ΔΙΕΘΝΕΣ
19/02/2019 14:17 EET

Δεκαέξι τζιχαντιστές νεκροί σε αιγυπτιακή επιχείρηση στο Σινά

KHALED DESOUKI via Getty Images

Δεκαέξι φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στην Αλ-Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά (βορειοανατολικά), όπου εδώ και έναν χρόνο διεξάγεται μια τεράστια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Η αιγυπτιακή αστυνομία ανακάλυψε δύο «τρομοκρατικούς πυρήνες που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε κτίρια και ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις και εναντίον σημαντικών προσωπικοτήτων της πόλης Αλ-Αρίς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας μετέβησαν στα σημεία όπου ανακαλύφθηκαν οι δύο τρομοκρατικοί πυρήνες, όπου ανταπέδωσαν σε «πυκνά πυρά», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Δέκα από αυτούς (τους υπόπτους) σκοτώθηκαν» σε ένα «εγκαταλειμμένο σπίτι (...) στη συνοικία αλ-Ομπαϊντάτ» και άλλοι έξι σε ένα υπό κατασκευή σπίτι στη συνοικία Αμπού Έιτα.

Μετά την εκδίωξη από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εξτρεμιστικών ομάδων που έχουν θέσει επίσης στο στόχαστρο την χριστιανορθόδοξη κοπτική κοινότητα.

Οι επιθέσεις πλήττουν κυρίως τη χερσόνησο του Σινά (βορειοανατολικά). Στις 16 Φεβρουαρίου, 15 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επίθεση σε σημείο ελέγχου στο Σινά, ενώ επτά τζιχαντιστές «εξαλείφθηκαν».

Η επιχείρηση «Σινά 2018» ξεκίνησε έναν χρόνο μετά την επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 300 θανάτους σε ένα τέμενος στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου.

Η επιχείρηση προβλεπόταν να διαρκέσει τρεις μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε δώσει ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι στις δυνάμεις ασφαλείας.

Συνολικά, περισσότεροι από 30 στρατιώτες και τουλάχιστον 550 φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με τον στρατό. Κανένα στοιχείο δεν είναι διαθέσιμο από ανεξάρτητη πηγή.

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν άδεια να μεταβούν ελεύθερα στο Βόρειο Σινά, όμως ο στρατός οργανώνει σε σπάνιες περιπτώσεις επισκέψεις για τα ξένα ΜΜΕ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)