ΔΙΕΘΝΕΣ
14/02/2019 17:50 EET | Updated 14/02/2019 19:32 EET

Δεκάδες νεκροί στη φονικότερη επίθεση των τελευταίων ετών κατά ινδικών δυνάμεων στο Κασμίρ

Την ευθύνη ανέλαβαν ισλαμιστές που εδρεύουν στο Πακιστάν.

ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί σε βομβιστική επίθεση από αντάρτες εναντίον κονβόι ινδικής παραστρατιωτικής δύναμης στο Κασμίρ.

Στελέχη της αστυνομίας είπαν στο BBC πως αυτοκίνητο με εκρηκτικά εμβόλισε λεωφορείο που μετέφερε τους άνδρες στη Σριναγκάρ. Η ισλαμιστική οργάνωση Τζαΐς-ε Μοχάμαντ, που εδρεύει στο Πακιστάν, ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση εναντίον ινδικών δυνάμεων στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ εδώ και χρόνια. Η έκρηξη σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Σριναγκάρ- Τζαμού, σε απόσταση περίπου 20 χλμ από τη Σριναγκάρ.

Αξιωματούχος εκτίμησε, μιλώντας στο BBC, πως ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί επειδή δεκάδες είναι οι σοβαρά τραυματισμένοι. Οι ινδικές αρχές επιβεβαίωσαν στο BBC πως τουλάχιστον 34 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έκανε λόγο για μια «απεχθή» ενέργεια.

Η προηγούμενη αιματηρότερη επίθεση κατά ινδικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κασμίρ από τις αρχές του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα είχε λάβει χώρα το 2002, όταν αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον 31 ανθρώπους σε στρατιωτική βάση στο Καλουτσάκ, κοντά στο Τζαμού- με τους περισσότερους εκ των νεκρών να είναι άμαχοι και συγγενείς στρατιωτών. Το Νέο Δελχί είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση του Πακιστάν, η οποία αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.

Η νέα αυτή επίθεση είναι πιθανόν να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διαθέτουν πυρηνικά όπλα.