Δέκα τρόποι για να μην περάσουμε όλη την μέρα στην κουζίνα όταν μαγειρεύουμε

Με τα κατάλληλα εργαλεία και τεχνικές μετρέπουμε την προετοιμασία των υλικών από βαρετή και χρονοβόρα σε εύκολη, γρήγορη και διασκεδαστική.

Όσο και αν η ιδέα του να μπούμε στην κουζίνα και να μαγειρέψουμε μπορεί να μας ενθουσιάζει, άλλο τόσο βαρετή μπορεί να φαντάζει η προετοιμασία που χρειάζονται τα υλικά τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους έρχομαι σε επαφή μου λένε πόσο πολύ απεχθάνονται να σπαταλούν τον λίγο και πολύτιμο χρόνο που έχουν το Σαββατοκύριακο στην κουζίνα για την προετοιμασία των υλικών. Και μάλιστα, παρά το γεγονός πως γνωρίζουν πώς θα τους βοηθήσει σε χρόνο και ενέργεια κατά την διάρκεια της εβδομάδας, εντούτοις η σκέψη και μόνο πώς θα πρέπει να αφιερώσουν κάποιες ώρες γι’αυτό, αποτελεί τον νούμερο ένα αρνητικό παράγοντα για να μαγειρέψουν», λέει η Ρεμπέκα Κλάιντ, από την Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, διαιτολόγος - διατροφολόγος στο επάγγελμα και food blogger που ειδικεύεται στην υγιεινή μαγειρική

Χρησιμοποιώντας, όμως, τα σωστά εργαλεία και τις κατάλληλες τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε σημαντικά το χρόνο προετοιμασίας των υλικών, (αυτό) θα αποτελέσει αυτόματα το καλύτερο ερέθισμα για να πούμε στον εαυτό μας, «τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο»...

Η HuffPost UK μας προτείνει έντεκα τρόπους που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στην κουζίνα για να κάνουμε την προετοιμασία εύκολη, διασκεδαστικήκαι κυρίως γρήγορη.

Οργανώνουμε σωστά τον χρόνο μας

«Βλέπουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για προετοιμασία και ξεκινάμε από αυτό», μας λέει η διαιτολόγος - διατροφολόγος απο το Σικάγο, Αμάντα Ιθκιέρδο. «Αυτό θα μπορούσε να είναι μία μαρινάδα, το βράσιμο του νερού, η και η προθέρμανση του φούρνου».

Ενώ λοιπόν περιμένουμε να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, μπορούμε ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε άλλες κινήσεις, όπως το κόψιμο των λαχανικών, να ετοιμάσουμε μία σως ή ένα ντρέσινγκ.

Ξύσμα vs ψιλοκομμένο

Αντί να χάσουμε πολύτιμο χρόνο ψιλοκόβοντας π.χ. το σκόρδο ή το κρεμμύδι η Αμάντα Ιθκιέρδο μας προτείνει ανεπιφύλακτα την χρήση ενός τρίφτη.

«Καταργεί την ανάγκη για ένα μαχαίρι και διασφαλίζει ότι τα κομμάτια έχουν ομοιόμορφο μέγεθος, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να πετύχουμε στο κόψιμο».

Χρησιμοποιούμε μεγάλο ξύλο κοπής

Το μεγάλο ξύλο κοπής βοηθάει να εξοικονομήσουμε χρόνο όταν πρόκειται να κόψουμε τα υλικά μας.

«Κάθε φορά που ολοκληρώνουμε το κόψιμο ενός υλικού, το σπρώχνουμε στην άκρη αποφεύγοντας την μεταφορά του σε ξεχωριστό μπολ προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρο για το επόμενο υλικό», μας λέει ο σου σεφ (sous chef), του εστιατορίου Outlier στο Σιάτλ, Μάικλ Μπρουτόν.

Επίσης αποφεύγουμε το πλύσιμο του ξύλου μετά από κάθε χρήση.

Ξεφλουδίζουμε εύκολα και γρήγορα

Αντί να κρατάμε το προϊόν μας, όπως το αγγούρι ή το καρότο στο ένα χέρι και τον αποφλοιωτή στο άλλο, τα κρατάμε σταθερά πάνω στο ξύλο κοπής και ξεφλουδίζουμε.

«Οι περισσότεροι αποφλοιωτές μπορούν να πάνε και προς τις δύο κατευθύνσεις», μας λέει ο Μάικλ Μπρουτόν.

