Δέκα οφέλη για την σωματική και ψυχική μας υγεία που έχουμε όταν αποκτούμε σκύλο

Η υιοθεσία ένος σκύλου αποτελεί τεράστιο προνόμιο και ευθύνη στην οποία προχωράμε μόνο μετά από πολύ σκέψη.

Ο σκύλος είναι ένας υπέροχος σύντροφος είτε αυτό αφορά στιγμές όπως αυτές μιας βόλτας, μιας αγκαλιάς στον καναπέ, ακόμα και όταν παίζουμε μαζί του. Η παρουσία των τετράποδων φίλων μας στην ζωή μας, ανάμεσα στα πολλά που μας προσφέρει μας κάνει πιο ευτυχισμένους, χαρίζοντας μας μοναδικά οφέλη τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική μας υγεία.

Εμείς εντοπίζουμε τα δέκα πιο σημαντικά.

Πέντε οφέλη για την σωματική μας υγεία

Πιο υγιείς

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1950 και 2019, δείχνουν πως όσοι έχουν σκύλο αντιδρούν καλύτερα σε καταστάσεις άγχους, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Παράλληλα εμφανίζουν λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ συμβάλλουν στην γρηγορότερη μετεγχειρητική αποθεραπεία.

Καλύτερη λειτουργία της καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό, Harvard Health, που εκδίδεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και τριγλυκερίδια. Κάτι που υποδηλώνει ότι ο ποιοτικός χρόνος με έναν σκύλο μπορεί να συμβάλει συνολικά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Περισσότερη σωματική άσκηση

Ο σκύλος είναι ο απόλυτος φίλος της άσκησης. Ακόμα κι αν χρειάζεται μόνο μικρές βόλτες την ημέρα, αυτό είναι αρκετό για να μας παρακινήσει να είμαστε περισσότερο δραστήριοι σωματικά», εξηγεί ο κτηνίατρος Μάρτιν Γκόλντστιν.

Έρευνα του 2019, έδειξε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν μία καθημερινή ρουτίνα γυμναστικής, με μέσο όρο 300 λεπτά περπάτημα την εβδομάδα, 200 περισσότερα από εκείνους που δεν έχουν σκύλο.

Βοηθούν ασθενείς με άνοια

Μελέτη του 2011, έδειξε ότι σκύλοι βοηθούν ασθενείς με άνοια να παρουσιάζουν λιγότερο επιθετική συμπεριφορά και μειωμένο καρδιακό ρυθμό.

Βοηθούν άτομα με επιληπτικές κρίσεις

Οι σκύλοι «βοηθοί» προσφέρουν σημαντικά οφέλη στα άτομα με επιληψία καθώς τους προειδοποιούν για τους κινδύνους μίας επερχόμενη κρίσης λίγα λεπτά πριν την εμφάνιση της. Έτσι ο ασθενής έχει τον χρόνο να λάβει την απαραίτητη αγωγή και ταυτόχρονα να οδηγηθεί σε ασφαλές μέρος ή και να ζητήσει βοήθεια αν την χρειάζεται.

Πέντε οφέλη για την ψυχική μας υγεία

Βοηθούν βετεράνους του στρατού με Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες

Μελέτη του 2018 έδειξε ότι βοηθούν τους ανθρώπους να ανακάμψουν από ψυχικά τραύματα. Οι βετεράνοι του στρατού που έχουν βρεθεί σε εμπόλεμες καταστάσεις συμπεριφέρονται καλύτερα σωματικά και εγκεφαλικά όταν έχουν σκύλους «βοηθούς» δίπλα τους, παρουσιάζοντας λιγότερα συμπτώματα διαταραχών μετατραυματικού στρες. Οι σκύλοι «βοηθοί» χρησιμοποιούνται σε ψυχιατρικές περιπτώσεις αλλά και σε ασθενείς με προβλήματα κινητικότητας ή ακοής.

Λιγότερη μοναξιά

Έρευνα που έγινε στην Αυστραλία το 2019, έδειξε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα μοναξιάς σε διάστημα τριών μηνών. Αυτός ίσως να είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο τα καταφύγια ζώων είδαν μια τεράστια αύξηση στις υιοθεσίες σκύλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν εφαρμόστηκαν τα μέτρα των lockdown.

Μας κάνουν πιο κοινωνικούς

Κοντά στο 40% όσων έχουν κατοικίδια ζώα έκαναν ευκολότερα καινούργιες γνωριμίες και νέες φιλίες σύμφωνα με μελέτη του 2015. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ήταν πιο πιθανό να γνωρίσουν τους γείτονες τους, ενώ ειδικότερα οι ιδιοκτήτες σκύλων να δημιουργήσουν φιλίες με εκείνους που συνάντησαν κατά την διάρκεια μίας βόλτας με τον τετράποδο φίλο τους.

Μας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Σύμφωνα με έρευνα του 2009 η παρουσία σκύλου στην ζωή μας, αυξάνει τα επίπεδα οξυτοκίνης. Η «ορμόνη της αγάπης», όπως ονομάζεται, δημιουργεί και εδραιώνει δεσμούς αγάπης, κάτι που μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Μας βοηθούν να αποκτήσουμε μία πιο υπεύθυνη συμπεριφορά

Ο σκύλος είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να μας βοηθήσει να ζούμε το παρόν σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Harvard Health. Η φροντίδα τους, όπως για παράδειγμα η καθημερινή τους βόλτα, μπορεί να μας βοηθήσει να αναδείξουμε μια πιο υπεύθυνη, στο σύνολο της, συμπεριφορά.

Πηγή: Insider.com