά μας και το ένστικτο μας. Αν παίρνουμε αντικρουόμενα μηνύματα τότε πρέπεινα δούμε τι μας μπερδεύει και να το ψάξουμε περισσότερο. Σε διαφορετική περίπτωση βάζουμε τέλος στην γνωριμία μας με όμορφο και γλυκό τρόπο.

5- Δεν θα έχουμε τίποτα κοινό

Κάτι πολύ πιθανό, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε την πραγματική εικόνα. Για να φτάσουμε όμως εκεί πρέπει να κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση, προκειμένου να μάθουμε περισότερα για τον άνθρωπο αυτό καθώς και για το πως αντιλαμβάνεται το μέλλον.

Ακούμε προσεκτικά αυτά που μας λέει, παρουσιάζουμε τον εαυτό μας αλλά δεν το παρακάνουμε καθώς μπορεί να θεωρηθούμε εγωπαθείς.

6- Θα ξευτιλιστούμε

Θα μπορούσε να μας συμβεί αν πούμε πολλά για τον ευατό μας στο λάθος άτομο ή πολύ λίγα στο σωστό. Μία καλή πρακτική είναι το πρώτο ραντεβού να είναι με παρέα. Αυτό βοηθάει να ολοκληρωθεί σύντομα σε περίπτωση που δεν ταιριάζουμε ή να κρατήσει πολύ εφόσον δούμε ότι νιώθουμε άνετα και θέλουμε να βρεθούμε ξανά.

7- Δεν θα έχουμε τίποτα να συζητήσουμε

Και όμως θα έχουμε.

Ξεκινάμε από ερωτήσεις γενικού ενδιαφέροντος και αφήνουμε την ροή της συζήτησης, πάντα σε χαλαρό ύφος, να μας οδηγήσει. Δεν είναι απαραίτητο πάντα κάτι να λέμε. Ασε που καμμιά φορά «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς». Επίσης το να μπορούμε να μοιραζόμαστε την σιωπή χωρίς να ερχόμαστε σε δύδκολη θέση, μας δείχνει πολλά για το άτομο που έχουμε απέναντι μας καθώς και για το μέλλον αυτής της σχέσης.

8- Δεν αξίζω να γνωρίσω κάποιον

Λάθος. Αξίζουμε και με το παραπάνω. Αν έχουμε παγιδευτεί σε ένα τέτοιο τρόπο σκέψης αυτό συμβαίνει για κάποιο λόγο και πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία. Αν οφείλετε στο παρελθό μας ίσως θα έπρεπε να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς.

Όπως και να έχει, αναζητούμε το πρόσωπο εκείνο που θα μας εκτιμήσει.

9- Ποιό είναι το επόμενο βήμα;

Ας αναρωτηθούμε ποιό θα θέλαμε να είναι πραγματικά. Αν το άτομο που γνωρίσαμε μας πει εκείνο τι θέλει, συμφωνούμε σε αυτό μόνο αν πραγματικά μας εκφράζει.

Αν δεν μας πει, μοιραζόμαστε εμείς την επιθυμία μας καθώς μπορεί και να μην έχουμε δεύτερη ευκαιρία.

10- Πώς ζητάμε δεύτερο ραντεβού

Μπορεί όντως να υπάρχει ένα άβολο τέλος στο πρώτο ραντεβού. Αν μας αρέσει και θέλουμε να υπάρξει και συνέχεια στην γνωριμία γινόμαστε απολύτως σαφείς. Η αβεβαιότητα δεν βοηθάει ποτέ και πουθενά.

11- Θα έχει άσχημο τέλος

Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί; Αν δεν ευοδωθεί η γνωριμία που είχαμε καθώς δεν ταιριάζαμε, όσο απογοητευτικό και να είναι, προχωράμε εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία που αποκομίσαμε από το συγκεκριμένο ραντεβού.

Πηγή: Redonline