Δεκάδες νεκροί διαδηλωτές στο Ιράκ, καθώς μαίνονται οι εξεγέρσεις

Οργή των πολιτών για τη διαφθορά στη χώρα.
AHMAD AL-RUBAYE via Getty Images

Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Ιράκ την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς οι βίαιες διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς στην κυβέρνηση κλιμακώθηκαν σε μια μαζική εξέγερση σε μεγάλο μέρος της χώρας- στη χειρότερη αναταραχή από την ήττα του ISIS και μετά.

Ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί ζήτησε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ωστόσο οι διαδηλωτές απέρριψαν τις υποσχέσεις του για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ο πιο ισχυρός κληρικός της χώρας επέρριψε την ευθύνη για τη βία στους πολιτικούς που απέτυχαν να βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών και απαίτησε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Άλλος ένας πολιτικά ισχυρός κληρικός απέσυρε τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές του από το κονοβούλιο, σε μια κίνηση που αναμένεται να «ρίξει λάδι στη φωτιά» της αναταραχής.

Στους δρόμους της Βαγδάτης συνεργείο της τηλεόρασης του Reuters είδε ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας να έχουν ακροβολιστεί σε σκεπές και να ανοίγουν πυρ εναντίον του πλήθους, χτυπώντας τουλάχιστον έναν διαδηλωτή στον λαιμό.

Η έξαρση της βίας λαμβάνει χώρα δύο χρόνια μετά την καταστολή του ένοπλου αντάρτικου από τη σουνιτική μουσουλμανική τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Οι διαδηλώσεις άρχισαν στον νότο, «καρδιά» της σιιτικής πλειονότητας, ωστόσο εξαπλώθηκαν γρήγορα, χωρίς να υπάρχει κάποια «επίσημη» ηγεσία από οργανωμένο πολιτικό ή θρησκευτικό φορέα ή κίνημα.

Οι νεκροί νωρίς την Παρασκευή, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας, ανέρχονταν στους 46 μέσα σε τρεις ημέρες αναταραχής- οι περισσότεροι εκ των οποίων μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, καθώς η βία κλιμακωνόταν.

«Είναι λυπηρό που έχουμε τόσους πολλούς θανάτους, απώλειες και καταστροφή» δήλωσε ο πιο ισχυρός κληρικός του Ιράκ, μέγας αγιοατολάχ Αλ αλ Σιστάνι, σε επιστολή του που αναγνώστηκε από εκπρόσωπό του.

«Η κυβέρνηση και οι πολιτικές παρατάξεις δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματα των πολιτών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ούτε έχουν επιτύχει οτιδήποτε» είπε ο Σιστάνι, που μένει εκτός των καθημερινών πολιτικών εξελίξεων, αλλά ο λόγος του οποίου είναι νόμος για τους Σιίτες του Ιράκ. «Το κοινοβούλιο έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτό που συμβαίνει».

Ο λαϊκιστής κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ, που ηγείται του μεγαλύτερου μπλοκ της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, διέταξε τους βουλευτές του να αναστείλουν τη συμμετοχή του στις εργασίες μέχρι η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί όλους τους Ιρακινούς.

Δημοφιλή