«Δεν χρειάζεται καν να το σηκώσουμε από το ξύλο. Ξεφλουδίζουμε πάνω κάτω κερδίζοντας έτσι διπλάσιο χρόνο».

Μουλιάζουμε αποβραδίς

Μουλιάζοντας τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ή τους σπόρους από το προηγούμενο βράδυ μειώνει στο μισό τον χρόνο μαγειρέματος την επόμενη μέρα.

«Με τον τρόπο αυτό, το άμυλο διαλύεται, γεγονός που βοηθά να τα φαγητά να μαγειρευτούν γρηγορότερα», υποστηρίζει η food blogger υγιεινής διατροφής, Κατρίνα Τέιτι.

Κρατάμε σταθερά τα λαχανικά κατά το κόψιμο

«Καθώς τα περισσότερα λαχανικά είναι δύσκολο να παραμείνουν σταθερά την ώρα που τα κόβουμε εξοικονομούμε χρόνο με το να κόψουμε μία μικρή φέτα από το πιο σκληρό τους σημείο, που συνήθως είναι το κεφάλι (το πάνω μέρος)», μας προτείνει η food blogger και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών, Σίνθια Γκρόμπαρτ.

Επιλέγουμε το βασικό μας υλικό

Όπως μας λέει η διατολόγος - διατροφολόγος Κάθριν Σεμπάστιαν από τη Νέα Υόρκη, επιλέγουμε ένα βασικό υλικό, π.χ. κρέας ή λαχανικό και το μαγειρεύουμε σε διάφορες παραλλαγές προκειμένου να μην αισθανθούμε πως τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα.

Για παράδειγμα, αν το βασικό μας υλικό είναι η γαλοπούλα, μπορούμε να την μαγειρέψουμε σε σιγανή φωτιά προσθέτωντας μία κονσέρβα φασόλια, καλαμπόκι, τσίλι σως και λαχανικά. Στην συνέχεια ένα μέρος της μπορούμε να το σωτάρουμε προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε σε τάκος (tacos). Τέλος , μπορούμε να προσθέσουμε σάλτσα ντομάτα που έχουμε για μακαρόνια σε ένα κομμάτι από το σωταρισμένο κρέας μαζί με λαχανικά.

«Πριν το καταλάβουμε, έχουμε τρία γεύματα με ξεχωριστή γεύση (που μπορούν όλα να διπλασιαστούν) με μία μόνο πηγή πρωτεΐνης και όλα μαγειρεμένα εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου», μας λέει η Κάθριν Σεμπάστιαν.

Μαγειρεύουμε το μπέικον στο φούρνο

«Μπορούμε να μαγειρέψουμε μια ολόκληρη συσκευασία μπέικον στο φούρνο έχοντας το τέλειο αποτέλεσμα γεύσης κι εμφάνισης», εξηγεί η food blogger Ντενίς Μπάσταρντ.

«Δεν χρειάζεται να στεκόμαστε πάνω από το τηγάνι, να το γυρίζουμε ανάποδα κάθε τόσο και να γεμίζει ο χώρος γύρω από τα μάτια της κουζίνας από λίπος ».

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, ενώ ελέγχουμε να μην παραψηθεί.

Χρησιμοποιούμε το μαντολίνο

Η χρήση μαντολίνου (του εργαλείου κουζίνας για τεμαχισμό υλικών) για να κόψουμε λαχανικά είναι η πρόταση της Ρεμπέκα Κλάιντ για ταχύτερη προετοιμασία γεύματος.

«Μου επιτρέπει να κόβω με λεπτό και ομοιόμορφο τρόπο τα λαχανικά μου γρήγορα. Αυτό το ευέλικτο εργαλείο είναι ιδανικό για να τεμαχίσετε σε κυματιστές και ίσιες φέτες, μπαστούνια, ροδέλες, λωρίδες ζουλιέν (julienne)».

Πλένουμε τα σκεύη μας

Αντί να περιμένουμε έως ότου τελειώσουμε το μαγείρεμα για να πλύνουμε όλα τα σκεύη, πλένουμε μερικά όταν βρούμε λίγο χρόνο, όπως όταν περιμένουμε να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά ή ζεσταίνουμε κάτι στο φούρνο μικροκυμάτων.

Όπως μας λέει η Ρεμπέκα Κλάιντ, «στην ουσία ξεγελάμε τον εαυτό μας αφού μας φαίνεται συντομότερος ο χρόνος μαγειρέματος ενώ θα έχουμε και λιγότερη ”λάντζα” στο τέλος».

ΠΗΓΗ: HuffPost UK