ΔΙΕΘΝΕΣ
21/03/2018 10:42 EET | Updated 21/03/2018 12:14 EET

Δεκάδες νεκροί σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην Καμπούλ

Mohammad Ismail / Reuters
Φωτογραφία αρχείου

Βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά σε ένα σιιτικό τέμενος της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, της Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 26 άνθρωποι και να τραυματιστούν 18, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, την ώρα που στην πόλη πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις για την εορτή του Νεβρόζ, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους για τους Ιρανούς.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη .

Ο Νασράτ Νασράτ Ραχίμι, ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ότι ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά του κοντά στο τέμενος Καρτ-ε-Σάχι, το οποίο έχει υπάρξει στόχος και προηγούμενων επιθέσεων.

Σύμφωνα με το BBC, ο βομβιστής ανατινάχθηκε όταν έγινε αντιληπτός από την αστυνομία. Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το νοσοκομείο Αλί Αμπάντ, κοντά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ και δυτικά της πόλης.

Η τελευταία έκρηξη που σημειώνεται στην Καμπούλ υπογραμμίζει την απειλή που δέχεται η πόλη από ένοπλες επιθέσεις παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στον απόηχο μιας επίθεσης τον Ιανουάριο από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι.

Η σημερινή έκρηξη πραγματοποιήθηκε την ώρα που πιστοί απομακρύνονταν από το τέμενος.

Οι εκδηλώσεις του Νεβρόζ -μίας γιορτής με ζωροαστρικές καταβολές, η οποία στα περσικά σημαίνει Νέα Ημέρα- αρχίζουν στις 21 Μαρτίου χαιρετίζοντας τον ερχομό της νέας ιρανικής χρονιάς. Στο Αφγανιστάν εορτάζεται ευρέως παρότι έχει συναντήσει αντιδράσεις από ομάδες φονταμεταλιστών μουσουλμάνων που υποστηρίζουν ότι είναι αντι-ισλαμική.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik)